Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (255)

plakát

Joy (2018) 

Mám tu čest napsat komentář jako první, což se mi stalo snad teprve podruhé. Film jsem právě zhlédla v Marrakéši na mezinárodním filmovém festivalu za účasti režisérky a několika herců, což je pro mě prostě bomba. Film pojednává o těžkém osudu imigrantek z Afriky, které jsou kdesi v Rakousku nuceny k prostituci. Natočeno celkem realisticky, stopáž přiměřená, herecké výkony taktéž. Ovšem nejlepší na tom je, že po filmu následuje beseda s Robertem de Niro, který sice také hrál ve filmu Joy, ale ten je o něčem úplně jiném. Ale komu by to vadilo, no ne? :-)

plakát

Sejít z cesty (2012) (TV film) 

Drama?? Já se výborně bavila, místy jsem se i hlasitě řehtala a jen o chvíli dřív než Jitka Čvančarová jsem pronesla tutéž hlášku: "To je prdel...". Námět tak trochu připomínal můj oblíbený film Život v sedmém nebi a zřejmě mi sedla i postava vysloužilého rockera, pro ty mám tak nějak slabost, a to celé završila výborná hudba (nejen) Michala Pavlíčka. Chápu, že pro mládež možná nuda, ale za mě čisté čtyři hvězdy a pochvala České televizi za příjemně strávených 90 minut.

plakát

Ztracená brána (2012) (seriál) 

Pana režiséra Stracha musím jednoznačně pochválit. Líbila se mi už předchozí Ďáblova lest a tohle bylo snad ještě lepší. Aňa Geislerová s Jiřím Dvořákem coby poněkud netypická dvojice kriminalistů tentokrát při pátrání po vrahovi zabrousí mezi svobodné zednáře a neznalý divák jednak malinko nahlédne do této tajemné organizace a jednak se poučí i z historie (Voynichův rukopis). Fikce s realitou je smíchaná tak dokonale, že laik jako já nepozná, kdy nás tvůrci krmí skutečnými fakty a kdy už jde o fantazii. K tomu kapka nadpřirozena a máme tu výbornou detektivku, navíc se skvělým hereckým obsazením (a to i ve vedlejších rolích). Čili České televizi zase jednou tleskám a doufám, že to nebude na dlouho naposledy.

plakát

Drive (2011) 

Tak bohužel zklamání... asi jsem čekala něco jiného. Začátek vynikající a potom skoro hodinu nuda, zpestřená několika naturalistickými scénami násilí a krve, což moc nemusím. Ryan Gosling udržoval prakticky celý film "kožený výraz", který vynikl obzvlášť ve srovnání se scénami, kdy si nasadil masku (čili vyšlo to nastejno). Takže nejlepší na tom byla asi ta hudba, ale tu jsem si mohla pustit do sluchátek i bez filmu.

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011) 

Vytoužené finále je konečně tady, dostala jsem přesně to, co jsem čekala. Navíc to bylo moje první 3D kino, čili jsem tam na ty draky koukala jak zjara a vůbec se za to nestydím. Pro fanoušky HP (já) to bylo hezké zakončení jedné životní etapy (10 let je 10 let) a těm, kteří HP považují za pokleslou zábavu slaboduchých jedinců, velkoryse odpouštím. Nikdo není dokonalý.

plakát

Hugo a jeho velký objev (2011) 

Film jsem viděla v letadle za dlouhého letu, navíc těsně po filmu Umělec. I když jsou to filmy naprosto rozdílné, oba se věnují počátkům filmu, což mě potěšilo. Ještě víc mě potěšilo, že ač byl film v původním znění bez titulků, rozuměla jsem téměř všemu. Jen si nejsem jista, zda to mám přičítat svým znalostem angličtiny, které jsem si navíc vybrousila pobytem v daleké cizině, nebo spíš tomu, že dialogy byly jednoduché a pronášené s pečlivou výslovností. (Nemám na mysli film Umělec, ten byl naštěstí němý). Příběh mě potěšil a ukrátil mi cestu, i proto dávám čtyři hvězdy. Není však jisté, že bych jej hodnotila stejně po shlédnutí v kině, kde bych musela navíc vydat mrzký peníz za vstupenku a krásné anglické diaglogy by nedej bože byly zprzněny českým dabingem.

plakát

La cara oculta (2011) 

Solidní variace na fritzlovské téma aneb kdo jinému jámu kopá... Klaustrofobikům vřele nedoporučuji.

plakát

Lidice (2011) 

Možná je to tím, že skutečné Lidice mám co by kamenem dohodil, takže místo i událost znám od dětství, ale film a hlavně Karel Roden ve mně zanechal neskutečný dojem. Možná také sehrálo svou roli, že jsem si před návštěvou kina odpustila čtení zdejších komentářů a prakticky nic jsem neočekávala. Za to jsem byla odměněna vrchovatou měrou. Uchvátila mě hlavně hudba a také celá dobová výprava včetně komparzu - ti lidé jako by opravdu vystoupili z tehdejších fotografií. Kromě již zmíněného Rodena nemůžu nevzpomenout i tragickou postavu velitele četnictva Vlčka v podání Romana Luknára, obzvlášť pak surrealistickou scénu, kdy sedí na hřbitově uprostřed stáda bílých králíků. Filmu kromě výkonu hlavního představitele značně pomohl i scénář Zdeňka Mahlera, který mi poodhalil i některá mně dosud neznámá fakta. Po dlouhé době proto dávám českému filmu pět hvězd a myslím, že zcela zaslouženě.

plakát

Miloš Forman - americká léta (2011) (TV film) 

Miloš Forman je tak úžasný vypravěč, že bych ho vydržela poslouchat daleko déle než tu necelou hodinku, kterou trval tento dokument, hojně prošpikovaný ukázkami z filmů i vzpomínkami herců. Jenom se mi nějak nechce věřit té osmdesátce. Že by to americký ovzduší? Každopádně doufám, že Mistr ještě neřekl své poslední slovo...

plakát

Muži, kteří nenávidí ženy (2011) 

Jelikož jsem bezvýhradná obdivovatelka Lisbeth Salanderové, a to jak z knižní podoby, tak ze švédské adaptace, nemůžu jít v hodnocení níž. Rooney Mara se navíc mé představě Listbeth přiblížila víc než Noomi Rapace, i když pořád měla oproti knize moc velká prsa (v knize totiž neměla žádná). Jediné, co mě trochu zklamalo, byla scéna u Bjurmana v bytě, tam nás pan režisér trochu ošidil (respektive čekala jsem větší maso). Uvítala jsem naopak záblesky humoru, a to jak slovního, tak mimoverbálního (stačil pohled hackerky Lisbeth na Mikaela, zápasícího s počítačovou myší). Jinak samozřejmě David Fincher nezklamal, měla jsem trochu obavy ze stopáže, ale v podstatě jsem ztratila pojem o čase a vůbec mi to nepřipadalo dlouhé. Půl hvězdy nahoru ještě přidávám za atmosféru v sále, jelikož se jednalo o mou první čsfd projekci, čili nezapomenutelný zážitek na celý život...