Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (328)

plakát

Arcane: League of Legends - Stvořili jste monstrum (2021) (epizoda) 

Po výborných prvních a prostředních dílech tvůrcům bohužel dochází dech ohledně smysluplného děje a hraje se na wow-efekt. Logika, zejména posledního dílu, padá na bod mrazu. Doufejme, že pro další sezónu se jim podaří se nad tím pořádně zamyslet.

plakát

Ať vejde ten pravý (2008) 

Skrz nazkrz temna zalezitost, ktere k dokonalosti chybi jen vetsi spad v prostredku filmu. Davat tohle do kategorie "romanticky" mi prijde jako slusnej ulet. SPOILERY: Respektive asi tak romanticky, jako naivni pohled Oskara na svoji budoucnost s Eli. A z te me beha mraz po zadech. Tomas Alfredson a oci Liny Leanderson ale zjevne dokazaly zhypnotizovat nejen Oskara, ale i velkou cast divaku, coz byl vlastne ucel. Jinak je tenhle film dokonalou poctou upirskemu kanonu (netopir, slunce, magie domaciho "prahu"). Kamera a barvy jsou perfektni. Hudebni podkres zamerne minimalisticky. Takze verdikt: nejlepsi filmovou upirinu natocili Svedi.

plakát

Ať žijí duchové! (1977) 

"-Bojíš se hodně? -Středně. -Jak je to středně? -No vršek by šel, ale spodek nechce.." "-A kde si vzal ty součástky? -V posteli. -Nebuď drzí chlapče! -Já nejsem drzej. Máme barák v nepřehledný zatáčce a každou chvíli nám vletí do postele blatník nebo blinkr. Eště by to chtělo volant.." "-Kuš! -Jakýpak kuš když se máme dohodnout. -Tatínek myslí abych mu přinesla kuš. Asi vás chce postřílet.." --Oldřich Lipský a scénáristé kteří s ním spolupracovali teda uměli hláškovat. :)

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Cameron by se měl vykašlat na roli scénáristy a stát se tvůrcem speciálních efektů pro nějaké opravdu dobré filmy psané jinými lidmi, které by tak díky fantastickému CGI povýšil na výborné. --SPOILERY-- Jeho aktuální vlastní scénář je bohužel bída. První část A2 ještě ujde, i kdy některé dějové kotrmelce jsou na pováženou (lidi zjevně už od A1 umí kompletně digitalizovat lidské vědomí na čip). Druhý, nezkutečně dlouhý dějový akt je fúzí Modrá planeta - Historie oceánů (seriál) (2001) a Beverly Hills 90210 (seriál) (1990), včetně těch nejklasičtější klišé na téma "rodina s teenagery se přestěhovala do nového města". V aktu třetím se vracíme k odboji Indiánů proti bílým kolonizátorům, zde z nějakého důvodu prezentovanými především velrybářskou výpravou na mac-guffin, v podobě séra nesmrtelnosti, které ale lidstvo vlastně vůbec nepotřebuje, protože je schopno digitalizovat osobnost na čip a přenést ji do nového těla (tedy nepochybně i nového těla lidského). PS: domorodci Na'vi už vůbec nepůsobí jako obyvatelé mystické planety, ale jakási karikatura na Indiány a - v případě dětí - typické seriálové náctileté z nějaké americké střední (a to zejména svou mluvou).

plakát

Avengers: Age of Ultron (2015) 

Predem nutno uvest: tenhle dil je pokracovanim nejen Avengers 1, ale v podstate vsech ostatnich linii. A s vysvetlovanim kdo je kdo se nikdo parat nebude (coz je dobre). Takze pokud nemate alespon zbezne "nacteny" posledni 4 roky vyvoje Marvelovskeho filmoveho univerza, budete vice ci mene plavat. K samotnemu AoU: s lehkym vahanim lepsi nez jednicka. O neco mene uhlazena akce (v nekterych momentech), zato ale vice prostoru pro postavy. LEHKE SPOILERY: V podstate zadny avenger nevyjde z AoU nezmenen. Nejvic je to znat u Starka a Capa, kdy jeden si konecne priznal ze je "sileny vedec" - ackoli o tom vtipkuje - co mu taky zbyva jineho, a druhy odhodil sny o tom, ze bude nekdy vest normalni zivot a dal se (opet) do sluzeb vyssi veci. To same plati (i kdyz z vice osobnich duvodu) pro Black Widow a Hulka. Hawkeye se vlastne nikam neposune - spise jsou odhaleny zkutecne duvody jeho "why we fight". Thor je jedina postava, ktera je tentokrat trosku do poctu - i kdyz jeho vize bude mit velke dopady do budoucna. Nove postavy jsou paradni, Scarlet Witch & Quicksilver zapadaji hladce do skladacky a Ultron a Vision (vyborni Spader a Bethany) maji v zaveru mozna nejlepsi scenu celeho filmu. Celkove mam problem najit v 141 minutach pasaze kde by slo tempo dolu - trochu prekvapive je to jen nekolik akcnich scen, ktere jsou pro me zbytecne natahovane. Nedejte na hysterii "fanousku", kteri nedostaly presne to co chteli a gaucovych profesoru, kteri - zase - nedostaly komixove vydani filozoficke studie o nesmrtelnosti chrousta a uzijete si mozna nejnadupanejsi film roku. Celkove hodnoceni: 90%

