Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Krátkometrážní

Recenze (1 131)

plakát

Adéla ještě nevečeřela (1978) 

Dokonalé od první do poslední minuty. Ani nevím, nad čím se rozplývat dříve - zda nad perfektním příběhem, vynikajícími herci, chytlavou hudbou, nad krásami Prahy či snad nad originálními nápady? Jeden z našich filmů, které zaslouží šest hvězdiček!

plakát

Advokát chudých (1941) 

Výborný snímek bez slabšího místa. Krásná pěvecká čísla jsou pak onou pověstnou třešinkou na dortu. Režisér Slavínský netočil ani ve třicátých letech špatné filmy, ale v následném desetiletí byl v životní formě a vytvořil svoje nejlepší díla. Nezbývá než litovat jeho předčasného skonu.

plakát

Aida (1953) 

Příjemný zážitek s ČT art. Vizuálně i hudebně výborné, skvělí operní pěvci. Kdybych byl režisérem, mezi mé vysněné projekty by patřilo filmové zpracování nějaké opery. Představoval bych si Rusalku s nádhernou výpravou a skutečnými operními zpěváky v rolích herců.

plakát

...a jitra jsou zde tichá (1972) 

Jeden z nejlepších válečných filmů, co jsem kdy viděl. Trval sto šedesát minut, a mně to uběhlo rychle jako voda. Je takový křehký a nevinný, což je samozřejmě zčásti dáno přítomností tolika žen na plátně, ale přesto... velký obdiv panu Rostockému. Střídání černobílých a barevných pasáží je celkem osvěžující a nutno říci, že ony barevné představy a vzpomínky jsou vyobrazeny ve skutku nádherných barvách. Parádní biják.

plakát

Akord smrti (1919) 

Co o tomto snímku říká kniha "Náš film"? - "Námět napsal Kolár pod vlivem oblíbených zahraničních společenských dramat. Jímavý příběh krásné komtesy Ivanky, stojící mezi čestnou láskou mladého houslového virtuóza (Lamač) a nástrahami bezohledného svůdce (Rovenský), snímal kameraman Svatopluk Innemann při denním světle v honosných dekoracích, postavených v kulisárně Vinohradského divadla Ferdinandem Fialou. Laboratorně byl film zpracován v koupelně košířského bytu Lamačových rodičů."

plakát

Algol - Tragödie der Macht (1920) 

Kterak se z obyčejného horníka stát s pomocí ďábelských sil vládcem světa? Jednoduše... Ale přinese vám to také štěstí? Na svou dobu velmi slušný snímek s legendárním hercem Emilem Janningsem. Autorem výpravy byl Walter Reimann, jeden z výtvarníků legendárního "Kabinetu doktora Caligariho". V kině Ponrepo tento měsíc uvedena hodinová verze, celá je k dispozici na ulož.to.

plakát

A Lily in Bohemia (1915) 

Šestnáctiminutový snímek nabízí průměr tehdejší filmové produkce. Budu si z něho pamatovat asi hlavně krávu lízající hlavu plešatého muže a pak pohoršené zakrytí nahé sošky (což upomene na náš film "Mravnost nade vše"). Název filmu chápejte jako "Lily ve světě bohémy", nikoliv "Lily v Čechách"... Režisérem je Wilfred North (1863 - 1935), který natočil 102 filmů a uplatňoval se také jako herec. Snímek je k dispozici na ulož.to.

plakát

All That Jazz (1979) 

V půlce filmu jsem to viděl tak na dvě hvězdičky, ale závěrečná část, která je plná Gideonových představ, halucinací, nebo snů (?), ta se opravdu povedla ! Pochvalu zaslouží i zajímavá montáž (např. žena vypráví, jak byla navštívit Gideona v nemocnici a jak se mu dobře vede; přitom v prostřizích vidíme, jak bezmocně ležel na posteli, a žena nad ním plakala aj.). Skvělá je scéna, kdy Gideon, který má neustále v puse cigaretu a pořád kašle, jde k doktorovi. Ten ho vyšetřuje a má přitom v puse cigaretu, a kašle ještě více, než Gideon... Být lepší první část filmu, bylo by to za pět hvězdiček.

plakát

Amakusa Širó Tokisada (1962) 

Povedený film. Už úvodní asi šestiminutový záběr bez střihu mě celkem navnadil, kamera a vizuální stránka jsou vůbec na vysoké úrovni. Herci rovněž nezklamali a občas řvou jako o život (což k tomuto druhu japonských filmů prostě patří). Zajímavý je i příběh o pronásledování křesťanů v Japonsku 17. století. Hádám, že v zemi vycházejícího slunce asi mnoho filmů o křesťanství nevzniklo. Toto náboženství začalo do Japonska pronikat v 16. století, zejména katolictví. Poměrně rychle se šířilo, potom se ale proti němu rozhodly zakročit vládnoucí vrstvy a také začaly prosazovat izolaci od západního světa. Dnes tvoří křesťané zhruba jedno procento japonské populace... Od režiséra Óšimy už můj třetí snímek a zatím mě nezklamal ("Korida lásky", "Obřad").

plakát

Andaluský expres (1956) 

Povedený snímek, hodně mě zaujala blonďatá femme fatale - italská herečka Mara Berniová. Děkuji festivalu filmů noir za zajímavý zážitek, tento snímek by si zasloužil více pozornosti a uznání.