Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (184)

plakát

StarDance aneb když hvězdy tančí (2006) (pořad) 

Sledoval jsem pár dílů a byl jsem unešen krásou tance a bylo mi úplně jedno, zdali tancoval ten či onen, jestliže tancoval hezky, bohatě mi to stačilo. Marek Eben je standardní, instantní, obvyklý, dobrý.

plakát

Účastníci zájezdu (2006) 

Jiří Vejdělek je evidentně jeden z nejpčeceňovanějších českých režisérů, totálně potopil velmi vtipný Vieweghův román. Snad jediným kladem filmu, kromě ňader Jitky Kocurové, je objev (no, objev...) Anny Polívkové, přehrává všechny kolem sebe o třídu. Neskutečně špatný je titulní hrdina i s tím příšerným dabingem. Tzv. vtipná scénka s kalíšky opravdu někomu připadala vtipně natočená? Viewegha je nutno číst, ne převádět do filmové řeči.

plakát

Warholka (2006) 

Překvapivě velká nuda. Tvůrci se zřejmě rozhodli, že je divákovi představí, co možná nejširší pohled na krátký život Edie, ale, jak už to tak bývá, jednotlivá témata a životní události se roztekly a utopily samy v sobě. Hlubší vhled do nějaké události nebo vztahu nebo jasnější pohled na motivace, cíle a deziluze by byl určitě přínosnější, jak z hlediska biografického, tak diváckého. Zajímavé P.S. režisér zemřel na podzim 2010 na srdeční selhání v důsledku předávkování oxymorfonem v kombinaci s alkoholem.

plakát

Základní instinkt 2 (2006) 

Že toto pokračování nebude mít takovou šťávu jako díl první, mi bylo jasné, ale že to bude taková snůška banalit, to jsem skutečně nečekal. Příběh je hodně upoceně překonstruovaný, že to nelze brát ani s jistou mírou nadsázky. Sharon Stone se celou dobu filmu tváří jako by měla zavedený tampón velikosti XXL. Hlavní hrdina, psychiatr, vypadá jako by neuměl počítat do sedmi a to měl hrát uznávaného a charismatického psychiatra? Hvězdička navíc za scénku v bazénu :-)

plakát

Zeptej se prachu (2006) 

Tohle si opravdu výborný román Johna Fanteho nezasloužil. Hrozná nuda, ve filmu se víceméně nic neděje, ona taky síla románu byla ve formální a ne obsahové stránce a to lze jen obtížně přenést na filmové plátno. Navíc při čtení knihy si snad nikdo nepředstavoval hlavní hrdiny jako takové krasavce, Colinovi Farrellovi se role moc nepovedla, Salma byla tradičně silná v nahatých scénách. Dialogy byly tak strašně moc našroubovaný do úst až to tahalo za uši. Do Fanteho světa ano, ale pouze prostřednictvím jeho knih!

plakát

Batman začíná (2005) 

Se změnou režiséra došlo i k razantní změně v přístupu k tématu, nutno uznat, že ke změně k lepšímu. Batman začíná je skutečným filmem a ne jen barvotiskovou přehlídkou komicsových, co možná nejprapodivnějších, postav, jak tomu bylo u filmů Joela Schumachera. Konečně je to tvor z masa a kostí ( i když taky s jistou licencí) a taky s jasnou minulostí, která dává jeho činům motivaci. Leitmotivem snímku je strach, téma pomsty a spravedlnosti zde sice mohlo být rozvinuto více, ale bylo by to asi na úkor děje. Film šlape jak čerstvě namazaný batmobil. Výběr Christiana Balea do hlavní role byl jistě správným krokem, neokoukaná tvář, úsporné herectví a ztlumený hlas. Katie Holmes však není příliš přesvědčivá v roli silné právničky, působí příliš dětsky a zranitelně. Těším se na opětovné shlédnutí Temného rytíře, hodně věci mi bude jasnějších.

plakát

Blízko nebe (2005) 

"Chtěnost" z tohoto filmu čouhá na sto honů. Nedostatek nápadů na obyčejný příběh je zde nahrazen snahou o formální experiment, ale vychází z toho prapodivný hybrid Million Dollar Hotel (sám o sobě rovněž neinvenční a nepovedený snímek) a snahy o kopírování Jeunetova filmového rukopisu. Nesnesitelná je angličtina, která působí jako audionahrávka špatné angličtiny pro samouky. Vůbec tomu nerozumím, snad si dneska nikdo nemůže myslet, že udělat tzv. evropský film, znamená natočit ho anglicky ? Film měl být asi vtipný a zábavný, ale je směšný (více však nudný) a obtížně dokoukatelný. Jedna hvězdička za Tuvu Novotny.

plakát

Dalziel a Pascoe - Mrtvé maso (2005) (epizoda) 

Tak toto bylo moje první setkání s "Dýjelem" a "Páskou" a musím říct, že jsem byl trochu zklamán. Čekal jsem něco temného na způsob Taggerta a Bedny, ale tohle byla celkem normální detektivka. Ačkoliv to, co očekávám já se může lišit od toho, co zamýšlejí tvůrci. Našetěstí se příběh obešel bez potoků krve, honiček v autě atd. apod. Civilnost snímku hodně moc pokazilo téma transplantace ledviny, to byla opravdová zhovadilost, tvůrci se mohli přece aspoň zeptat lékařů transplantacemi se zabývajícími, zbytečně moc nesmyslů koncentrovaných kolem ní.

plakát

Jak jsem poznal vaši matku (2005) (seriál) 

Tento seriál nemá smysl sledovat jinak než v původním znění, protože jednou z jeho hlavních devíz jsou slovní hříčky a slovní komika a to by asi v českém dabingu těžko fungovalo. Každá epizoda má dokonalou stavbu, ví odkud a kam jde a každá věta má svůj smysl. Musím se přidat k většině a rovněž vyzdvihnout postavu Barneyho, která je neuvěřitelně vtipně napsaná a zahraná. Řekl bych, že seriál je "awesome" a jistě se stane "legendary", ovšem takhle napsané to nezní (to je jak s tím českým dabingem). A mimochodem, že je Codie Smulders ta nejšmrncovnější seriálová herečka od dob Marie Rosůlkové?

plakát

Její případ (2005) 

Byl jsem velmi nemile překvapen, jakým způsobem byli někteří lidé schopni uvažovat ještě v roce 1989 (byť v nějakém severním státě Spojených států), taková koncentrace tuposti, předsudků, zbabělosti a především lidské hlouposti se jen tak nevidí. Film samotný byl vyprávěn citlivě a graduoval do poměrně očekávatelného finále. Hezky se tady “vyřádily" krásná Charlize Theron a Francis McDormand. Jistě že zde bylo přítomno množství klišé, ale v míře skousnutelné a nerušící. Příjemné překvapení na televizní obrazovce