Reklama

Reklama

Uprostřed turistické sezóny jsou na francouzské Riviéře postupně zastřeleni tři muži. Případem je pověřen inspektor Carella, který se při vyšetřování setkává se svou bývalou přítelkyní. Nic nenasvědčuje tomu, že by vraždy spojoval nějaký motiv. Ale řádění neznámého vraha pokračuje. Vyšetřování zavádí Carellu do hluboké minulosti obětí... Bez motivu je druhým filmem francouzského režiséra Philippa Labroa. Šťastně sáhl po známé předloze amerického spisovatele Ed McBaina a jeho slavném detektivovi Carellovi, jehož výraz charismatický Jean-Louis Trintignant dokonale naplnil. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo celkom slušná kriminálka, v žiadnom prípade však nie Giallo . Malo to v sebe časti ktoré mi prišli pomerne hluché a nudné, miestami až ťažké. Musel som neraz pátrať kto s kým a čo sa deje, ale keď opomeniem tieto fakty musím uznať že bol scenár napísaný celkom dobre. Dlho predlho nepustil film žiadne indície. Hádal som vraha na slepo. A ako inak, neuhádol som ho. Postupne tak od 3/4 už vypúšťali takmer všetko, až sa mi to zdalo prehnane rýchlo. Potom už na vraha dôjde úplne každý. Názov tomuto filmu sedí ako uliaty keďže to dlho ide bez "bez motívu" bez indícií bez stôp. S pomocou kvílivého soundtracku Ennia Morriconeho dávam ***. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Atmosférou slabší, dějově rozvláčné. Zachraňují to nikdy nezklamávající exteriéry Azurového pobřeží (co by si bez týhle lokality francouzská kinematografie počala?) a pět mimořádně krásných žen (z nichž dvě se zbytečně a trochu samoúčelně svlíkly). A co je hlavně u kriminálky špatně, že chybí moment překvapení. Což mě mrzí o to víc, že žánr francouzské kriminálky 60. a 70. let jsem dosud téměř bezvýhradně ctil. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Za polovinou třetí dekády svého života objevuju filmové žánry, které jsem doposud míjel. Cítím se při sledování těchto skvostů kinematografie jako nepolíbený panic, který nese nákup starší krásné ženě až do bytu a ona ho pozvala na kávu s tím, že se ještě osprchuje a hned se mu bude věnovat.. Bez motivu nebylo výjimkou a na jeho konci jsem cítil tu dobře známou euforii po skvělém zážitku. Jediné co trošku nechápu proč je tato staromilská francouzská kriminálka zařazena pod tagem giallo ( byť tedy ji tam řadí i IMDB), nejsem zatím znalec , ale řekl bych, že kromě rukavic páně/paní vraha/vražedkyně ( nechci spoilerovat) to moc giallo není. Mám rád detektivky Eda McBaina a byť se děj drží předlohy velmi volně a i postava Steva Carelly má v podání Jean-Louise Trintignanta odlišný ráz, takovej tvrďák to není,bylo mi to jedno, protože nejsem fanatický vyznavač "knihukopírujících" filmů a užíval jsem si ten přímočarý tah na branku. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Fajnové krimi z období zlatých sedmdesátých let francouzské kinematografie. V těch letech, kdy tyhle ty filmy vznikaly, jsem dosáhl plnoletosti a s nadšením rád navštěvoval kina s filmy s J. L. Trintignanem, Lino Venturou, Alainem Delonem, Michelem Piccolim a mnoha dalšími vynikajícími francouzskými herci. Jistě, velký pan cenzor, ten vzorný soudruh, mnohé filmy nechal prostříhat, aby se mé bystré a toužící oko a "socialistická" duše neposkvrnili pohledem na obnažená prsa jisté francouzské krásky. Rád bych se na ně sice podíval (tenkrát především :-), ale už tenkrát mi bylo jasné, že vysoká hodnota snímku Bez motivu je někde úplně jinde. A ta hodnota u mě v srdci za ta léta neztratila zhola nic na glancu. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Staré francouzské kriminálky jsou vždycky kvalitka. Trintignant je jeden z mých nejoblíbenějších francouzských herců a pro tyhle role je prostě dokonalý. Příběh, kde sériový vrah děsí obyvatele krásného Nice ve vrcholné turistické sezoně byl zajímavý a nechyběla mu dobrá dávka napětí, zklamala mě jen jedna věc (malý spoiler: mám na mysli herce, který ztvárnil vraha a kterého mám zafixovaného spíše v komediálních rolích...proto mi tam nějak neseděl). Jinak atmosféra byla správně tísnivá, Trintignant je jako komisař prostě mástr :) a mistr Moriccone přidává něco ze svých geniálních filmových melodií, které povýší každý snímek. :) http://www.youtube.com/watch?v=p5oeJsHSU_0 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Julie si ve svém bytě hraje s hračkou, známou v sedmdesátých letech jako Space fidgit. Dnes už není prakticky k sehnání, dochovaly se velmi vzácně. (nocturne)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach francúzskeho mesta Nice. (dyfur)
  • Zbraň použitá střelcem je francouzská samonabíjecí malorážka „Unique X-51 bis“ zbrojovky MAPF. Malorážky tohoto typu byly skutečně vybaveny již v základu závitem pro tlumič. (nocturne)

Reklama

Reklama