Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Mrtvý muž

Mrtvý muž (1995)

He's Jim Jarmusch. Do you know his poetry? It's shooting. Asi můj nejoblíbenější film vůbec. Především kvůli scénáři a postavám (zejména Nobody je jedna z nejlepších postav, kterou lidská představivost stvořila). Po prvním shlédnutí jsem měl pocit, že se tam nic moc neudálo (přesto se mi to líbilo). Po druhé projekci jsem se nestačil divit, co všechno se tam děje. Dokonalá kamera, dokonalá hudba, dokonalí herci, dokonalý scénář, dokonalá režie. Co si víc přát? Kdybych chtěl víc, musel bych se asi se stalkerem vypravit do zóny, kde se zhmotňují představy.

Jídlo

Jídlo (1992)

Říká se, že hlad je nejlepší kuchař...Jak to vidí Jan Švankmajer, uvidíte v tomto vynikajícím snímku, který se dělí na tři části dle našich stravovacích návyků. Snídaně; jídlo, které jíme po ránu zcela automaticky. Je zde vyobrazen celý cyklus snídajícího muže v automatu, na který čeká dlouhá fronta lidí. Oběd; čas, kdy už jsme velmi hladoví a snědli bychom snad cokoliv, bohužel jen někteří z nás jsou, při tom hladu, schopni dodržovat stolovací kulturu. A nakonec večeře, kterou si chceme náležitě vychutnat a pokud snad vaříme, tak do toho dát i něco ze sebe. Mistrovská animace Jana Švankmajera, vynikající práce s animováním živých herců. Některé záběry mohou být pro někoho poněkud nepříjemné např. chroupání porcelánu, strkání prstu do oka, či pojídání svých vlastních genitálií...což bylo i na mě moc, ale byl jsem rád, že si to režisér včas uvědomil a odháněl kameru pryč. Určitě stojí za to vidět.

Spalovač mrtvol

Spalovač mrtvol (1968)

Mrazivá atmosféra filmu vyvolaná vynikajícím výkonem Rudolfa Hrušínského, který s neuvěřitelnou lehkostí, vlídností a elegancí provádí celým příběhem. Příběhem muže, který je tolik zahleděn do svých ideálů až přestane reálně nahlížet na svět, jenž ho obklopuje. Člověka, který věří, že jedině smrt dokáže očistit duši od těla. Nádherný snímek, který s děsivým klidem nahlíží na přeměnu člověka v psychopata. Vynikající kamera, režie i střih. (např. práce s obrazy, kamera v zoo nebo v panoptiku, postava bledé mlčící dívky v černém nebo záběry, kde se v průběhu monologu jakoby nic změní scéna) jeden z nejpůsobivějších snímků české kinematografie.

Krysař

Krysař (1985)

Jeden z nejlepších loutkových filmů, které jsem kdy viděl. Film o lidech, kteří se ve svém hladu po chamtivosti chovají jako krysy. Nádherně tíživá atmosférá středověkého městečka, které doplňují postavy, vyjadřující mnoho rysů zlé lidské povahy. Sám krysař vypadá jako ďábel, a přesto působí, jako jeden z nejmravnějších charakterů filmu. Celé je to temné, špičaté a křivolaké v gotickém stylu. Do těchto kulis jsou vloženy reálné rekvizity jako jídlo, krev či krysy. Film je podbarven výtečnou hudbou pana Pavlíčka (el. kytara). Animátoři odvedli vynikající práci se světlem a stínem. Nechybí zde ani vynikající nápady např. smlouvání na trhu, které je zakončeno hádkou, kdy se jejich tváře hněvem změní k nepoznání. Mistrovské dílo ze studia Jiřího Trnky 10/10