Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (1 461)

plakát

Kurz manželské touhy (2021) 

Několik vtipných momentů a dobře napsané některé postavy (Bartoška, Plodková). Celkově takový lepší průměr, oddechovka na nedělní večer jako vyšitá.

plakát

Lidi krve (2021) 

Tak jsem napsal recenzi, potom mi ČSFD napsalo "váš formulář je zastaralý, přihlašte se znovu", a nic se neuložilo. Tak už se na to můžu... Zas takový klenot, abych to psal podruhé, ten film není.  Vše podstatné za mě napsal "Filmmaniak"

plakát

Madame Claude (2021) 

Zatímco prvni Jaeckinův film měl erotiku jako prvoplánové pojetí filmu a vezl se tehdejší na módní vlně Emanuelle a spol, nejnovější zpracování erotiku bere pouze jako nezbytný byznys, který hlavní postavu vynesl na výsluní společensko-polititického světa machinací. Anděl s ďáblem v těle po francouzsku...  I když ve filmu několikrát zmiňovaná aféra Delonova osobního strážce Markoviče dnešním mladým divákům (asi ani ve Francii) už nic neříká.

plakát

Marco (2021) 

Hodně dlouho se nic moc neděje, potom se zápletka pomalu rozjíždí. Závěr je ale ve stylu severských krimi, jenom si nejsem jistý, že to vystačí k celkově pozitivnímu dojmu. Obsazení Z. Godly jako gangstera Zoly bylo za mě evidentně krokem vedle.

plakát

Mare z Easttownu - Svátost (2021) (epizoda) 

Celkově skvělý detektivní thriller s četnými přesahy do osobních problémů hlavních protagonistů v čele s Mare, rozvedenou policistkou žijící doma s vnukem, matkou a dcerou. Ale prvoplánově je to kriminální drama, a proto protahování děje v posledním dílu - po definitivním odhalení vraha - není zcela funkční a zbytečně rozvleklé. V podstatě se už v něm divák nedozví nic nového, takže skončit o 15 minut dříve by celkovému vyznění této jinak nadprůměrné miniserie rozhodně prospělo.

plakát

Miloval jsem svou ženu (2021) 

Podle mě kongeniální filmový přepis Füstova románu, který jsem nedávno přečetl. Přestože některé dějové linie jsou ve filmu změněny, uchopení charakterů a myšlení hlavních protagonistů přesně odpovídá impresi po přečtení knihy. Ale možná pro někoho, kdo román nečetl, neubude shlédnutí filmu tak uspokojujícím zážitkem

plakát

Nacu e no tobira: Kimi no miru mirai e (2021) 

Knižní předlohu jsem přečetl tak před 35 lety, úspěšně zapomenul, ale když jsem teď sledoval film, vybavoval se mi děj vždy kousek dopředu, jak jsem si připomínal o čem Henleinův román byl. Takže celkem vzato se T. Mikimiu podařilo evokovat zvláštní poetiku, kterou má předloha (byť zasazená do Ameriky). Pochopitelně film může pracovat s reáliemi "budoucnosti" hrdiny /když se probere ze spánku/, která je velmi blízká naší "přítomnosti"

plakát

Není čas zemřít (2021) 

Bond měl zůstat Bondem, se svou typickou nadsázkou (počínaje úvodní akční scénou, která je zde nahrazena děsivým soubojem a la severské krimi) a nadhledem ve vztahu k ženám. Těch posunů "k reálnu" zde na mě bylo až trochu moc, navíc logika toto, kdo je klaďas a kdo záporák, trochu pokulhává.  Výborný je naopak výkon Craiga, který záměrně zestárnul (i v hereckém projevu), ale v akčních scénách zůstává starým dobrým 007. A parádní hudba, ale to už bereme u Zimmera jako samozřejmost. Jedna zajímavost - poté, co Skyfall (2012) byl natočen výhradně digitálně a mělo se za to, že od té doby se budou bondovky natáčet digitálně, Spectre (2015) byl natočen na 35mm film a Není čas zemřít (2021) na 65mm.