Reklama

Reklama

Sacha Distel

Sacha Distel

nar. 29.01.1933
Paříž, Île de France, Francie

zem. 22.07.2004 (71 let)
Rayol-Canadel, Francie

Biografie

Sacha Distel byl jako zpěvák a hudebník výraznou osobností francouzského kulturního dění šedesátých a sedmdesátých let 20. století, svou popularitu zúročil také v televizi a filmu. Sacha, vlastním jménem Alexandre, byl rodákem z Paříže, s jeho původem je to ale složitější. Otec Leonid, vystudovaný chemik, pocházel z Ruska, odkud po revoluci v roce 1917 odešel pěšky do Paříže, jeho manželkou se později stala klavíristka Andrée Ventura (1902-1965). Její židovský původ způsobil rodině značné problémy za druhé světové války, ty však rodina ustála.

Díky matce se Sacha Distel od pěti let učil hrát na klavír, později jej ovlivnil strýc Ray Ventura (1908-1979), který tehdy patřil k nejvýznamnějším propagátorům jazzu ve Francii. Od klavíru přešel Sacha ke kytaře a již ve školním orchestru hrál jako sólista. Po povinné vojenské službě odcestoval do Ameriky, kde získal další zkušenosti hraním v jazzových klubech a také si zdokonalil angličtinu, která se mu později hodila při dlouhodobém pobytu v Anglii. Po návratu do Francie zahájil sólovou kariéru nejen jako kytarista, ale i jako zpěvák. Jeho prvním úspěšným nazpívaným singlem byla píseň Scoubidou (1959), v témže roce pak zabodoval ve francouzské hitparádě dalšími čtyřmi nahrávkami (Oui, oui, oui, 1959). Nahrával také v několika dalších jazycích a měl úspěch mimo jiné ve Španělsku a Německu. Ve Francii mu v šedesátých letech každoročně vycházely úspěšné singly, připomeňme alespoň velký Sinatrův hit Something Stupid, který nazpíval v roce 1967 pod názvem Ces mots stupides herečkou Joannou Shimkus.

V období, kdy byl již i odborníky uznávaným jazzovým kytaristou, ale ještě ne populárním zpěvákem, prožil krátký románek s Brigitte Bardot, což jej katapultovalo mezi sledované celebrity. Podle vlastního vyjádření Sacha Distel z tohoto vztahu vycouval, protože nechtěl být jen playboyem po boku slavné herečky. Později se spekulovalo o jeho poměru se zpěvačkou Wionne Warwick, faktem zůstává, že v roce 1963 se oženil s francouzskou lyžařkou Francine Bréaud, s níž pak setrval v manželství čtyřicet let. Seznámili se při lyžování v Alpách a měli spolu dva syny, Laurenta (*1964) a Juliena (*1967). I když se rodina navenek jevila jako dokonalá, Francine až po manželově smrti přiznala jeho četné nevěry, o nichž věděla, s tím ale podle vlastních slov počítala, když se provdala za pohledného krále hitparád.

Co se týče filmu, poprvé se před kamerou mihnul jako jeden z muzikantů v komedii PAŘÍŽSKÉ ŽENY (Les femmes de Paris, 1952). Později, už jako populární zpěvák hrál hlavní roli v dramatu FANOUŠKOVÉ (Les mordus, 1960), které ve francouzských kinech přesáhlo miliónovou návštěvnost. Jako jeden z ctitelů hlavní hrdinky (Annie Girardot) se pak objevil ve filmu DOBRÉ BYDLO (La bonne soupe, 1964). Jeho posledním vystoupením před filmovou kamerou byla poměrně velká role televizního moderátora ohroženého záhadným vrahem v kriminálce BEZ MOTIVU (Sans mobile apparent, 1971). Nutno dodat, že mnohem větší úspěch měl v televizi se svým dlouhodobě úspěšným programem SACHA SHOW (1963-1971), jehož byl nejen moderátorem, ale také tu zpíval a uváděl četné hosty z řad herců i zpěváků.

V sedmdesátých letech žil Sacha Distel ve Velké Británii, tady však zaznamenal úspěch jen se svou verzí hitu Raindrops Keep Feeling On My Head (1970), která se v Evropě nakonec stala hitem hlavně v jeho podání. I v Británii měl vlastní televizní show, vydával tu desky, uplatnil se jako i jako divadelní herec, od roku 1978 působil také jako moderátor BBC. Dalších větších úspěchů dosáhl znovu až po návratu do Francie, kde byl od roku 1984 opět moderátorem vlastního hudebně zábavného pořadu.

Jeho kariéru přerušila vážná autonehoda v dubnu 1985, v níž byl účastníkem jako jen lehce zraněný řidič, zatímco pro jeho spolujezdkyni, tehdy velmi populární televizní herečku Chantal Nobel (*1948), znamenaly následky z vážných zranění úplný konec nejen kariéry, ale i plnohodnotného života. Ta jej také zažalovala a Sacha Distel byl odsouzen k podmíněnému trestu a vysoké finanční pokutě.

K novým úspěchům se dopracoval až s pořízením nahrávek písní svého strýce Raye Ventury v roce 1993, mezitím začaly vycházet jeho starší nahrávky, později zaujal v Londýně hlavní rolí v muzikálu Chicago (2001). Krátce nato se u něj objevily zdravotní problémy, které nakonec skončily diagnózou rakoviny střev. Sacha Distel zemřel ve vesnici Rayol-Canadel-sur-Mer na Azurovém pobřeží a tady je také podle svého posledního přání pohřben.

Pavel "argenson" Vlach

Herec

Filmy
1997

Les Enfants de l'Olympia (TV film)

1979

Sacha Show (TV film)

1971

Bez motivu

1965

Viale della canzone

1964

La Bonne Soupe

1962

Nous irons à Deauville

1961

Máte ráda Brahmse?

1960

Les Mordus

 

Zazie v metru

Reklama

Reklama

1953

Femmes de Paris

Seriály
2003

Symphonic Show

2001

Naprosto dokonalé

 

Paris (S04E03)

1995

The Mrs. Merton Show

1993

La Fièvre de l'après-midi

1976

Esta noche... fiesta

1968

Cilla

1967

Dee Time

1964

Top à...

Dokumentární
2005

Graffiti 60 (seriál)

1964

Seize millions de jeunes (seriál)

Hudební videoklipy
1966

Gilbert Bécaud : Les petites mademoiselles

Skladatel

Host

Producent

Filmy
1979

Sacha Show (TV film)

Reklama

Reklama