Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 776)

novoten 

všechny recenze uživatele

Takhle to mělo být. Konečně se našel někdo, kdo napravil Burtonova ostudná zaváhání (o Schumacherově zpackaném "uzavření" série ani nemluvě). Tohle je pravý Batman, černý rytíř pod maskou, s pláštěm visícím na zádech a s těžko zvladatelnou záští v srdci. Málokdo mohl být lepší Bruce Wayne než Christian Bale. Hrdina Equillibria dokázal ještě vylepšit svůj herecký výraz a kdykoli je na rozpacích nebo ho chytá vztek, běhal mi téměř mráz po zádech. Ale hlavním hrdinou je tu Christopher Nolan a tým scénáristů, kteří dokázali stvořit přesně takovou atmosféru, kterou by měl první díl komiksové série mít. Nadupaných 90% a finální pomrknutí s příslibem netušených věcí.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ačkoli považuji oba dva "Batmany" od Tima Burtona za klasiku subžánru komiksoých adaptací, nemohu neříct, že Nolanův "Batman Begins" je dílem nejlepším. Je to zejména díky jeho režii, kdy skvěle dávkuje napětí a akci. U té se mi zase líbí, že je záměrně nepřehledná, čímž je navozen pocit obav z neznámého a téměř neviděného. Práce s kamerou a budování temné atmosféry je výtečné, jakož i hlavní představitel. Christian Bale zvládl s přehledem přerod své postavy a divák mu věří jak tápání a hledání vlastní identity, tak i její konečné, byť rozdvojené, nalezení. A nakonec musím pochválit i scénáristu, že se nesnaží do filmu zbytečně moc cpát romantickou rovinu s Katie Holmes, která je poněkud nevýrazná. Musím říct, že pokud se Christopher Nolan rozhodne natočit další díl, s potěšením se na něj půjdu do kina podívat. ()

