Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární
  • Dobrodružný

Recenze (143)

plakát

Hook (1991) 

Není to nebezpečný film, ale pár spielbergovských necitlivých ledabilostí tam je.

plakát

Zjizvená tvář (1983) 

Totální exploatace (která se bere neskutečně vážně) made in New Hollywood.

plakát

Přežijí jen milenci (2013) 

Při sledování jsem si sám na sobě všímal, jak jsem na film naštvaný. Celou dobu mě cosi bránilo vcítit se do postav a vlastně i celého filmu. Přemýšlel jsem nad tím, proč postavy musí být zrovna upíři, přišlo mi to ze strany Jarmusche docela levný.(nemohl jsem se zbavit předsudků) Ale nakonec, a přišlo to teda chvíli až po skončení filmu, se v obrysech objevilo téma, které se najednou začalo zhmotňovat a scény, kterým jsem při sledování nerozuměl, nabyly svého opodstatnění. No, a jestli tohle Jim Jarmusch zamýšlel, pak film přijímám víc než jen pouhou variaci na upíry, a dokonce v něm vidím i naléhavé sdělení.

plakát

Konzultant (2013) 

Podcenovany film, ktery pouziva dialogy mezi postavami k vypovedi o soucasnem svete. Realiemi a vyuzitim znamych hercu je to hollywoodsky nafouknute, ale nastesti to nevadi. Ti herci tam nejsou sami pro sebe, ale slouzi forme filmu, ktera je musim rict pomerne slozita a vyzaduje divakovu pozornost, trpelivost a spolupraci. Film R.Scotta me po mnoha strankach prekvapil, a manzelcin nasledujici sen o konci sveta s tim ma mozna cosi spolecneho.

plakát

Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003) 

Skvěle vystavěné charaktery postav, vtahující atmosféra, drama o hrdosti, možná o přátelství. Vážně? Postavy kapitánů a předních členů posádky mají jakousi lidskost, možná soucit a lítost. Jenže k čemu to je, když pozbývá jakéhokoliv smyslu? Míním tím, že kapitán Jack dokáže na svý lodi být "strhujícím" způsobem spravedlivý, motivující a oddaný své zemi. Pak mu ale vůbec nevadí, a ani o tom nepochybuje(tedy jestli jsem to nepřehlédl), že do krvavého(a zbytečného) boje pošle dítě, aby se naučilo být správným námořníkem a vědělo, co to obnáší, nemluvě o posádce lodi. Dítě se to naučí, pár lidí zastřelí, z posádky zbude polovina, a Jack si myslí, že to bylo šťastné rozhodnutí. A doktor, proč radši nechytal toho kormorána, nakonec chce jenom udělat radost Jackovi, a co vlastní přesvědčení o nesmyslnosti boje? Tak to tehdy chodilo, oceány byly bojišti a hrdost a oddanost byly nejvzácnějšími vlastnostmi. Mám tomu tak rozumět?Kdepak, lidské smýšlení(pohnutky, touhy, strachy) se po staletí nemění. Jack měl prchnout a ukázat opravdové lidství.(mluvím v rovině příběhu - o čem se film snažil mě přesvědčit, ale nedokázal to)

plakát

Před půlnocí (2013) 

Postavy dospěli k vulgárnosti. Film vlastně říká, že problému, který prožívají oni dva, není možné se vyhnout. Takže, jen generaci 40cátníků(a těsně před, a těsně po) utvrzuje v jakési neodvratitelné rutinně života, která se nutně musí točit jen kolem toho, o čem si ti dva(a ostatní) povídají. A divák je spokojenej, protože to vlastně taky zažívá. Jejej. A to on je spisovatel a ona jeho múza. Takhle exponovana dvojice, ve strednim veku, se dala využít daleko zapamatovatelněji.

plakát

Na titulní straně (1974) 

Viděl jsem to teda s dabingem. Nevím, snad se nepletu. V některých místech až násilný humor, jakože tlačení na pilu s hláškami, nutnost vyvolat legraci....A tu naléhavost, kterou jsem cítil při sledování Bytu, jsem tu postrádal, i když se tu vlastně daleko více nabízela. Vzpomněl jsem si, je tam jedna mimořádná scéna, která vytváří jakousi naléhavost a je kritická vůči lidskému počínání. Akorát, si na ní divák při první cestě filmem po shlédnutí, nevzpomene.

plakát

Byt (1960) 

Myslím, že v některých scénách, velmi závažný a k vlastní podstatě směřující film.

plakát

Cesta pustým lesem (1997) 

Doporučuji vidět na plátně a v tichém, od okolního světa odhlučněném kině. (kvůli zvuku i obrazu, jsou pro tento film velmi důležité).