Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Recenze (18)

plakát

Nahý (1993) 

Otravný vyvrhel s řídkým vousem a dlouhým ptákem žvaní a žvaní, arogantní frajírek se ukájí mlácením žen, nemá to žádný pořádný děj a trvá to přes dvě hodiny... a je to naprosto fascinující. "Nahý" je přesně typem filmu, který zkrátka musíte vidět, abyste pochopili "vo co gou", z žádného popisu si o něm neuděláte správnou představu. Určitě to nemusí každému sednout, ale pokud se naladíte na stejnou vlnu, čeká vás jedinečný zážitek. Famózní Thewlis. A taky skvělá hudba.

plakát

Inland Empire (2006) 

Ne, nebudu tvrdit, že jsem to pochopil. A ano, běžně se takto filmy točit nedají. Ale klasik jako Lynch si to snad dovolit může, a ať už to myslel jakkoliv, na mě to opravdu zapůsobilo. Pocit, že vám někdo přehrává váš vlastní sen (či spíš noční můru), je prostě vcelku unikátní.

plakát

Ivan Hrozný (2009) 

Ale jo, lidstvo přece jen dělá pokroky. Dnes se politická opozice na Rusi umlčuje kulkou či novičokem; kdeže jsou ty časy šestnáctého věku, kdy se předhazovala hladovým medvědům! Lunginův "Ivan Hrozný" vám onu nelehkou dobu plasticky přiblíží se vší její špínou, krutostí i duchovností, za využití pečlivě zpracované výtvarné stránky, působivé hudby a krásně odpudivého Pjotra Mamonova, jenž nepředvádí karikaturu šílence na trůně, nýbrž sugestivně ztvárňuje vnitřně rozloženého muže, který se své hluboké obavy a nejistoty snaží utopit v krvi. Podobnost s některými žijícími osobami čistě náhodná? Ideálně film doplnit četbou Sorokinova "Dne opričníka".

plakát

Nic (2022) 

Svým námětem a určitými momenty bezesporu silný snímek, který se ovšem až moc snaží zapůsobit prostřednictvím nadbytku temné dunivé hudby a téměř hororové stylizace některých scén, což mu v konečném výsledku spíše ubírá.  Tématu by dle mého sedělo více civilní, dokumentaristické pojetí. Celkové vyznění sráží také příliš zhuštěný úvod a závěr, kdy divák může nabýt dojmu, že mu ohledně charakteru jednotlivých postav, jejich zázemí a motivací něco zásadního uniká. Do jisté míry to nicméně vyvažují velmi přesvědčivé výkony mladých herců. Kdo by žádal pro srovnání něco obdobného, nechť zkusí toto.

plakát

Henry: Portrét masového vraha (1986) 

Bez naděje, bez kompromisů, ale taky bez přehnaných potoků krve, které by už mohly zavánět groteskností. U Henryho vám do smíchu věru nebude. O jeho neskutečné vnitřní brutální síle si různé mnohem explicitnější slashery mohou nechat jen zdát - neblaze proslulá „rodinná scénka“ hovoří za vše. Ohledně často zmiňovaných peripetií filmu s cenzurou zajímavé info zde.

plakát

Horizont události (1997) 

Poměrně sugestivní a drsný sci-fi horor s několika originálně brutálními scénami. Na špičky žánru jako "Věc" nebo "Vetřelec" to pochopitelně nemá, ale i díky kvalitnímu hereckému obsazení se jedná o lehce nadprůměrnou záležitost, která vám určitě příjemně pocuchá nervy.

plakát

Big Lebowski (1998) 

THIS IS WHAT HAPPENS WHEN YOU FUCK A STRANGER IN THE ASS! Přiznám se, že jsem uvažoval, jestli mám dát 5*, když je tenhle film sice skvostně obsazený, brilantně ohláškovaný, nabitý úžasnými nápady... ale v podstatě o ničem. Jenomže některé věci zkrátka nevysvětlíš. Cože, Donny? SHUT THE FUCK UP!

plakát

Umučení Krista (2004) 

Pokud si vzpomínám, u filmu se mi začalo dělat opravdu fyzicky nevolno celkem jednou (a to jsem už zkouknul ledacos). Jednalo se o "Umučení Krista". Ne že by tento fakt sám o sobě byl rozhodující pro mé nízké hodnocení, ale Gibson zpracoval biblickou látku tak odporně pateticky, že z toho nakonec vylezl jen prvoplánově sadistický pseudonáboženský paskvil, jenž mě dokonale znechutil. Dvě hvězdy za mimořádně realistické masky, původní jazyk a charismatického hlavního představitele. A pryč od toho.

plakát

Mučedníci (2008) 

Brutalita, sadismus, mučení... a něco navíc? No, i přes závěrečnou pointu, která se jaksi snaží zdůvodnit ta předchozí jatka, by bylo myslím značně zcestné označovat "Mučedníky" za nějaké filozofické dílo (pokud za takové dílo považujeme například "Sedmou pečeť"). Násilné scény mi samy o sobě nijak nevadily, problém je v tom, že jejich přemíra vyvolává otázku, zda chtěli tvůrci skutečně něco hlubšího sdělit, nebo bylo jejich záměrem hlavně šokovat a tento svůj cíl ve finále zastřít pseudofilozofickým pláštíkem. Takže, pokud by se trochu méně "tlačilo na pilu" a potenciálně zajímavý námět byl zpracován s větším vkusem a nadhledem, mohlo být moje osobní hodnocení vyšší.

plakát

Angel Heart (1987) 

Bezútěšná atmosféra zatracení a zkázy čiší z každé scény tohoto vskutku mrazivého okultního thrilleru. Parkerova režijní virtuozita bere dech, ovšem snad ještě větší pochvalu si zaslouží Mickey Rourke, podávající patrně nejlepší výkon své kariéry. Jako by se pro roli šupáka, který doslova "našel sám sebe", narodil. A jako třešnička na dortu samozřejmě lahůdkový Robert De Niro a jeho nezapomenutelná "vaječná kreace".