plakát

Babylon 5 (1993) (seriál) 

Mam velkej problem tehle serial hodnotit jako celek. Jednotlive sezony (celkem je jich 5) maji totiz dost nevyrovnanou kvalitu. Prvni sezona se tvari dost epizodne, a az teprve po shlednuti dalsich si uvedomite, ze obsahuje spoustu naznaku a kusu skladacky hlavniho pribehu a zdaleka nejde o tak samostatne epizody (z hlediska hlavni dejove linie) jak se na prvni pohled zda. POZOR SPOILER!!! : Sezony 2 a 3 jsou urcite vrcholem serialu. Zejmena posledni epizody 2 sezony, kdy se nad osudem galaxie stahuji mracna a vse nezadrzitelne smeruje k valce jsou strhujici. Konflikt zajmu mezi moralkou a povinnosti, prichod Stinu, nepochopitelne pohnutky Vorlonu a do toho jeste nevyzpytatelni telepati - proste dokonaly chaos (v dobrem slova smyslu). A ve trojce to propukne naplno. O to nevyrovnanejsi se mi zda 4 sezona - hlavne u prvnich dilu. Na jednu stranu se nektere dily neuveritelne vlecou a na druhou jsou naprosto zasadni otazky polozene v celem predchazejicim deji zodpovezeny strasne zkratkovite. Pozdeji se to ale zlepsi. Az seberu sily zkouknout 5 sezonu, tak dam hodnoceni. doplnuji: Ok pata sezona to zachranuje, na 2 a 3 IMHO nedosahne, ale urcite stoji za to. Celkove davam ctyri hvezdy a doporucuju vsem pravovernym sci-fi fanum. ps: tohle je jeden z tech serialu kde je zasadni znat souvislosti, tedy sledovat postupne dil za dilem.

plakát

Babylon 5: Hlasy v temnotě (2007) 

Film z prostredi B5 ktery tvori dve dejove nesouvisejici epizody. Prvni je navratem k filosoficko-mystickym tematum ktera se obcas v B5 mihla (jako napr vyborna epizoda "Comes the Inquisitor"). Druhy pribeh je pak hodne povedene moralni dilema, ktere prezidentu Sheridanovi naserviruji nevyzpytatelni technomagove. Kupodivu tu potkame i cynicky humor. :) Prijemne prekvapeni a zatim asi nejlepsi film z prostredi B5.

plakát

Babylon 5: Legenda o strážcích (2002) (TV film) 

Jako drtviva vetsina filmu z prostredi B5 je i tohle dost slabota - v podstate delsi serialova epizoda a to jeste jedna z tech slabsich - totez sem psal uz o Thirdspace. Na B5 je zkutecne zarazejici, jak moc cni serial nad filmy (s par cestnymi vyjimkami)

plakát

Babylon 5: Třetí prostor (1998) (TV film) 

Tenhle film patri dejove zhruba do 1/3 ctvrte sezony Babylonu 5, ale da se na nej koukat i bez vetsi znalosti souvislosti. Neni to ale nic moc, v podstate je to takova trochu delsi epizoda Babylonu 5 a to jeste jedna z tech prumernych.

plakát

Baccano! (2007) (seriál) 

Na to kolik je v Baccano! postav a jak moc jsou pribehove linky casove zamotane, to az prekvapive dobre drzi pohromade. Animace paradni, hudba pasuje, hrdinove a padousi jsou jedna rodina (dost silena rodina). Po pravde receno, nektere postavicky obyvajici tenhle vesmir jsou az trochu moc prestrelene a jejich motivy nedavaji smysl, ale v celku je to zabava a radost sledovat. PS: misty je to dost brutalni, rating 15+ ! PPS: Isaac a Miria jsou nejuzasnejsi dadaisti a siritele radosti a dobre nalady co kdy chodili po zemi. We no lie! We tell truth! Cao!