Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Butch Cassidy a Sundance Kid

Butch Cassidy a Sundance Kid (1969)

Film o zřejmě nejoblíbenější a nejmilovanější padoušské dvojici Divokého západu je zkrátka skvělý, co si budeme nalhávat a rozhodně patří do mé TOP desítky. Sice prý není v mnoha ohledech vůbec historicky přesný a ve všech směrech vás nutí si oba "antihrdiny" zamilovat, ale díky výkonu a symbióze Herců (ano, H) Paula Newmana a Roberta Redforda je to film, na který jen tak nezapomenete. Schválně, kolik z vás si vždy představovalo, že Butch a Sundance závěrečnou přestřelku přežili? :) Sundance: "Neumím plavat!" Butch: "Vždyť se stejně zabijem!" :D

Moulin Rouge

Moulin Rouge (2001)

Když jsem se na muzikál Moulin Rouge díval vůbec poprvé, až do konce písničky Spectacular Spectacular ("And in the end should someone die?", z téhle hlášky jsem nemohl celý den) jsem si říkal, na jakej festival barev a úleťárnu se to dívám, skoro jsem nemohl uvěřit vlastním očím. Jen mě trochu mrzí, že ten klipový střih, svižné tempo, spousta barev a ta všeobecná bohémskost nevydržela až do konce, jakmile se ke slovu dostává hlavní porce příběhu, kterou není nic jiného než nešťastná láska kurtizány a chudého... vlastně se dá doplnit cokoliv (v tomto případě spisovatele), je to slabší. Tím pádem se na scénu prodírají ta nejzažitější klišé ze všech, která fungují již od doby Dumasovy "Dámy s kaméliemi" a muzikál ztrácí na svém lesku a kvalitách. Ale co, písničky jsou stále super (zvláště svérázná verze The Show Must Go On nebo tangově laděné Roxanne), výprava je super, výkony herců jsou super a i když je vám od prvního selhání Satine jasné, že na konci umře, stejně vás ta scéna dojme... Nádhera! :)

Oskar

Oskar (1967)

Skvělá francouzská konverzační komedie s Funèsem na vrcholu svých sil. Ano, může vám vadit komplikovanější a hlavně zamotanější děj odehrávající se prakticky pouze v domě, jenže to všechno do sebe tak nádherně zapadá, že by byl hřích se ani jednou nezasmát! Vždyť když namátkou uvedu - "Papá, budeme mu říkat Blauise!" (tady fakt nevím, jak se to píše, to jsem tak trochu tipoval); "Co si myslíte o mé dceři?" "Měla by posilovat zádové svalstvo!", musí vám být jasné, že se u téhle komedie pobavíte pokaždé, kdy se vám zamane. Skvělý Funès, dobré výkony zbylého "komparzu", zábavná výměna kufříčků a názorů vůbec. Jak řekla moje máma při vrcholném výstupu Funèse v posilovně: "No, divíš se, že měl infarkt?" :D Když tak o tom přemýšlím, je škoda, že jsem nikdy nemohl zajít na divadelní verzi, třeba byla ještě lepší...? Vlastně, to už by asi ani nešlo!

Pelíšky

Pelíšky (1999)

Myslím si, že Pelíšky se jako jedny z mála (možná jediné) dokázaly přiblížit klasikám, jako jsou například Světáci nebo Limonádový Joe. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů, jen těch hlášek! "Rozkaz zněl jasně, zastavit muže s koženou brašnou!" "Proč za sebe posíláš spojku, ty Koněve!!!!" :D Opravdu nezapomenutelný film.

Světáci

Světáci (1969)

Opravdu geniální herecký koncert, při kterém nad těmi všemi skvělými jmény vyčnívá pánské trio Sovák, Brodský a Libíček. Tohle je prostě moje nejzamilovanější česk(oslovensk)á komedie všech dob a konkurovat jí může pouze skvělá parodie Limonádový Joe nebo možná Pelíšky. Jde o gejzír inteligentního, čistého a satirického humoru; vždyť už jen ten začátek, kdy se za zvuků písničky "Když Praha za noci zazáří neonem" koukáme na vypnuté Pražské neony..., vám musí být jasné, že tahle Komedie s velkým K se tehdejším pohlavárům moc nelíbila a to nejenom (později) díky Matuškovi, úvodním titulkům nebo spousty narážek na tehdejší režim ("Copak opravdu nenajdete cestu jak napravit neschopnost několika liknavých byrokratů?"), ale také díky faktu, že se lidé mohli rok po tragických událostech roku 1968 v kinech od srdce zasmát. Co zasmát! Prasknout smíchy!

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Dřív jsem si společně s mámou dělal z otce srandu, že má tento film rád. Jenže když jsem mu k narozeninám kupoval Tenkrát na Západě na DVD a ze zvědavosti jsem se podíval, byl jsem unešen. Nádherná hudba, nádherná Claudia Cardinale, nádherný příběh, nádherné všechno. Jeden z nejlepších westernů a filmů vůbec. Už jen ten začátek, kdy je dobrých deset minut vyplněno pouhým vrzáním dřevěného kola... "Zdá se, že nám jeden kůň schází!" "Ne, dva přebývají..."

Velký flám

Velký flám (1966)

Moje nejoblíbenější francouzská komedie vůbec a přesto jsem se na ni musel podívat ještě jednou, abych k ní mohl napsat nějaký ten komentář. A i na to několikáté podívání Velkému flámu zkrátka nedochází dech, i když jej znám už téměř nazpaměť. Vždyť jenom ty hlášky, ty absurdní situace a naprosto geniální způsob, jakým si Francouzi dělají z Němců srandu, už jen kvůli tomu by si film zasloužil pět hvězdiček. Mimochodem, po celé dvě hodiny mi je vždycky tak trochu líto Bourvila, který je neustále nějak šikanován a tak nějak vzadu, aby mohl snášet chování našeho cholerika Funèse, který zde předvedl jednu ze svých nejlepších rolí vůbec. Jenže co se dá dělat, třeba by to jinak byl horší film... :) "Are you?" "You are?"