Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Recenze (2 249)

plakát

Das siebte Foto (2003) 

"Sedmé foto" je film natočený pro německou stanici Pro7... v Praze, s českými herci. I když jde vpodstatě o film televizní, klidně by mu to slušelo i v kinech. Čeští herci buď mluví německy (Táborský, Zedníčková), případně byli dodatečně předabováni do němčiny (Štěpnička, Steinmasslová). Krátce k ději: Lenny píše knihy pro děti. Náhodou narazí na starý fotoaparát s nevyvolaným filmem, po jeho vyvolání objeví několik fotografií. Je na nich mladá žena, jakési jemu neznámé město, v jehož ulicích jsou tanky, sedmé foto je jen jakási šmouha. Rozhodne se ženu najít a podá si inzerát do českých novin. Po několika dnech v poště narazí nejen na jméno ženy a její současnou adresu (tuším Olšany, což mu jako ne-Čechovi nic neříká) a zároveň je obětí vloupání, během kterého zemře jeho otec a všechny fotografie jsou ukradeny. Dojede vlakem do Prahy a za pomoci taxikáře Jana (Táborský) nejdřív zjistí, že je dotyčná mrtvá a pohřbená a následně se dopátrají dcery zesnulé (Zedníčková). Ta nejdřív nechce s Lennym mluvit, ale nakonec ji přesvědčí a spolu začínají rozplétat tajemství několika úmrtí ze Srpna 1968. Někdo však nechce, aby vypátrali pravdu a po Lennym brzy začne pátrat česká policie.   Popravdě jsem nečekal, že to bude až takhle dobré, i když teda soundtrack v dramatických scénách zní hrozně vykradeně a over the top (a teď nemyslím použití např. Smetanovy Šárky nebo že se část závěru odehrává v koncertní síni). Snímek skvěle graduje, jak rekonstrukce posledních minut zavražděné ženy, tak i scéna, kdy postavy hrané Štěpničkou (předseda komise pro vyšetřování zločinů komunismu) a Knopem (státní zástupce) urychleně opouštějí koncertní sál).

plakát

Bohové jsou pořád šílení (1991) 

Crazy Safari (do češtiny dabovanou verzi jsem naštěstí neviděl) mne potěšil jako už dlouho žádný film. Druhý díl jsem viděl několikrát na VHS, první jen jednou v TV, nijak zvlášť v oblibě je nemám, ale především jednička byla ok a nahlížení na život Křováků narušených bělochy a jejich artefakty za doprovodu komentáře ve stylu přírodovědeckého dokumentu bylo zábavné a neurazí mě ani dnes. Crazy Safari toto zachovává, i když vypravěč se tentokrát ozývá jen občas (tyhle pasáže nebyly otitulkované - anglické titulky měly jen dialogy zbylých postav). A že místo bělochů tentokrát s XiXaem interagují Číňané a jejich hopkavý upír? Crossover je to výborný.   I další elementy původních filmu (zběsilá fauna) byly úspěšně podány hongkongským stylem (zrychlené záběry se pro komediální účely používaly už tam, zde přichází ke slovu i zpomalovačky, viz. třeba scéna s nosorožcem). No a když se v závěru filmu dostaví voodoo kouzelník se zombie a svedou souboj s taoistickým knězem a jim ovládaným čínským upírem, nemluvě o vyvolávání Bruceova ducha (nechybí ukázky z jeho filmů) a XiXao jej pak napodobuje (duch Bruce Leeho jej posedne), bavil jsem se královsky.  Mimořádně špatné hodnocení tohoto snímku přičítám jednak tradičně nízké úrovni českéhpo dabingu asijských filmů obecně a neobeznámenosti (českého, ale i západního diváka obecně) s čínskou komedií (pro srovnání: hodnocení ČSFD ke dnešnímu dni: 24%, IMDB: 5,4%, Douban (čínská databáze): 7,1 (stupnice 1-10). Nakonec jsem se rozhodl nejen zkouknout pátý film, ale dát znovu i čtvrtý. A taky plánuji sehnat si Mr. Vampire a Spooky Encounters...

plakát

Ovoce stromů rajských jíme (1969) 

