Reklama

Reklama

Zdeněk Kašpar

Zdeněk Kašpar

nar. 1951
Vsetín, Československo

zem. 31.07.2006
neznámo kde

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Nejen příznivce Národního divadla moravskoslezského, ale všechny, kdo mají rádi divadelní umění, zasáhla 31. července nečekaná zpráva – zemřel Zdeněk Kašpar. Jako sólista činohry ztvárnil na jevištích Divadla Antonína Dvořáka a Divadla Jiřího Myrona i Komorní scény Aréna mnoho nezapomenutelných rolí.

Zdeněk Kašpar se narodil roku 1951 ve Vsetíně. Po studiu herectví na Státní konzervatoři v Brně nastoupil do angažmá v Šumperku. Od roku 1989 byl členem nynějšího Národního divadla moravskoslezského. Svůj talent zde uplatnil v šedesáti inscenacích. Nepatřil mezi klasicky zaškatulkované herce. Jeho realistický a zároveň přirozený herecký styl mu umožnil sehrát široké spektrum postav od vyloženě komických, tragikomických až po klasicky tragické. Mezi jeho nejvýraznější role patřili Polonius v Hamletovi, Porthos ve Třech mušketýrech, Avram z muzikálu Šumař na střeše, Opilec v Proroku Iljovi nebo Kalafuna ve Strakonickém dudákovi. Jeho poslední velkou rolí byl kritikou ceněný Lízal v Maryši. Za svou kariéru si vyzkoušel také menší role v televizních adaptacích a pohádkách, nedávno i ve filmu Sluneční stát.

Zdeněk Kašpar byl výborným a velmi oblíbeným hercem. Jeho odchod je smutnou a znatelnou ztrátou nejen zdejšího divadelního světa. Veřejné rozloučení proběhne v Národním divadle moravskoslezském pravděpodobně v říjnu.

Herec

Filmy
1992

Evangelium podle Pastýřů (TV film)

 

Havran barvy lila (TV film)

1990

Zápas o člověka Nelibu (TV film)

1973

Náš táta Bezlíček (TV film)

Divadelní záznam
1998

Revizor

Reklama

Reklama