Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (24)

plakát

Počátek (2010) 

Policejní sirény houkají a projíždí kolem vás několik aut. Počkat! To nejsou sirény, ale budík, který mě právě probudil ze snu! Tak tenhle můj zážitek film rozpracovává a řeší do hloubky. Neopomene ani zapochybovat nad "realností" realit a to nejen nakonci, jak se mnozí pletou. Atmosféře nahrává hlavně hudba (Hansovi přeju Oscara). A samozřejmě nesmím opomenout efekty, paráda. V některých záblescích filmu jsem však cítil, že snímek má na víc. Nadprůměrná podívaná, v níž však dřímal mnohem větší potenciál. Co takhle projednou nejít s dobou a ubrat na těkavosti kamery a frekvenci střihu? Ano, nebylo by tolik akce. Ale líbil se nám film pro neustálé bušení a střílení? Nebo se nám líbil pro nápaditost fantazie (zalomení prostoru), detaily (rozšlápnutí sklenice) a dialogy? Ten, kdo se snaží natočit sen, se vrhá na velice tenký led. Něco tak subjektivního a iracionálního je i pro kinematografii oříšek. Porovnejte sami své sny se sny filmovými (mám namysli formální stránku, ne obsahovou). Že se jedná o sen jsem měl pocit pouze u scény s výtahem a u scény s městem na pláži.

plakát

Ed Wood (1994) 

Typický čtyřhvězdičkový film. Výborné provedení, výborné herecké výkony, výborná atmosféra, ale celému filmu prostě něco chybí. Alespoň já to tak citím.

plakát

Sloní muž (1980) 

Mistrovský film. Co jiného čekat od mistra? Film se nijak nepodbízí a nechává diváka, aby tak trochu prozřel v otázkách etiky a soucítil s ČLOVĚKem. Povznášející lidskost je to hlavní, co jsem si z filmu vzal. Samozřejmě je mnoho příběhů, kde se krása převléká za ošklivost. Tento je však něčím vyjímečný. A ten konec!:-) Tenhle filmu splnil má očekávání.

plakát

Pearl Harbor (2001) 

Možná, že ani Goebbels by se za takovou propagandu nestyděl. Na tento film ochotně přispěla americká armáda. Proč taky stejnou měrou nepřispěla na film Tři králové? Který z nich ukazuje Američany - válečníky věrohodněji?

plakát

Pasti, pasti, pastičky (1998) 

Když vypustím dějovou rovinu, vidím film, který svou atmosférou výborně nastiňuje devadesátá léta. Konfrontace dvou dějových rovin - té vážně a té veselé má podle mého názoru zachytit dvojí pohled na věc. Mužský element je zde tragikomický, ňoumovitý a primitivní a naproti tomu je zde ženský element - smutný, bezmocný a hluboký. Nebudu se pouštět do sporných úvah, zda tomu tak skutečně je, každopádně rozmístění sil ve filmu je dáno osobností režisérky.

plakát

Batman: Záhada Batwoman (2003) 

Velice podivný počin. Film jsem viděl na jedné z našich televizí pozdě v noci, kdy doma všichni spali, což s sebou neslo specifickou atmosféru. Netradiční barevné složení a zajímavá hudba. Nebylo to vůbec špatné. Ani zápletka není úplně zlá. Tento Batman se vydal vlastní nezvyklou cestou.

plakát

Přemluv bábu (2010) odpad!

Z nějakého důvodu jsem rád, že to někdo natočil. Konečně se ukazuje, kdo jak smyšlí v téhle zemi. Komunita lidí na internetu se rozdělila na dvě skupiny - na znechucené a nadšené. V ČR poslední dobou máme pocit, že před volbami můžeme používat zbraně jaké chceme, ale opak je pravdou. Tohle překročilo hranici, která by se v Demokratických zemích překročit neměla. Pravice (pokud není extremní) klade důraz na individualitu a svobodu. A Jirka Mádl (jako zastánce stran, jež jsou demokratické a svobodomyslne) mě bude přesvědčovat, abych dělal na někoho nátlak, kvůli tomu, že má na věc odlišný názor? Toto video nechtěně paraduje samo sebe, jelikož varuje před levicí ve spojitosti s komunisty a zároveň používá totalitní metody přesvědčování. Pane Zelenko, jako demokrat byste se měl vzdát sobeckosti a respektovat jinakost.

plakát

Severní polární záře (2005) 

Častokrát se stane, že z očekávaného filmu vzejde něco příšerného. Tady je tomu naopak. Film s nízkými ambicemi dosáhl ohromné kvality. Málo filmů má v sobě tolik lidskosti, opravdovosti, civilnosti a obyčejnosti (v dobrém slova smyslu). Pro evropského konzervativního diváka je to jeden z mála snímků, co může americká kinematografie nabídnout. Žádné výbuchy, akční scény, ale jeden lidský život, který si zkazil úspěšnou budoucnost. Jak neamerické a přitom nosné téma. Vypoví o životě v americe víc než kdejaký velkorozpočtový trhák.

plakát

Sedmá pečeť (1957) 

Sedmou pečeť a Jméno růže považuju za zásadní dvě díla, která by měla dnešního člověka alespoň trochu uvést do středověké kultury a středověkého chápání světa. Opravdu si myslíte, že středověký člověk byl jen loutkou církve a od rána do noci oral pole? Tolstoj, Nietzche i Patočka uznávají, že se svět po nástupu renesance a osvícenství změnil. Pojďme se vrátit pár set let zpět a blednout závistí nad otazkami, které řešili tehdejší lidé.

plakát

Ecce homo Homolka (1969) 

U tohoto filmu cítím národní sounáležitost a státní příslušnost téměř jako u hokejového finále v Naganu. Tohle je přece NÁŠ humor a NÁŠ film! Co na tom, že je ten chlupatý orangutan Homolka korunovanej buran. To je přece to, čemu se směju. Tenhle film patří podle mě k těm nejosobytějším a nejlepším kouskům, které česká kinematografie má. Papouškův počin je ale narozdíl od Menzlových nebo Svěrákových filmů prostě nepřeložitelný. Můžeme přeložit slova, ale tento rukopis nebude srozumitelný cizincům, ať chceme nebo ne. Jako obdoba mě napadají Vančurovy knihy, které jsou podobně překladateským oříškem, naopak Kavku svět miluje. Proč? Jsou věci, které hovoří univerzálním jazykem a jsou také některá díla srovnatelná, jež se přeložit nedají a tím jsou právě Homolkovi.