"Ovoce..." jsem poprvé viděl v roce 2009 jako ani ne dvaadvacetiletý student, když snímek uvedla Česká televize, a odrovnal mě tak, že jsem mu napálil (zcela v protikladu s většinou mých přátel a většinou ostatních hodnotících) plný počet. Vracím se ke snímku po patnácti letech prostřednictvím britského DVD Second run. Čeho je to podobenství, to je mi úplně fuk, příběh je o ničem. Naopak si vychutnávám stylizované herecké výkony (podtržené přemluvením některých herců), (na české poměry) obrazové orgie, hrátky s kamerou (ručka? Různorodé formáty filmového materiálu, na které se natáčelo?), filmové citace (razítkování z Ostře sledovaných vlaků a Nosferatu) a to vše je završeno Liškovou hudbou. Maximální hodnocení nechávám...

plakát

Opičí láska ? (1985) 

Za mně nejlepší film Hermíny Týrlové. Ta opička je jako Ellen Ripley a Sarah Connor dohromady, a ty cigarety ne a ne zhasnout. Pro militantního nekuřáka jde o ultimátní filmový zážitek, radoval jsem se jako ta holčička.

plakát

Jekyll (2007) (seriál) 

Neskutečný nářez. Hned první díl nasazuje hodně vysokou laťku, která se ještě zvýší s příchodem Hydea na scénu. A drží to další čtyři díly. Pátý s šestým malinko zaostává a nebýt finální scény, málem bych řekl, že na závěr se tu vyměklo. Jako celkek je to výborná podívaná, která mě zaujala o fous víc než Sherlock (a není divu - přestože chemie mezi protagonisty funguje v obou sezónách, druhé díly mají z jakéhosi důvodu o dost slabší příběh než první a třetí). Na toho chlapa Moffata si fakt musím dát větší pozor... Navíc, skvělé obsazení, od Nesbitta přes Bellman až po tu v psychologii vytrénovanou zdravotní sestru;)

plakát

The Making of a Legend: Gone with the Wind (1988) (TV film) 

Hlas vypravece (Plummer) provazi divaka na strastiplne ceste po vzniku filmu, ktery zas tak moc nemusim, ale presto jej i ja povazuji za jeden z nejvyznamnejsich v dejnach kdyz uz ne kinematografie, tak aspon Hollywoodu. Autorum se podarilo sehnat nekolik prezivsich clenu stabu (asistentku producenta Selznicka, tretiho rezisera, druheho kamaramana) a dokonce i (udajneho) ucastnika predpremiery filmu a ve smesici archivnich zaberu, fotografii a znovusehrani nekterych momentu vytvorili dilo, ktere pro mne osobne svym emocionalnim dopadem prevysuje samotny film. Nadhera, jestli mate radi dokumenty o vzniku filmu, tenhle si sezente. Je k dispozici na ctyr i petidiskove DVD kolekci...:-)

plakát

Čarodějka (2001) (divadelní záznam) 

Původem norský, v angličtině zpívaný opero-muzikál o čarodějnických procesech v Heidelbergu. Autorkami jsou dvě dámy, Benedicte Adrian a Ingrid Björnov (jednu dobu tvořily také duo Dollie, později Dollie De Luxe, doporučuji zvláště jejich dřívější projekt Rock vs. Opera), hodnocený záznam byl pořízen v londýnském Picadilly circus a odvysílán Českou televizí. Čarodějka je bohužel krajně nesehnatelným kouskem, jediná oficiálně prodávaná verze se dá sehnat skrze oficiální e-shop na videokazetě, části jsou pak ke zhlédnutí na youtube. Doporučuji zvláště první píseň projektu, Malleus Maleficarum. http://www.youtube.com/watch?v=k-c2eyzcMkY Poznámky o dílu na stránkách České televize (s obrázky): http://www.ceskatelevize.cz/porady/1068802968-carodejka/20236515700/

plakát

Sherlock (2010) (seriál) 

První epizoda, Studie v růžové, skvělá, zábavná, svižná. Druhá epizoda o slepém bankéři se mi už líbila méně... ve třetí snad už vystoupí i Moriarty:)