Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (1 427)

plakát

Kobra 11 - Atentát (1997) (epizoda) 

Klasický díl, v dětství můj oblíbený. André je tady hodně cool a finále je dramatické. Zmínit musím také hudbu Reinharda Scheureggera, která patří k tomu nejlepšímu, co mohou první tři řady Kobry 11 nabídnout. V této epizodě je jeho hudba poměrně výrazná a vhodně doplňuje atmosféru (oproti několika předcházejícím dílům, kdy byl hudební podkres slabší).

plakát

Pot a krev (2013) 

Netroufám si posuzovat, co přesně odpovídá skutečným událostem a co je jen filmovou fikcí, protože je to celé tak absurdní, že se tomu nechce věřit. Každopádně je to dobrý film, ústřední herecké trio je fajn a solidně jsem se bavil. Příjemné překvapení. Akorát mi při sledování vrtalo hlavou určité morální dilema - reálné protějšky hlavních postav byly psychopati, vypatlaná hovada, kdežto jejich filmové verze jsou takoví zábavní dementi, antihrdinové, s nimiž může divák chvílemi i sympatizovat a fandit jim. Nevím, jak bych se na tento film díval, kdybych byl z rodiny obětí skutečného Sun Gym gangu. Já vím, film se odehrává ve fikčním světě, není to obraz reality, ale stejně...

plakát

Kobra 11 - Nouzové přistání (1997) (epizoda) 

Klasická německá detektivka (hodně ukecaná, plná falešných potenciálních vrahů neboli red herringů) okořeněná leteckou akcí. Prostředek dílu je celkem nudný a nezajímavý, pořád je jen někdo vyslýchán a napětí chybí, táhnou to jen hlášky Semira a Andrého (mamánek Semir je skvělý running gag této sezóny). Obdobně jako u epizod 1. série oceňuji, že je vrah celkem sympatický charakter, což u diváka vyvolá emoce (u nové Kobry takové záporáky nenajdeme). Závěr v letadle je napínavý, ale trochu to kazí fakt, že si scenáristé k akčnímu finále dopomohli lacinou berličkou, kdy ze Semira udělali naprostého blbečka, jenž pachatelovi poskytne přežitost k útěku na stříbrném podnose.

plakát

Kobra 11 - Chladnokrevně (1997) (epizoda) 

Vynikající díl. Originalita sice 0, ale zpracování výborné. Situace s rukojmími je vděčné téma a stará Kobra to umí udělat napínavě. Automobilové honičky už v tomto dílu nepůsobí tak impotentně a dost se podobají tomu, na co jsme v klasických epizodách Kobry 11 zvyklí (akorát nejsou ještě tak přehnané).

plakát

Kobra 11 - Nalezenec (1997) (epizoda) 

Co je to tady za obecný obsah? Pokud někdo neví, jedná se o díl o nelegálních adopcích novorozenců. Závěrečná honička se sanitkou je jedním z ikonických momentů celého seriálu, ale jinak jde o průměrný díl. Tím neříkám, že je špatný. Jde prostě o takový standard 2. série, která dokáže nabídnout i lepší epizody.

plakát

Kobra 11 - Brokovnice (1997) (epizoda) 

Více akce, dobrá zápletka s nečekaným příběhovým zvratem a navrch ještě André Fux, jeden z největších hrdinů mého dětství. I dnes mě tento díl hodně baví, byť se děj trochu vleče. Není to čistých 5 hvězdiček, ale 4 mi přijdou zas málo. Ty dávám standardně dobrým až průměrným dílům, a tenhle podle mě má ještě něco navíc. Mimochodem, toho mima dodnes nechápu :) A efekt exploze domu rozhodně dobře nezestárl...

plakát

Kobra 11 - Série 1 (1996) (série) 

Každé začátky jsou těžké. První série Kobry 11 je úplně jiná než ty následující. Akce je tu poměrně málo a je hodně sterilní. V této fázi je seriál z 90 % kriminálka, z 10 % akce. Ale i takhle po letech mě první série víceméně bavila. Na německé poměry se jedná o docela solidní nenáročné detektivky. Zápletky sice nejsou tak silné, a proto jsou natahovány nejrůznější vatou, ale ve většině případů jsou ty epizody napínavé. A zábavné, což je nejdůležitější. Člověk vypne mozek a 45 minut se slušně baví. To je prostě pro mě stará Kobra 11. A jak jsem zmiňoval v komentářích k jednotlivým epizodám, nejvíce si na těchto starých dílech cením toho, že je větší prostor věnován charakterům postav. Poznáváme hlouběji vyšetřovatele, pachatele i tragické oběti zločinů. A právě proto jsou tyto postavy zapamatovatelné. Tento trend se postupně ze seriálu vytrácí. Od nějaké 5. série si pamatuji minimum záporáků a epizodních postav (jsou prostě nevýrazné a podle jedné šablony), zatímco tady si pamatuji prakticky každého: dědka Rascaracapaca, blbou Mareike, Ingova vraha, postiženého Antona, zoufalého vdovce, který chce zabít sebe i své děti, senilního důchodce Schneidera, sympatického grázla Charlyho, stupidního a nechtěně směšného japonského terminátora i sjetou fetku z autobusu....ti všichni se mi vryli do paměti. A to něco znamená. Vlastně jedinou výjimku tvoří vedlejší postavy policistů ze stanice. Tady se žádný Bonrath, Herzberger či Andrea nekonají. A Almut Eggert je neuvěřitelně nesympatická šéfová, navíc hraje strašně prkenně. Divím se, že ji vzali ještě do další série.Nejlepší epizody 1. série: Rudé růže, černá smrt; Nový parťák; Konečná pro všechny. Nejhorší epizody 1. série: Smrt ve stovce; Samuraj.

plakát

Kobra 11 - Konečná pro všechny (1996) (epizoda) 

Závěr první série jak se patří. Děj sice opět není nikterak originální, něco podobného jsme viděli už stokrát jinde a v samotné Kobře se zápletka s rukojmími bude ještě milionkrát opakovat (v jednom případě dokonce i zase s autobusem - viz pilotní film k 5. řadě), ale je to solidně natočeno a je to velmi napínavé. Akorát chudák Frank je v této epizodě prakticky neviditelný, už i tvůrcům muselo být jasné, že pochodeň dál ponese Semir.

plakát

Kobra 11 - Samuraj (1996) (epizoda) 

Jestliže jsem u předcházejících dílů první série vyzdvihoval, že se drží nohama na zemi a působí v rámci možností realisticky, pro tento díl to rozhodně neplatí. Tady se scenáristé pořádně utrhli ze řetězu. Zápletka s japonským terminátorem je neskutečně stupidní, ale je to aspoň zábavná stupidita. Proto se nejedná o nejhorší díl první série. Oproti extrémně nudné "Smrti ve stovce" je tato epizoda alespoň nechtěně zábavná. Každopádně Frank by si zasloužil cenu za nejblbějšího policistu na světě. Proč proboha nechal toho Japonce jen tak odejít z maringotky? Proč ho sakra rovnou nezatkl, když ho načapal při pokusu o vraždu? Tohle jsem nechápal v osmi letech a nechápu to ani teď.

plakát

Kobra 11 - Falešní policisté (1996) (epizoda) 

Poměrně akční díl (na poměry 1. série). A jen stará Kobra 11 ve Vás dokáže vyvolat sympatie k záporákovi, který je vlastně pořádný hajzl.