Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Krimi

Oblíbené filmy (9)

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Pro mě jeden z nejlepších filmů vůbec, disponující mimořádně silným příběhem. Schindler nebyl jednoznačně kladná postava, ale v určitém momentu se mu podařilo zapomenout na svůj egoismus a udělat něco dobrého. A je úplně jedno, zda to bylo přesně tak, jak to autoři líčí - je to prostě příklad k zamyšlení nad tím, jak se sami často chováme a jak bychom se měli chovat v krizových situacích. Filmové zpracování je navíc dokonalé (skvělá kamera, vynikající herecké výkony, nezapomenutelná hudba).

Pán prstenů: Dvě věže

Pán prstenů: Dvě věže (2002)

Nejopomíjenější díl trilogie, přitom klíčový, neboť se v něm objevují další nezbytné postavy (zejména Glum, ale i moji milovaní Rohirové) a osudy všech se spojují a prolínají. A bitva u Helmova Žlebu je jedinečná a nezapomenutelná, překonává i bitvy v Návratu krále. Pro mne srdeční záležitost.

Excalibur

Excalibur (1981)

Zjevení, které nejen mně vyrazilo dech v komunistických kinech v 80. letech; viděli jsme to v kině aspoň pětkrát (tehdy totiž neexistovala videa a kupodivu ani Internet) a na zbytek života ve mně Excalibur probudil lásku k angličtině a Británii a její kultuře vůbec. Archetypální příběh, který zahrnuje vše, s čím se v životě lidská bytost setká - vzestup a pád, pád a zvedání se ze země, přátelství, lásku, věrnost, zradu... A především Percevalova slova..."Nemohu se vzdát naděje. Nemám nic než ji."... která si v životě často opakuji. Excalibur je možná nejvíc filmem mého srdce.

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005)

Po infantilní Epizodě I. a nasládlé Epizodě II. se kruh uzavírá ve stylu antické tragédie. Řada scén je nezapomenutelných, dodnes mne mrazí při vzpomínce na rozkaz 66 nebo hořící torzo Anakinova těla, dech se mi tají při souboji Anakina a Obi-Wana, jímá mne zlost při pohledu na největšího padoucha celé galaxie Palpatina, který pod nevýrazným slizkým zevnějškem postaršího strýce kuje své ďábelské plány. A do toho fantastická hudba Johna Williamse. Skvělé.

Bouřlivé výšiny

Bouřlivé výšiny (1992)

Napětí od začátku do konce, téměř doslovný přepis strhujícího románu, skvostné obsazení: Fiennes je pro mě tím pravým Heathcliffem a Binocheová Katkou, kterou lze pochopit v jejích rozpolcených citech. Krásná hudba, exteriéry, kostýmy, celkově silné vyznění příběhu, prostě nádhera.