Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Recenze (86)

plakát

Zůstane to mezi námi (2010) 

Žánrový snímek se odehrává během jednoho roku v Záhřebu, kde se osudy několika postav propojují kolem dvou bratří. Starší Nikola odjel v 90. letech za prací do USA a vrátil se jako bohatý muž. Žije v luxusním bytě s mladou manželkou, ale je promiskuitní, neustále navazuje nové známosti. Mladší Braco žije v bratrově stínu. Rodina se mu rozpadla, pubertální dcera ho ignoruje, je věčně nespokojený, necílevědomý. Vyprávění postupně odhaluje lživé a nekorektní stránky vzájemných vztahů, které formuje nevěra, nedůvěra, sobectví či přetvářka. Nelichotivý a znepokojivý obraz dnešní materialistické a neupřímné společnosti.

plakát

Trans (2013) 

Nejnovější film Dannyho Boylea zkoumá podobně jako předchozí režisérův snímek 127 hodin podoby subjektivního vnímání v hraniční situaci. Hlavní hrdina Simon, historik umění pracující v londýnské aukční síni, si po úraze nemůže vzpomenout, kam ukryl vzácný obraz, na který má zálusk parta zločinců. Ti najmou hypnoterapeutku, aby v navozeném hypnotickém tranzu získala potřebné informace. Zkoumání lidského podvědomí odkryje nečekaná, i když trochu předvídatelná, tajemství. Kriminální zápletka postupně přerůstá v thriller s milostným trojúhelníkem, který se vrství jako tři základní barvy, které charakterizují ústřední aktéry a stylově podbarvují jednotlivé interiéry. Znalcům umění je určena scéna, kde ve slavné Corbusierově kapli Notre Dame du Haut levitují Simonem obdivované pohřešované závěsné obrazy.

plakát

Klauni zabijáci (1988) 

Akční überbizarro. Mimozemští klauni útočící dorty a popcornem zavinují své oběti do kokonů z cukrové vaty, přes kterou pak brčkkem vysávají krev. Končim.

plakát

Diktátor (2012) odpad!

Zatím mě nikdy nenapadlo, že by odpad! byla na spodní hranici nedostatečná kategorie. A ještě nikdy mi u filmu nebylo tak zle. Absolutní nepochopení.

plakát

RocknRolla (2008) 

Plusový body za citace heritage cinema, hlavně Pýchy a předsudku. Jinak celkem nuda.

plakát

Souboj cti (1996) 

V rámci akčňáků výjimečné retro, navíc orámované osmdesátiletým vypravěčem (JCVD), který je stále ve formě. Hodně zábavné představení bojovníků z různých států a jejich umění přizpůsobených lokálním stereotypům - španělský toreador, brazilská capoeira, mongolský barbar, německá mlátička, černošský domorodec (jediný zástupce kontinentu, Afriky, nikoli státu), japonský zápasník sumo, ruský hromotluk a JCVD jako americký citlivý hoch z ulice, který se vzepne k největšímu výkonu, když jde (zase) o pomstu. Karate kop tisíckrát za sebou, yes!

plakát

Létající zabiják (2007) 

This guy´s extraordinary. He´s unlike anything I´ve ever seen. Tak samozřejmě. Je to Steven.

plakát

Atrakce švédského zájezdu (1989) 

Československo-jugoslávská koprodukce v neuvěřitelné česko-chorvatsko-srbsko-švédsko-neměcko-anglicko-turecko-maďarsko a nevím co ještě verzi. Skutečné bizarro trefně kombinující motivy z prostředí různých národů. Češi pohlceni odosobněným byrokratickým aparátem, jehož obětí se stává rodina žijící ve špatném době ve špatném domě, Jugoslávci v zajetí národnostních rozepří a gastarbeitovských starostí či Němci užívající si hromadný striptýz předsilikonového období. Celá tato ironicky komentovaná taškařice je jako sled atrakcí sledována zvnějšku skupinou švédských turistů, kteří navštěvují jednotlivé země a jsou bezděčně svědky lidských tragédií. Uzavřenost autobusu i jazyková bariéra umocňují povrchnost jejich sledování, které nepřechází v pochopení.

plakát

Duhovi Sarajeva (2007) 

Vtipná zápletka o dvou podvodníčcích zůstává spíš u nedotažených nápadů a komedie nefunguje. Hrdiny doplňuje tajemná cizinka, kterou představuje v ex-jugoslávských zemích populární zpěvačka Severina Vučković. Ta zřejmě díky své roli producentky dostává hodně prostoru, aniž by byla filmu kauzálně prospěšná. Jako ozdoba také nezáří a pomalé detailní záběry na její chirurgicky upravenou tvář potěšení opravdu nepřinášejí. Ateliérové interiéry jsou podivně stísněné a exteriéry představující nejznámější sarajevské památky zase znepokojivě opuštěné. Stará čtvrť Baščaršija, která se obyčejně hemží procházejícími, je najednoou liduprázdná. Zajímalo by mě, jak je to s tou lanovkou na Trebević, romantickou idejí, která se, stejně jako celý film, nepovedla..

plakát

10 minuta (2002) 

Co může znamenat deset minut ve dvou různých evropských městech. Jakou cenu má voda a bochník chleba pro rodinu, nebo prasklý fotbalový míč pro malého chlapce, ukazuje válka v Bosně stejně jako guerrillové nepokoje v Kolumbii (například ve snímku Barvy hory).