Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Krimi

Recenze (28)

plakát

Ano, šéfe! (2009) (pořad) 

Ze zaplavy serialu a reality show, ktere jsou postavene na silnem pruvodci a tema samotne je casto zuzeno a zjednodusovano, se mi primacka variace libi hlavne diky samotnemu Pohlreichovi, kterej je misty treskute vtipnej.

plakát

Bassidji (2009) 

Líbil se mi hlavně způsob, jakým je dokument natočen. Film určitě předpokládá základní přehled o systému moci v Iránu a něco z jeho historie a k zasvěcení do tématu tak v úvodu použije jen pár titulků o basídžích. A pak už jen promlouvají hlavní aktéři a divák si z jejich košatých promluv musí sám vybrat to důležité, režisér to za něj neudělá.

plakát

Na velikosti záleží (2009) 

Těžko ocenit, že si film vybral originální aktéry, o kterých se moc filmů netočí (nebo jsem spíše žádný neviděl), když je z hlediska vyprávění tak konvenční a předvídatelný.

plakát

Sám v divočině (2009) (pořad) 

Srovnání s Man vs. Wild je naprosto mimo mísu, určitá podobnost je tu spíš se Survivormanem, taky tu máme hlavního protagonistu, který sám pobývá v přírodě a sám vše natáčí. Rozdíl je v tom, že Survivorman vycházel z premisy, která předpokládala, že při pobytu v přírodě se něco zvrtne a člověk se ocitne sám s určitým základním vybavením. A většina pořadu ukazovala, co se dá s tím minimem vybavení podniknout, naučnej prvek byl významnej. V Alone in the Wild se od začátku počítá s delším pobytem v divočině, Ed Wardle si chce splnit svůj klukovský sen a je na to patřičně vybavenej. Naučnej prvek tu chybí, spíše je okrajovej, hlavně jde o zprostředkování pocitů z delšího pobytu mimo civilizaci. Les Stroud natáčel vždy cca po dobu týdne, Ed Wardle měl v plánu několikaměsíční pobyt, jestli vás zajímá, jak dlouho vydržel, tak neváhejte a na pořad se koukněte.

plakát

Bobule (2008) 

Pasmo vesmes trapnych pokusu o vtip...

plakát

Mezi zdmi (2008) 

Aktualni, neuveritelne podnetny film, ktery i pres maximalni realismus ani chvilku nenudi.

plakát

Dvanáct (2007) 

Nemuzu jinak nez za pet. Nepokladam se za znalce ruskych pomeru a tak hlavne hodnotim podle toho, co se zmenilo ve vztahu k originalu. Libi se mi, ze ve filmu neni vylozene kladne postavy a kdyz uz se ke konci postava ji nejblizsi najde, tak svym pojetim prijemne prekvapi. Vzpominky a zkusenosti porotcu muzou byt natahovane, ale to na jejich pusobivosti neubira, v tomto ohledu mi vadila jen podbarvujici hudba, uplne by vystacily ruchy vyplyvajici z prostredi, tak jak jsem je zachytil alespon ze zacatku filmu.

plakát

Na vlastní nebezpečí (2007) 

Kouzlo nechtěného (?), při sledování jsem se bavil jak u žádného jiného novějšího českého filmu.

plakát

Morricone diriguje (2006) (koncert) 

Zaznam koncertu dava vyniknout samotnym kompozicim a je to odlisny zazitek, pokud se clovek soustredi na samotnou hudbu bez toho, aby si ji daval do souvislosti s obrazem pri sledovani filmu. Na asi nejznamejsi motivy z Leoneho westernu takdy dojde, ale nezklamaly me ani dalsi (pro me) mene zname skladby, cele se to pekne posloucha.

plakát

Nutné k přežití (2006) (pořad) 

Serial mam moc rad, Beara obdivuju, ale neodpustim si par pripominek. Serial asi mel byt hlavne naucny, ale v soucasne uz v nekolika seriich nemenne podobe jde spise o tu dobrodruznou podivanou. Naucny v pozitivnim smyslu misty je, ale tipy pro preziti se dost opakuji s tim jak se meni prostredi typu dzungle, pouste, ledovce, velehor a dalsi. Od naucneho slozky bych si predstavoval napriklad vice informaci v klasicke uvodni reci o teritoriu, do ktereho ma Bear seskocit, ktera se omezi na fakta o rozloze, odlehlosti a poctu turistu, co se zde v minulosti ztratili. Jasne, je tu kupa tipu jak stavet pristresek, vor, jak se zachovet v ledove vode a mnoho a mnoho dalsich, to je fajn, ale schemata se opakuji a nektere dily konci jako kopie predchozich, napriklad dily opusteny ostrov z prvni serie a trosecnik ze ctvrte. Co mi prijde zavaznejsi, ale prave pro dobrodruzny serial opodstatnitelne, ze nektere tipy mohou byt spise zavadejici. Pro dosazeni dramaticnosti se slanuji vodopady na liane, skace z vysky do vody, sbihaji prudke kamenite svahy, klouze po strmych svazich zasnezenych hor... Nedivim se, ze asi v polovine treti serie pribylo uvodni varovani a doporuceni. Je to diskutabilni, serial pracuje s tim, ze Bear je vysazen do prirody a ma par dni na to, aby se dostal do civilizace. A ty hazardnejsi okamziky jsou prezentovany jako nevyhnutelna volba na ceste k cili. Pribylo i upozorneni, ze nektere sceny jsou predem pripraveny a pri nataceni se dba bezpectnostnich norem. Staci prvni dil, kde Bear bezi z kopce po spalenisti a sklouzne, kdyz najednou uvidi sraz a potok. Je to natoceny jako kdyby se zastavil na posledni chvili a malem prepadnul, ale strihne se na celek, kde je videt, ze okraj je bezpecnejsi nez to vypadalo, skalni ostroh ma na delku dobrejch pet metru. Tech situaci je vic, pri akci se casto strihne na posledni moment a dej se dohraje do konce, treba kdyz visi na padaku po pristani v dzungli a odrizne se. Zadnej neprerusovanej zaber a dopad, ale strih na posledni metr padu a par kotrmelcu. Nasleduje par vzdychu a jde se dal, to mi prijde paradoxni, ze u serialu, kterej se snazi pusobit jako reality show, me nekolikrat ze sledovani vytrhlo Bearovo prehravani. Mam pro nej respekt, ale nekdy je to moc okaty. Staci trochu zapatrat na internetu a clovek uvidi, co vsechno je pripraveny a jak je to doopravdy s tou casovou a prostorovou kontinuitou, nekdy to jsou zajimave veci. Nechci nikomu kazit zazitek ze sledovani, sam s napetim cekam na kazdy novy dil, ale je to potreba brat s rezervou.