Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Speciální průzkumná jednotka s krycím názvem Hvězda přechází frontu, aby přesně určila pozice a sílu nepřítele. Rozkaz je jasný. Přejít pod krycí dělostřeleckou palbou frontu, vyhnout se kontaktu s nepřítelem a zjistit o připravovaném fašistickém útoku co nejvíce. Což je v týlu nepřítele, který připravuje mazaný tah a jehož slídící psi větří pach protivníka, úkolem nad lidské možnosti. Strastiplné drama sovětských průzkumníků tak vrcholí v působivém finále. V životě průzkumníka totiž platí jediné pravidlo – být neviditelný, nebo být zabit. Hvězda je celovečerním filmem, který moderní formou vrací ruskou válečnou kinematografii zpátky do hry. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Po revoluci je to můj první ruský válečný film,který jsem viděl! Vcelku se povedl. Bojové scény jsou natočené dobře,tady námitky nemám.Všichni ti, kteří jste zažili to,jak nás za komunistů krmili sovětskýma válečnýma filmama,mi dáte za pravdu,že jedno se nezměnilo vůbec. Jak tehdy,tak teď je to ta neuvěřitelná naivita,ten patos v dialozích v těchto filmech.Někdy to působí až legračně a kazí to celkový dojem.Film je dívatelný,ale kdybych jej neviděl,nic by se nestalo. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Malá skupina sovietskych diverzantov cvičí s celým nemeckým tylom. Na takom filme by nebolo nič čudné, keby to nebolo natočené v klasickom hollywoodskom štýle. Ale ruský vojnový film je tým čiastočne rehabilitovaný, osudy sa dajú s prižmúrením oka prežívať s postavami, nechýba akcia a dojatie na konci. Priznám sa, že mi nejako chýbal ten pravý komunistický pátos, ktorý neodmysliteľne patril k sovietskemu filmu, a keď za celý čas nepadlo jediné oslovenie súdruh, mal som pocit, že som v americkom vojenskom štábe. –––– Zem, Zem, tu Hviezda. Počujete ma? Volám Zem, počujete ma? ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Niečo o jednotke, ktorej každú chvíľu hrozí nebezpečenstvo a snažia sa nestať jedným z tých čísel, tých miliónov padlých, po ktorých ostal len jeden riadok v dejepisnej knižke. Boli už aj lepšie vojnové filmy a tento nie je založený na presnej histórii. Preháňa v počtoch nemeckých jednotiek, v tom čase už toľko nemohli mať. Ale na posilnenie ruského vlastenectva to stačí. A založenie na poviedke nemusí byť verné historickým reáliám. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Snímek na pomezí mezi klasickým sovětským válečným filmem a americkou adventurou pro mládež. 1) V létě 1944 připravují nacisté tankovou divizi Viking pro ofenzívu. Skupina sedmi sniperů Hvězda má zjistit, co Němci chystají. Mise je nebezpečná, dvě předchozí sovětské skupiny se nevrátily. Podle stejnojmenné knihy Emmanuila Kazakeviče z roku 1947._____ 2) Několik stručných poznámek._____ Válka pojata jako akce, jako mužská hra, k níž ženy nemají přístup._____ Přestřelky poněkud křečovité._____ Zamilovaná spojovatelka je trapná._____ Škrobená mluva vojenským ptedype._____ 3) Pěkní herci._____25letý Igor Petrenko (poručík Travkin)._____ 25letý Alexej Panin (četař Kosťa Mamočkin - původní složení týmu)._____ 33letý Alexej Kravčenko (nový četař Anikanov z Ukrajiny). Je zajímavé sledovat vývoj herce, který se proslavil ve svých 16 letech jako Fljora ve filmu Jdi a dívej se._____22letý Artěm Semakin (šachista Vorobjev, mluví německy) s velmi ruským kukučem. ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Rozsahově kratšímu bratříčku se podařilo atmosférou přiblížit obsáhlejším filmovým dílům jako Brestská pevnost, Bitva o Sevastopol, Bitva o Moskvu a vzdálit, ne tak zcela vyvedeným kreacím jako Stalingrad. Film dokáže vtáhnout do děje, odehrávajícím se v předposledním roce války – vyslání další výzvědné skupiny pro informace o německých ofenzivních plánech. Mise při které musíte počítat s možností „nevrátím se“ a věřit, že se vám podaří zjistit potřebné a toto předat. Patos je, ale nevadí, i pro něj se na ruské válečné filmy dívám; možná předvídatelný konec – tedy odpověď na otázku „podaří se informaci získat a předat“ také nevadí. Závěrečné „Země, já Hvězda, slyšíte mě“ a záběry na krajinu, která rozvědčíky dělí od jejich spolubojovníků. Přínosem filmu je i to, že postavy ruských rozvědčíků spolu nesplývají, každý má nějakou zvláštnůstku, nějakou speciální dovednost (třeba je dobrý sportovec), ale žádný není nezničitelný superman, jen vojáci vybavení přiměřenou odvahou a válečnou praktičností (nemůžete nechat „jazyka“ naživu). Poslední záběry filmu na pochodující ruské vojáky a komentář, “ … každé jaro, každý květen se duše padlých z Polska, Československa, vrací aby se podívali na svoji zemi“ mi trochu připomněl závěr filmu "Zemřít pro Japonsko". ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama