Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi

Recenze (181)

plakát

Il Boemo (2022) 

Dlouho jsem neviděl tak špatné herce, tak špatný scénář a takovou duševní vyprázdněnost.... Jednu hvězdu dávám za kostými. Úpadek české kinematografie !!! Asi jsem sledoval něco jiného než většina zde píšících oslavné ódy na radost... příšerná nuda a otrava...

plakát

Jan Žižka (2022) odpad!

Nejdražší a zároveň jeden z nejhorších filmů všech dob!!! Nechápu pozitivní hodnocení. Románek Žižky z francouzskou princeznou vymyslel nějaký idiot. To, že jí rozumí rolník a žebrák v českých lesích neřeším :) To, že je film dělaný pro hlupáky v USA ovlivněné hollywoodskými akčními filmy též ne, ale za co ty peníze byly vynaloženy fakt nechápu... Z našich herců se objeví na pár minut Budař jako nějaký trhan a pak Roden v roli Václava IV. rovněž na pár minut. Čekal jsem, velkolepé střety - řadu bitev apod. Místo toho se děj splasknul na pár šarvátek (kolem roku 1402) hollywoodského střihu, které raději ani nebudu komentovat. Vetchého jsem ani nezaznamenal. Historicky věrohodné není téměř nic!!! Na to, že v zajímavostech je uvedeno, že si někdo pořídil literaturu za 100 000 Kč. To bych mu jen řekl, že vyhodil peníze, protože jak píše Schopenhauer - pokud kouká do knihy opice nemůže čekat, že vyletí apoštol. Jen na mátkou Žižka o oko přišel v dětství ne v roce 1402, měl opravdu dvě ženy obě jménem Kateřina, ale ne francouzskou princeznu. Dialogy mezi vrchností jsou na úrovni našich primitivních poslanců nebo možná Borise Johnsona. Jinak ani akčně prostě nemůže film zaujmout - být zhulený jak ementál tak mě film nezaujme, prostě sračka za obrovské peníze - odpad všech odpadů a doklad toho kam až se propadá filmografie a rádoby historické filmy!!!

plakát

Rozhořčení (2020) (seriál) 

První díl Chudoba zatím nejlepší! Jednoznačně se ukazuje, že napříč Evropou se rozrůstá skupina lidí, kteří přesto že mají kvalifikaci, chtějí pracovat atp. tak nemohou slušně za mzdu či plat žít. Žluté vesty jsou jen jedním příkladem ve Francii. U druhého dílu jsem si uvědomil, že by chtělo v takovém dokumentu alespoň naznačit možné cesty, alternativy - příčiny a důsledky resp. jejich hledání... Bohužel díl o migraci zůstal u konstatování faktu. Nelze přeci jen tak přijmout, že na benzínku dáme odstřelovače... Příčin migrací je více např. sucho, nedostatek práce, nestabilní režimy v Africe atp. Evropské státy se spolupodílejí na ekonomickém neokolonialismu v Africe i Asii, na podpoře rozvracení jednoho státu za druhým (Sýrie, Líbye, Irák, Afgánistán...) pak jsou lidé překvapeni migranty... Třetí díl je rovněž na slušné úrovni - korupce je typickým projevem dnešního světa. Jen škoda, že ČT vysílá dokument s takovým zpožděním a tak řada faktů je již dost za zenitem...

plakát

Blokáda Leningradu (2013) (TV film) 

V dokumentu promlouvá pracovnice muzea blokády, pamětníci a Anna Reid, od které vyšla v ČJ kvalitní kniha o Leningradu v obležení. Některá tvrzení jsou sice zjednodušená a v dokumentu mi chybí např. Šostakovič či Oistrakh. Jinak velice zajímavé.

plakát

Industrie (2021) (seriál) 

Hodně faktograficky zajímavých údajů. Pro úvod do našich moderních hospodářských dějin dobré. Vyhovuje mi i délka jednotlivých částí. V seriálu se střídají zástupci vědy, průmyslu i humanitních odborníků. Výběr hospodářských historiků je dost selektivní. Chyběla tam dost velká část specialistů starší generace - Jančík, Šouša, Štaif, Jindra, Průcha atd. atp. Na druhou stranu se v sérii objevují postavy, které se hosp. a soc. dějinami téměř nezabývají - Jirásek. Jednotlivé části mají různou kvalitu. Do roku 1945 je série kvalitnější, poté bych měl řadu výhrad. Např. díl s tvarůžkárnou je typickým příkladem individuálního mikro přístupu, který pro mě osobně není dost vypovídající. Poslední díl je velice dobrý. Snaha ukázat jeden podnik v určité fázi vývoje průmyslu není pro mě dostatečně reprezentativní a dost často neodpovídá významu odvětví či podniku v dané etapě. Resumé - bez doplnění hromady literatury jde o pouhý nástřel hosp. vývoje byť v mnoha ohledech např. při hodnocení první republiky celkem pokrokový.

plakát

Anne-Sophie Mutterová a Herbert von Karajan (2019) (TV film) 

Po delší době čtart přišla s kvalitním hudebním dokumentem. Geniální dítě respektive dospívající Anne-Sophie Mutter hraje s geniálním dirigentem Karajanem fantastický houslový koncert génia Beethovena. Transcendentální zážitek !!!

plakát

Severní Marseilles (2020) 

slabé jako cyp... podivte se na kinematografii FR s legendami - Delon, Gabin, Ventura, Belmondo, Girardotová... proboha !!!

plakát

Není čas zemřít (2021) 

Nejslabší Bond s Craigem. Nejlepších je cca prvních 20 minut - pěkná písnička na úvod + krásná Itálie + akce. Potom už je to jen o přečkání. Nesmrtelný padesátiletý Bond sejme každého oponenta jako slepici a pak nakonec trapně skape, aby ho příště mohla hrát černoška. Čekal jsem od toho daleko více.

plakát

Nová šichta (2020) 

Tenhle dokument se prostě vymyká. Sice bych měl řadu výhrad, ale téma je v rámci žánru vyjímečné. Občas se člověk i zasměje. Odráží se v dokumentu hodně z této doby a hlavní představitel je prostě borec, kterému bych přál ať ho robota baví a je spokojený. Hrdina kapitalistické práce jak zní podtitul práce Saši Uhlové. A za Ostravsko dávám čtvrtou hvězdu.

plakát

Star Trek (2009) 

Celkem solidně jsem zaplácl s pauzou na kafe a záchod téměř dvě hodiny svého bytí. Borec v hlavní roli je typickým představitelem hrdinů USA sračkoidní naprosto předvídatelné produkce s bizarně jednoduchým dějem bez žádného uměleckého účinku, bez dodatečného působení na mysl atd. Celkem pěkné zániky planet :) a vesmírné koráby se mi též zamlouvaly