Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úsměvná komedie o chlapech s hlavou v oblacích, hříšných touhách lásky a jedné svatbě, která skončila málem jako bitva u Waterloo.  V malém moravském městečku Zvěstov žijí všichni chlapi starými historickými bitvami. Představují francouzskou armádu v čele se svým starostou Touchynem (Bolek Polívka), který má už léta monopol na roli Napoleona. Tentokrát se připravují na velkou akci - odhalení napoleonské kašny v sousedním městě Podolí za přítomnosti televize a novinářů. Podolský starosta má však pro Touchyna špatnou zprávu - tentokrát angažoval na roli Napoleona skutečného zahraničního herce, který je mu i více podobný. Touchyn se urazí a rozhodne se slavnost ignorovat. Přesvědčí o tom i zvěstovské, kterým ovšem přijde líto, že nacvičovali nadarmo...
V té době se vrací do města po více než dvou letech Tomáš, syn místního kronikáře. Tomáš byl vždycky sukničkář, kterého zbožňovaly všechny místní dívky, ale tentokrát přišel tátovi říct, že se skutečně zamiloval a chce se ženit. Půvabné Francouzce Claire slíbil tajnou romantickou svatbu v místním kostelíku... Jenže táta vyzradí Tomášovo tajemství v hospodě a starosta Touchyn dostane geniální nápad - jde přece o velkou mezinárodní událost, takže žádný utajený sňatek! Vesnice vystrojí milencům velkolepou svatbu za účasti francouzského vojska a samotného Napoleona!.. A tak se začnou dít věci... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (299)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Starosta vesničky Zvěstova Touchyn (Bolek Polívka), který rok co rok navléká uniformu francouzského císaře Napoleona a se "svými" muži předvádí legendární francouzskou armádu se od starosty vedlejšího městečka Podolí (Marek Vašut) dozvídá, že tento rok je na roli Napoleona najat skutečný herec. To si ale Touchyn nenechá líbit, a přemluví i chlapi z vesnice, že tentokrát budou akci Podolí sabotovat. A aby nepřišlo celoroční úsilí nazmar, rozhodnou se uspořádat místnímu rodákovi Tomášovi svatbu s jeho francouzskou snoubenkou Claire ve velkolepém stylu... Na film jsem se dost těšil, neb se jednak natáčel v blízkém okolí mého domova (a v několika záběrech snad byla vidět i má víska) a jednak podobný svár proběhl asi před třemi roky mezi Tvarožnou a Slavkovem u Brna (že by inspirace pro tvůrce filmu?). Nicméně samotné zápletce bylo ve filmu věnováno minimum času, a více prostoru bylo věnováno "obyčejným" lidem - ale většina lidských příběhu byla pouze načnuta, aniž by byl kterýkoliv z nich nějak dokončen. K hereckému obsazení bych neměl větších výtek - Polívka se na roli Napoleona hodí dokonale, řekl bych že má i některé císařovy rysy. Ostatní jsou relativně OK, až na Vojtka, jehož roli jsem jednak nepochopil, a jednak byl úplně tragickej. Suma sumárum, film nikterak nevykročil ze šedivého průměru současné české kinematografie a na to že to měla být komedie, tak jsem se teda dvakrát nesmál .. škoda, z tématu by se určitě dalo vytěžit více (ale to by Dušan Klein nesměl chtít natočit nové Slunce, seno a ...)... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Moravská vesnička Zvěstov nežije jen vínem, jak je v kraji zvykem, ale vzpomínkou na velkou bitvu, kterou tu před dvěma sty lety svedl Napoleon. Najdete tu hostinec U Dělové koule nebo třeba koloniál U Napoleona vedený místním starostou Touchynem, který už léta představuje Napoleona při různých příležitostech a velí svým kumpánům přestrojeným za francouzské vojáky, ale jednoho dne se vedení rozhodne Touchyna nahradit novým představitelem Napoleona, který je mu víc podobný a Touchyn to těžce nese, do toho přijíždí do vesničky krasavec Doubrava a začne se plánovat svatba s jeho novou francouzskou přítelkyní.Taková plejáda dobrých herců a téměř žádný vtip, prostě zasmát se ničemu nedalo, absence vtipu se hodně podepsala na výsledném hodnocení. Co je to pak za komedii, když se není čemu smát a i do vyložené trapárny to má daleko, i když zase tak moc nechybělo. Zkrátka film, který se dá vidět jednou a dost. ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

The děs! Chápu, že český film se momentálně nachází v klinické smrti, ale to ještě neznamená, že se musí neustále ztrapňovat. Klein naverboval polovinu lidé z Ulice do vesnice, dal jim scénář, který se povaloval někde pod kobylincem a řekl: „Tohle bude trhák!“. Nejen, že film není vůbec, opakuju vůbec vtipný (povětšinou se vše točí okolo vožralých nádeníků ze vsi), ale on i Polívka ztrácí na soudnosti a navíc tam jezdí na starým kole vykřikujíc něco o blbý bábě, která mu opřela kolo o Jednotu. __Chtěl jsem se dívat na Venkovského učitele, ale protože mě ostatní přehlasovali, musel jsem se podřídit a trpět! Trpěěěěěěěěěttttttttt!!!!!! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Já vám nevím, měl jsem pocit, že kromě Josefa Somra se v tomhle filmu snad nikdo ani nesnažil hrát. Svatba na bitevním poli chtěla být komedií, ale jakýmsi velmi smutným způsobem se jí to nepodařilo. Vypadá to prostě tak, že si Dušan Klein na chvíli odskočil od režírování Ulice, dokázal sehnat pár herců, kteří zrovna nic neměli (a pokud měli, byl to taky nějaký seriál, v němž je zrovna nepotřebovali), strávili spolu pár týdnů na Moravě u Bolka Polívky, zablbli si před kamerami… A film byl brzy hotový. No jo, ale proč se bavili jen oni? Proč se nebaví i divák? A co ta opakovaná reklama na střešní krytinu, jejíž název sem nenapíšu, protože té okaté propagace už přece jenom bylo dost? Ach jo. Abych ale jen nerýpal, tak Polívkovo „Königová je blbáááá!“ mě docela pobavilo. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Rádoby česká lidová komedie pro všechny alá Slunce,seno se vůbec nepovedla.Atmosféra jedné zapadlé vesničky se vůbec nepovedla.To, že jí zaplníte řadou známejch herců, ještě totiž neznamená že máte vyhráno. Je totiž tady až moc přelidněno a skoro nikdo nemá pomalu co hrát. Jenom ten Polívka se opět snaží, ale chybějí mu nějaké hlášky. A Klein už asi taky definitivně zapomněl, jak se točí pořádná komedie, zvlášť když je to o ničem. Zábavnou (nebo alespoň zajímavou) scénu aby člověk hledal lupou. Je to tak blbě natočený, že i ta prostá hospodská rvačka je trapná. Prostě další z řady českejch průserů, u kterých bude divák víc trpět, než se smát. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (13)

  • Když se natáčela scéna filmového odhalení kašny, tak muselo být na náměstí ve Šlapanicích dvěsta komparsistů. Z toho někteří v krojích. Krom nich bylo přítomno i kolem 80 herců a členů štábu. (DaViD´82)
  • Letecké záběry vznikaly ve dnech 28. a 29. září 2007 v Rané u Loun. (hippyman)
  • Dušan Klein odpověděl na dotaz, proč obsadil Bolka Polívku, slovy: „Bolek je velká osobnost, člověk s bohatou fantasií a vtipem, takže do své postavy vždy vnáší něco ze sebe“. (Olík)

Reklama

Reklama