Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (156)

plakát

Blízko (2022) 

Konec bezstarostného dětství přichází s nástupem dvou 12letých chlapců na novou školu. Posměchy spolužáků vedou k děsivé tragédii. Otázka jestli mezi chlapci je pouze kamarádství nebo i láska zůstává nezodpovězena, ale to není důležité. Pomalu sledujeme jak jeden uvolněný kamínek může změnit celý život. Trauma, které v životech hlavních hrdinů zůstane už nikdo nevymaže, ani po konci filmu.  Dramatický příběh je natočený s jistou dávkou lehkosti a přitom citu. Od prvního záběru mne film vtáhl svou energií do děje a nepustil do samého konce. Můj nejlepší film na MFF KV a třetí místo v divácké ceně 2022.

plakát

Pět ďáblů (2022) 

Mysteriózní film, aneb jaké je vidět svět očima malého dítěte. Vizuálně podmanivá podívaná s originálním scénářem.

plakát

Invaze (2017) 

Íránský sci-fi film natočený v jednom záběru, ve kterém se prolínají různé časové roviny. Zní to na první pohled bizardně, ale režisér nalezl originální způsob, kterým film funguje a nakonec vše do sebe výborně zapadne. Zajímavý je osud snímku. Protože v průběhu děje se trochu experimentuje s genderovou identitou, byl snímek na filmovém festivalu Berlinale nominován na Teddy Award - cenu pro LGBT filmy. Bohužel tato nominace byl hřebíček do rakve pro ten film, neboť následoval zákaz promítání v jeho domovské zemi Íránu, kde do té doby běžel a vřele přijat místním publikem.

plakát

Dukla 61 (2018) (TV film) 

Bezkonkurečně nejlepší český film roku, jehož největší smůlou je, že se jedná o televizní film. Právě trochu televizní kamera je trochu na škodu, ale stejně dokáže film vyniknout i na velkém plátně. Na filmovém festivalu ve Varech byly oba díly promítány najednou, což přidává příběhu na síle.

plakát

Cesta (2017) (studentský film) 

Přesný film. Přesný v popisu vývoje vztahu po třinácti letech. Smutný, ale i veselý - takový je život v partnerství.

plakát

Cukrář (2017) 

Dojemný příběh netradičního milostného trojúhelníku. Nekonečný potlesk na filmovém festivalu ve Varech vypovídá nejlépe o kvalitě snímku.

plakát

Plovoucí věžáky (2013) 

Problematika přiznání sexuální orientace je pro každého gaye složitá a pro každého jiná. Režisér a scénárista v jedné osobě mohl tedy volit ze spousty přístupů, které mohou snadno vést k překombinování nebo naopak povrchnosti. Mladému tvůrci se však podařilo najít zlatou střední cestu, která je (věřím) jasně srozumitelná pro široké publikum. Musím si vyzdvihnout tempo vyprávění, které je sice přerušováno dlouhými záběry, ale přesně v momentě, kdy si divák potřebuje vydechnout, aby se mohl soustředit na další děj. Pro mne to byl nejlepší film letošního ročníku karlovarského festivalu - naprosto přesná kombinace všech filmových složek - obrazu, hudby a hereckých výkonů.

plakát

Smyk (1960) 

Mí rodiče mi o tomto filmu dlouho vyprávěli a já jsem jej dlouho podceňoval a odkládal. Pak jsem jej viděl a nelitoval. Zbyněk Brynych perfektně kombinuje všechny filmové vyprávěcí schopnosti, aby dal dohromady psychologický thriller, který byl na tehdejší dobu mimořádně odvážný a komunistická cenzura s ním měla velké problémy než jej pustila do kin. Film obsahuje dlouhé pasáže v němčině i částečně i dalších jazycích, ale bez titulků. Použití cizího jazyka však není bezúčelné, ale podtrhuje zmatek v mysli hlavního hrdiny, který nakonec naplňuje pracovní název tohoto filmu "Mrtvý si přišel pro smrt"

plakát

Atlas mraků (2012) 

Po návratu z kina jen nevěřícně zírám na internet, že ten film má tři hodiny - pocitově mi přišel výrazně kratší...