Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (95)

plakát

Sbohem Berlíne (2011) (TV film) 

(Mimochodem, z Hitlerova Německa mě zákonitě příliš nemrazilo.)

plakát

Herbert v ringu (2009) (TV film) odpad!

Něco tak přestřeleného, prvoplánového, primitivně zpracovaného jsem už dlouho neviděl. Při podstatně kratší stopáži by se snad sneslo leccos lépe; nicméně autorovy pravděpodobné představy o tom, co je umění (tj. jak udělat z dané látky cosi "uměleckého"), mně nahánějí husí kůži (zvláštní zmínku si pak zasluhuje otřesné zacházení s hudbou, resp. "hudbou"). Poměrem ambicí k výsledné podobě se mně připomněl normalizační blábol Tobě hrana zvonit nebude (sic!). Vlastně škoda komentovat.

plakát

Byla jednou jedna planeta (2008) (seriál) odpad!

Musíme poskytnout prostředky k důstojnému životu všem! Nesponzorovala to PCF?

plakát

Delta (2008) 

Mircea Dan Duta se (v katalogu LFŠ 2009) ptá asi docela případně, "zda není extrémní malebnost spíše jednou z divácky osvědčených receptur namíchaných pro úspěch snímku". Mně se film nicméně líbil nejen svou "mokřadní estetikou" (cituji z jinak švihlého úvodu k projekci), ale také jejím zvláštním souladem s dějem (příroda zde hraje neoddělitelně vedle herců). Ale možná jsem povrchní: neodešel jsem naplněn otázkami po vesnických komunitách (kromě jediné), nýbrž jaksi ukolébán viděnými obrazy v přijetí nezvratnosti jistých osudů. ___ Pozn. Co to zde někteří plácají o maďarském venkově? Doporučuji si zjistit, kde leží delta Dunaje.

plakát

Generace 68 (2008) 

(Hlas Miloše Formana snad nebyl jinde žádoucnější.)

plakát

Karamazovi (2008) 

No, jsem rád, že jsem dříve než toto viděl divadelní inscenaci (byť v Huse na provázku) - a zřetelně se mně tak vyjevilo, že to nejpůsobivější z filmu je dílem Dostojevského/Schorma, resp. divadelní inscenace Dejvického divadla. Vlastní přínos Petra Zelenky je především ve výběru prostředí, všechno ostatní je znatelně slabší; nebo se to jenom neumí podat věrohodně (ten konec!)? A proč ty prkenné hovory (nejen) při úvodní jízdě autobusem, když stačilo nechat kolegy z divadla trochu improvizovat? A další nešvar: když už se objeví dobrý nápad, místo rozehrání je ustřižen. Shrnuto: Karamazovi patří k lepším českým filmům, ale Zelenka za to moc nemůže.

plakát

Svatba na bitevním poli (2008) odpad!

Aspoň že tuto úmorně prázdnou zbytečnost nepodpořil Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie (Jihomoravský kraj se bohužel zachoval opačně). Takové marnění talentu několika dobrých herců!

plakát

Až na krev (2007) 

Výtečný film, mj. skvělá práce s hudbou. Ódy zdejších komentářů jsou však myslím přehnané. Například postava Eliho Sundaye je příliš schematická, což nemírní ani herecká zdatnost Paula Dana (a Eliho chování v poslední scéně činí uvěřitelným jenom nesnadno). (Když k tomu přidáme neznalost některých řekněmě radikálně protestantských proudů, lze se v jistých recenzích dočíst cosi o opiových rysech "organizovaného náboženství".) Dodatek: Po přečtení Tetsuovy odpovědi v anketě Cinepuru 61 jsem si uvědomil, co se mně ještě na filmu líbí: nutnost volby mezi dvěma zly.

plakát

Jistota nejhoršího (2007) (TV film) 

Jan Zábrana bezesporu výjimečnou osobností své doby byl. Ovšem ty hrané sekvence nic moc.

plakát

Katyň (2007) 

Čekal jsem konvenčně natočený polský národní epos a vpodstatě se dočkal (až na tu skvělou kameru). Ovšem struktura vyprávění to celé posouvá výš (děj není soustředěn kolem zobrazení samotného masakru – naštěstí, a přece je právě Masakr hlavní postavou, a to němou). ___ Pozn. k některým zdejším komentářům: stačí hrubá znalost polských dějin po r. 1944, aby byly i pasáže z téhle doby, jakkoli poněkud schematické, dostatečně mrazivé. ___ (Někt.) pozoruhodné komentáře (moc jsem jich nečetl): Shushika – posl. věta, Niktorius.