Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Krátkometrážní

Recenze (16)

plakát

Otčina (1994) (TV film) odpad!

Tohle není béčko, ale céčko. Nejsem proti "historickým sci-fi", mohou být příležitostí k zamyšlení či jiné reflexi, ale tohle je bohužel zpackané. Reálie autorům bohužel nic neříkají - jinak by věděli, že šéf hlavního hrdiny, generál Nebe, byl taktéž účastníkem konference ve Wannsee (a byl popraven za účast na atentátu na Hitlera). Proč se skvadra skalních nácků Stuckart a spol. najednou rozhodne informovat svět o svých zločinech mi nějak uniklo, abysolutně se to nehodí do způsobu jejich myšlení. Navíc Američané informace o plynových komorách, pokud vím, měli už od roku 1944... Celé je to bohužel vycucané z prstu a nevěrohodné, včetně hereckých výkonů.

plakát

Na startu je delfín (1974) 

Za tu scénu, jak příslušník VB honí Vlastu Třešňáka, dávám alespoň jednu hvězdičku. Komunistický režisér Borek natočil nechtěně to, co se tehdy dělo v realitě... Jinak je film dobovou agitkou na údajnou sílu kolektivu.

plakát

Psí kůže (1983) (TV film) 

Existuji celkem tři verze Körnerova Huncledera - novela, tato inscenace a divadelní představení z 90. let, co uvádělo Vinohradské divadlo (hlavní role Vladimír Dlouhý). Každá verze má jiný konec, televizní inscenace ho má nejoptimističtější (zrození nového života). Novela stojí rozhodně za přečtení - jsou tam paralely mezi oportunismem normalizačního režimu a oportunismem doby pobělohorské, které samozřejmě do inscenace nemohly projít. I tak patří k tomu nejlepšímu, co vzniklo v televizní tvorbě 80. let.

plakát

Hvězda (2002) 

Nemůžu si pomoct, ale film se mi líbil, i když vím, že je lehce kýčovitý a patetický....

plakát

Vizovická Mata Hari (2005) (TV film) odpad!

Naprostý amatérismus a diletantismus, kterému se lidé znalí tohoto příběhu jen smějí. Chyby v historických reáliích by vystačily na samostatnou publikaci, jeden z nejhorších dokumentů o historii, jaký jsem kdy viděl.

plakát

Romeo, Julie a tma (1959) 

Výborně vystižená atmosféra heydrichiády, přestože režisér Jiří Weiss byl v té době v britském exilu. Vynikající výkony Ivana Mistríka i Jitky Smutné.

plakát

Hra o život (1956) 

V kontextu doby výjimečný počin, i když dobu svého vzniku nezapře - hlavní představitelka není hrdinka z křemene, ale má i své slabé stránky. A herecký výkon Vlasty Chramostové je úžasný.

plakát

Dům v Kaprové ulici (1965) 

Jediný film, ve kterém jsou zobrazeny události kolem 17. listopadu 1939 a transportu 1200 českých vysokoškoláků do nacistického koncentráku, i když s mírnými nepřesnostmi v reáliích. Paradoxně se jedná o film německý, ačkoliv nemálo jedinců si dodnes u nás na étosu 17. listopadu, byť toho o 40 let později, buduje kariéru. Výborný herecký výkon Rudolfa Hrušínského, Jany Brejchové či Ivana Mistríka. Škoda, že je tak málo k vidění u nás.

plakát

Toulavý Engelbert (1973) (TV film) 

Na svoji dobu poměrně originální středověký muzikál s prvky bigbeatu, v normalizačním marasmu to musela být určitě bomba, škoda že není častěji k vidění v ČT.

plakát

Zahrada (1968) 

Jeden z nejlepších českých krátkých filmů.