Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Obsahy (3)

Člověk neumírá žízní

Člověk neumírá žízní (1970)

Filmový esej Člověk neumírá žízní je dost možná vrcholem tvorby Václava Hapla. Zaměřuje se především na téma drog, které zasazuje do širšího rámce s poukázáním na sebedestrukční tendence moderní civilizace. Skrz své niterné a do jisté míry zastřené pojetí uvažuje velice intenzivně o dehumanizaci lidstva. Záběry schizofreničky na vozíčku nebo experimenty s drogou jsou tak nakonec jen zástupnými znaky pro choromyslnost celé společnosti. Hapl vyslal tento varovný signál již v roce 1970 a je dost příznačné (a smutné), že právě on byl současnou dobou zapomenut. Jeho vize jsou dnes totiž aktuální více než kdy dříve.

Začátek

Začátek (1967)

Tento film Pelešjan natočil v prvním ročníku na slavné ruské filmové škole VGIK. Seminář na VGIKu probíhal tak, že učitelé dali svým žákům různorodý filmový materiál (jakýsi odpad - např. vystříhané pasáže z jiných filmů), a ten pak museli sestříhat v kompaktní dílo. Pelešjan se se svým studentským počinem okamžitě proslavil. V tomto díle také uplatňuje svou teorii distanční montáže, kterou se odlišil od Ejzenštejna nebo Vertova.

Stvoření ptáků

Stvoření ptáků (1972)

Indiáni žijí svým čistým životem v rámci všudypřítomné přírody. Ve chvíli, kdy zmizí listy ze stromů, vyšle malá holčička svůj stesk do nebe. A Bůh ji vyslyší... Animovaná báseň, která nemusí být jen pohádkou pro děti.

Reklama