Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (4)

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Na moři (2022) (epizoda) 

Určitě se bez debaty dá říct, že tohle byla epizoda seriálu. Jsou tam dějové linky, které se vyvíjejí, postavy, které něco dělají, místa, kam se dostávají, jiné postavy, které potkávají a se kterými si povídají... Co víc bychom si měli přát? Koho dnes nezajímají nějaké vnitřní myšlenky, konzistence, aby to dávalo smysl a tak?

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Stín minulosti (2022) (epizoda) 

Vcelku nudná fanfikce zasazená do Tolkienova světa. Z postav zajímavá akorát Galadriel, ale i ta většinu svého času na plátně vyplňuje koukáním do prázdna. Dialogy nezajímavé, příběh nezajímavý, protože se tam v podstatě nic neděje. Sympatických herců se taky člověk moc nedočká; a už mi je i vcelku jedno, že tam jsou černoši, na to se už člověk mohl připravit od té doby, co vyšel trailer, ale kdyby aspoň elfové vypadali jako elfové, protože tohle sličný lid fakt není, nepůsobí ani nijak nadpozemsky nebo étericky, jak by měli. Hádám, že podle vzhledu se dneska už herci nevybírají, spíš podle názorů... Prostředí i docela pěkné (akorát by to chtělo nějakou hudbu ‒ byla tam? Nepamatuji si...), ale třeba ti hobiti se tam vůbec nehodí, jako by je vytáhli odjinud. Stejně tak Harad vypadal jak generická vesnice z netlixového Zaklínače. K příběhu se toho zatím moc říct nedá, protože ho tam ani moc není; z Tolkiena to "bohatě" čerpá asi jenom jména a odkazuje to tak na půlku informací z dodatků Pána prstenů; Silmarilion je tomu vcelku ukradený, nečerpá to z něj nic konkrétního (a naopak jako by neexistoval Beleriand a tak). Na další díly se podívám asi jen ze zájmu, co se z toho ještě stane. Většinou se při hodnocení řídím tím, jaké emoce to ve mně vyvolalo. Zde je to nuda a jinak nic.

plakát

Star Trek: Discovery (2017) (seriál) odpad!

Jako fanoušek Star Treku jsem se obával, že pro mne bude tento nový seriál stejným zklamáním jako nové filmy, a stalo se tak, jak jsem předpokládal. Mohl bych hodnotit příběh, efekty, postavy apod. a mohl bych tomu dát pár slušných hvězd, ale to by se to nesmělo jmenovat Star Trek. Ale ono se to tak jmenuje. Star Trek to je bohužel právě pouze jménem. Všude tma, že není nic vidět, jinde zase přemíra světelných efektů a nehodících se barev. Hlavní znělka divná a nijak nezajímavá, stejně jako celá úvodní sekvence epizod. Povědomé zvukové efekty mají sice plus, ale neomluví naprostý nesoulad mezi technologiemi zde a technologiemi z TOS, a to nemyslím zpracování odpovídající době produkce. Pak dojde na uniformy, které jsou taky úplně mimo (Klec z TOS je ze stejné doby), a vůbec celá utopie Federace a Flotily zůstala někde na papíře a do hvězdných lodí se už nedostala. A to ještě nedošlo na Klingony, kteří patrně experimentovali s DNA ještěřích Xindů, jinak si jejich vzhled nedovedu vysvětlit. A létání vakuem alias princezna Leia, světelné roky přesahující vulkánská telepatie a kvantové vesmírné podhoubí? Samotné válečné téma se také dá ztvárnit mnohem méně temně i se zachovanou vážností, viz Enterprise a Deep Space Nine. Tohle není to slibované hvězdné putování. Celé to nepůsobí jako Star Trek, ale jako parodie na Star Trek v podobě one woman show, a to už nezmění žádná další série, kterou Alex Kurtzman vytáhne bůhví odkud. Aspoň že zde vždy bude možnost vrátit se ke starším seriálům, které ani po čase netratily na kvalitě a stále mají co říct.