Reklama

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Příliš patosu a trapných keců/scén/sekvencí (vycvičíme si pejska/netopejra a on nás pak kousne, tak se mu budem muset jít podívat na zoubek - kolikrát už to tu bylo), málo zábavy, hrozná Katie Psí-oči Holmes a "realistický" Gotham, který mně osobně prostě nesedne. Třetí hvězdu zachraňuje geniální Cillian. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Netradičně pojatý komiks. Christopher Nolan nemohl najít lepšího Bruce než Christiana balea, staří Batmani (herci, kteří je hrají) se mohou zahrabat (snad jen Keaton se tomuto dokáže přiblížit, no Bale je můj oblíbenec, takže značně subjektivní pohled a nikomu ho nevnucuji). Krásný pohled do nitra Wayna, jeho boj se strachem a špatnou minulostí (úžasný popis a ukázka jeho roztříštěné duše) v prvnich minutach, pak zrod temného rytíře, první vetřelecký lov, I am Batman, odkrývání hrůzného plánu, panika, všudypřítomný strach, Strašáci, a úplně skvělé finále s třešničkou v úplném závěru. Oldman jako Gordon je naprosto úžasný, Freemana mám prostě rád, Caine dodává Alfrédovi skvělou otcovskou ochranitelskou auru a taky mnoho suchých hlášek, snad jen ta Holmes tam nemusela být (Nolan to naštěstí v druhém díle opravil - Katie prostě zase není v mém seznamu oblíbenců, její herecké výkony mi nepříjdou příliš dobré a nudí mně). Co zamrzí je absence lepšího záporaka a to jich tam je víc (i když Murphy jako Scarecrow je opravdu velmi přesvědčivý a Liam má zase to své charisma, takže chyba asi bude spíše v jejich přehlížení), akce je tu dost a v některých ohledech je snad ještě zajimavější než pak v Temném rytíři, ovšem co ji strašně sráží dolů, je chaotická kamera. Naštěstí to ale platí jenom pro souboje kontaktní, ta tumbler scéna nemá chybu. Ale ta špatná kamera a někdy i střih omluvit nejde, a i když to na mne nepůsobilo nějak odpudivě (ta první Batman bitka tak chaoticky byla zamýšlena nebo ne? protože jestli ne, působilo to stejně velmi dobře, jako taková ukázka Batmanovy rychlosti a nezachytitelnosti) a hnusně (jako někdy v jiných filmech), stále je to chyba (po Inception můžu v klidu sdělit, že je to taky jediná dosavadní slabina Nolana, a to jen příležitostní, protože v TDK byla skvělá). Až na tuhle chybku Nolan nezklamal a dávam čistý počet, je to úžasné občerstvení pro mého oblíbeného superhrdinu, ta ponurost a temná atmosféra v reálném světě mu sakra sedne. Po TDK pak BB působí i mnohem exotičtěji, což vidím, jako další plus. PS: aha soundtrack - Zimmer se zase překonává a tentokrát vytvořil něco úplně (no, úplně ne, ale v rámci jeho předchozích soundtracků to vypadá opravdu jinak) nového, přesně se hodícího do té atmosféry, ve které se film odehrává - korupce, zločinnost, a všechny další špatnosti v nejvyšším bodě rozkvětu.. A nejen nového v jeho tvorbě, ale hlavně nového ve světě Batmana. Úplně nové batman téma.. Je to prostě úžasné a Zimmer stále má co poskytnout. PPS: Jestli kamera byla vysloveně špatná při rychlých záběrech zblízka, při těch z dálky, či už při zmíněné honičce, nebo velmi působivých průletech nad uličkami a městem, byla dokonalá. Další kámen, který vytváří tento pětihvězdičkový zážitek. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem, co můžu čekat, navíc nemůžu srovnávat s jinými filmy o Batmanovi, protože jsem žádný neviděl (tenhle super hrdina mě prostě nikdy nějak nezajímal a do teď jsem měl nejraději přátelského Spidermana a tajemného V). Ale dočkal jsem se nadprůměrného filmu (avšak nemůžu říct, že nějakého dokonalého, nebo vynikajícího). Je fakt, že narozdíl od Spidermana, se zde snažil Nolan o mnohem větší realičnost (což sice oceňuju, ale s tím, jestli se mu to povedlo, si tak úplně jistý nejsem; spíš ne). Co se týče hereckých výkonů, jsem potěšen. Christiana jsem si poprvé všiml v Dokonalém triku, kde mile mě překvapil a i zde se ukázal v dobrém světlě, dále přátelský Michael Caine a můj oblíbenec Morgan (ikdyž ve značně vedlejší roli), ze záporáku mě ale docela nadchl, některými uživateli zatracovaný, Cillian Murphy (tenhle chlapík mě dokonale sedí na uvnitř slizkého a navenek skoro andělského záporáka). Zklamala mě Katie Holmesová (prostě zahrála špatně a nevěřil jsem jí její roli) a také Liam Neeson (ne snad, že by nezahrál dobře, to prr, předvedl slušný výkon, ale prostě já jsem v něm pořád viděl klaďase). Hudba výborná, kamera a triky obstojné, ale těch klišé co sem nastrkali :-(. No prostě hodnotím 4*, k plnému počtu to má daleko, ale těším se na Temného rytíře, na kterého se chystám do kina ve stejný den, ve kterém jsem viděl tento snímek (snad aspoň budu víc "pohlcený" v příběhu). ()

Galerie (276)

Zajímavosti (179)

  • V době uvedení filmu do kin vyšel v časopisu Forbes článek, odhadující výši nákladů potřebných k tomu, aby se člověk stal opravdovým Batmanem. Celková částka se vyšplhala na 3,5 milionu amerických dolarů. (cihlenka)
  • Christian Bale v interview pro Moviefone uvedl, že jeho zájem o postavu Batmana začal v roce 2000, když mu kamarád půjčil vydání "Arkham Asylum" od Granta Morrisona a Dava McKeana. Po přečtení prohlásil, že pokud někdo bude točit nějakého dalšího Batmana, rozhodně chce být u toho. (cihlenka)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama