Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Oblíbení režiséři (10)

Leni Riefenstahl

Tanec. Hory. Sjezdy. Hory. Afrika. Moře. Společně s Marlene moje první vstupenka do světa světového filmu před rokem 1945. Geniálně kontroverzní umělkyně.

Karel Lamač

Vše, co jsi dělal, jsi dělal báječně a jedinečně. V prvních letech u filmu jsi byl i k sežrání. S nástupem zvuku jsi změnil radikálně svůj typ a dokázal jsi nový filmový zázrak, což ti vydrželo až do exilu. Byl jsi pravým Evropanem. "Miťuli tě!" "Buchta dobrá, káva též."

Václav Binovec

Ambice. Jeden z nejzajímavějších průkopníků českého filmu pro roce 1918. Byl to on, kdo prosadil Suzanne Marwille a V. Ch. Vladimírova. Dále jeden z prvních, kteří pomohli sovětskému filmu na náš trh a nakonec sympatizující fašista s kontrastní tvorbou na pomezí lásky a legií.

Svatopluk Innemann

Kvantita. Zázrak, který pomohl českému zvukovému filmu a nebál se žádného tématu. Jeho manželka byla Zdena Kavková. Bohužel ani jeden z tohoto páru se nedočkal aktivní práce ve filmu po roce 1937.

Karel Anton

Čechy. Francie. Německo. Opět autor výrazně kontrastní tvorby v němém i zvukovém filmu napříč Evropou.

Gustav Machatý

Fetiš. Ambice. Cizina. Pád. Není učebnicovějšího českého režiséra před rokem 1945, stejně jako není nic jisté ohledně jeho zahraniční kariéry. Já ho miluji za touhu prosadit téma vášně ve filmu.

Josef von Sternberg

Dokonalost. I kdyby nenatočil víc, než těch sedm filmů s Marlene, stálo by to za to ho adorovat. A kromě toho i další jeho práce jsou uchvacující.

Ernst Marischka

Pohádkář. Prosté a dokonale kouzelně nádherné jsou jeho filmy. A skutečně, ani Das Dreimäderlhaus nezklamal :) Bylo by skvělé, kdyby nebyl vnímám jen jako přítel matky a dcery Schneider...

Karel Zeman

Král, který dokázal zužitkovat odkaz Georgese Mélièse.

Louis Feuillade

Modernista, jehož práce by se měla dávat místo současných seriálů v primetimeu. To by pak byl šok, kam se kvalita poděla za těch 90 let!