foto

Georges Descrières

  • nar. 15.4.1930
    Bordeaux, Francie
  • zem. 19.10.2013 (83 let)
    Cannes, Francie

Biografie

Francouzský herec Georges Descrières se proslavil především televizní seriálovou postavou Arsene Lupina, přes poměrně málo bohatou filmografii je známý i našim divákům, prioritou jeho uměleckých aktivit ale bylo vždy hlavně divadlo. Narodil se v Bordeaux, jeho vlastní jméno je Georges Bergé. Ve svém rodišti absolvoval konzervatoř, poté pokračoval na Národní konzervatoři dramatických umění v Paříži, kde byl jeho pedagogem významný herec Denis d΄Inès.

Konzervatoř absolvoval Descrières druhou cenou v oboru tragédie i komedie, krátce nato se objevil i v prvních menších rolích před filmovou kamerou, a sice ve filmech historického žánru (ČERVENÝ A ČERNÝ – Le rouge et le noir, 1954; SYN SLADKÉ CAROLINE – Le fils de Caroline chérie, 1955). Začal spolupracovat také s televizí, kde hrál velké role ve dvou epizodách populárního historického seriálu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS (1958, 1960), v televizní verzi TŘÍ MUŠKETÝRŮ (Les trois mousquetaires, 1959) hrál pana de Winter. Své další angažmá ve filmu spojil se zpracováním divadelních předloh (MĚŠŤÁK ŠLECHTICEM – Le bourgeois gentilhomme, 1958; FIGAROVA SVATBA – Le mariage de Figaro, 1959).

Descrieresovy filmové i televizní role v historických snímcích a adaptacích divadelních her vyplývaly z jeho angažmá – hned po studiích byl totiž přijat do nejprestižnějšího divadla Comédie Française, kde pak setrval třicet let (1955-1985). Hned v první sezóně nastudoval přes deset menších rolí, brzy se ale dostal i k větším hereckým úkolům, především v díle francouzských klasiků (Molière, Corneille), hlavní party odehrál v Marivauxových hrách Hry lásky a náhody nebo Falešná komorná, titulní roli ztvárnil v Molierově Amphitryonu. S Racinovou hrou Andromache absolvoval v šedesátých letech turné po Evropě, mimo jiné soubor hrál i v Sovětském svazu.

Mezitím příležitostně pokračoval i v pracovních kontaktech s filmem. U nás jej dobře známe jako mušketýra Athose ve slavných TŘECH MUŠKETÝRECH (Les trois mousquetaires, 1961), hrál také v kriminálce NAPNUTÉ LANO (La corde raide, 1960), jeho roli tady ale namluvil jiný herec, což bylo nutné kvůli dějové zápletce založené na podobnosti hlasů dvou postav. Jednu z hlavních rolí mu nabídl debutující režisér Michel Deville ve svém filmu DNES VEČER NEBO NIKDY (Ce soir ou jamais, 1961). Po boku slavné Audrey Hepburn se objeil i v americkém filmu natočeném ve Francii DVA NA CESTĚ (Two for the Road, 1967).

K velkým divadelním úspěchům přelomu šedesátých a sedmdesátých let patřila titulní role v Molièrově Donu Juanovi, který se v letech 1967-1974 na jevišti Comédie Française dočkal více než stovky repríz. Z divadla na filmové plátno byla převedena také slavná fraška BROUK V HLAVĚ (A Flea in Her Ear, 1968, natočeno v koprodukci s USA). Velké příležitosti mu přinesly další historické televizní seriály jako SCHULMEISTER, CÍSAŘSKÝ ŠPIÓN (Schulmestier, espion de l´empereur, 1971), SLAVNÉ ÚTĚKY (Les evasion célèbres, 1972), RICHELIEU (1977) nebo VOLTAIRE (Ce diable d′homme, 1978). V rámci televizních seriálů ale proslul nejvíce titulní postavou Arsène Lupina v DOBRODRUŽSTVÍ ARSÈNE LUPINA (Arsène Lupin, 1971-1974).

V roce 1985 opustil Georges Descrières Comédie Française a od té doby se na divadelních jevištích vyskytuje jen výjimečně, totéž se týká i jeho práce před kamerou. Ve filmu hrál naposledy v rámci thrilleru MUŽ, KTERÝ NEBYL (L′homme qui n′était pas la, 1987), od té doby se objevoval jen příležitostně v televizi.

Bývalou manželkou Georgese Descrièrese je divadelní a filmová herečka Geneviève Brunet (*1934). Jejich dcera Sylvia Bergé (*1964) je herečkou a členkou divadla Comédie Française. Georges Descrieres byl za svůj dlouholetý přínos francouzskému divadlu vyznamenán Řádem Čestné legie (2004).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1996 Comédien, Le (TV film)
1989 Champagne Charlie (TV film)
1987 Homme qui n'était pas là, L'
1982 Caprices de Marianne, Les (TV film)
Emmenez-moi au théâtre: Le voyage de Monsieur Perrichon (TV film)
Mon curé chez les nudistes
Qu'est-ce qui fait craquer les filles...
1978 Cukr
Horoscope, L'
Úhoři
1977 Le Couple témoin
Misanthrope, Le (TV film)
1976 Attention les yeux
1975 Maître Pygmalion
1974 Dis-moi que tu m'aimes
1973 Le double assassinat de la rue Morgue (TV film)
1972 Au théâtre ce soir: De doux dingues (TV film)
Prince travesti, Le (TV film)
1968 Brouk v hlavě
Muž v buicku
1967 Dva na cestě
1962 Le soleil dans l'oeil
1961 Ce soir ou jamais
Tři mušketýři: Královniny přívěsky
Tři mušketýři: Pomsta Milady de Winter
1960 Corde raide, La
1959 Le Mariage de Figaro
Marie Stuart (TV film)
Voulez-vous danser avec moi ?
1958 Caméra explore le temps: L'exécution du duc d'Enghien, La (TV film)
Le Bourgeois gentilhomme
1957 Bonjour Toubib
1956 Doris (TV film)
1955 Aristocrates, Les
Syn sladké Caroline
1954 Červený a černý

TV seriály

1989 Les pique-assiettes (TV seriál)
1982 Chef de famille, Le (TV seriál)
On sort ce soir (TV seriál)
1978 Sam et Sally (TV seriál)
Voltaire (TV seriál)
1977 Richelieu (TV seriál)
1973 Moliére (TV seriál)
1972 Slavné útěky (TV seriál)
1971 Dobrodružství Arséna Lupina (TV seriál)
1964 Top à... (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
1980 Maison de Molière, La (TV film)
1972 Dans le jardin de Franc-Nohain (TV film)
1968 Un mur à Jerusalem - vyp.
1960 Tréteaux, racontez-nous (TV seriál)

Host

TV pořady

1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky