Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

  • USA Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (více)
Trailer

Rozpolcenost mezi loajalitou ke svému učiteli Obi-Wanu Kenobimu a vábením Sithů nakonec způsobuje, že se Anakin Skywalker obrací zády k Jediům a přeměnou v Dartha Vadera dokončuje svou cestu do temnot... (Bontonfilm)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 568)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Epizoda III je zoufalou fugou, ve které se bloudící torzo řádu Jediů snaží poslepovat, co se dá, aby skončilo v naprosté deziluzi a agónii. Lucas sice dopřává divákovi plnými hlty svou velkolepou trikovou akci, ale téměř od počátku filmu stupňuje zlou předtuchu a zesiluje temný podtón, který zvukově i vizuálně vyvrcholí ve scéně, kdy Anakin v opuštěném Chrámu Jediů činí fatální rozhodnutí – pomoci svému svůdci Palpatinovi. Ačkoli je George Lucas režisérem veskrze průměrným, právě tato scéna a několik dalších (zejména likvidace Jediů) patří k emotivně nejsilnějším v celé šestidílné sérii. V Epizodě III se mu daří udržet rytmus i tempo, které ke konci bravurně stupňuje až do divokého staccata beznadějných scén, které tvoří pomyslný vrchol nové trilogie. Je v nich nezvykle naturalismu a zcela souzní s novou atmosférou, kterou Star Wars dostaly jednak novými epizodami, především však ale sérií počítačových her. Dojem je monstrózní, naléhavý, bezprostřední. Není mnoho co dodávat – Pomsta Sithů je důkazem toho, že všechny ty zaškobrtnutí předchozích dvou filmů stály za to, neboť udělaly předmostí opravdu velkolepému finále. Výtky – akční scény jsou až příliš natahované a trpí klasickým vizuálním obžerstvím digitálního věku, jehož je Lucas vůdčím duchem. Až příliš barev a efektů ústí v nepřehlednost. Hudba Johna Williamse tak trochu ustrnula, nicméně v klíčových momentech funguje. Ano a pak několik reminiscencí na neuvěřitelně škrobené milostné dialogy. Ale velmi málo. Málo na to, aby dokázali zruinovat epizodu, která se skutečně ve společnosti Nové naděje a Impéria vrací úder nemusí stydět. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Epizoda III měla před sebou úkol nejtěžší. Lucas musel konečně předvést transformaci Anakina Skywalkera v Darth Vadera. Finální střet s Obi-Wanem je působivý, ale ty dvě hodiny kolem zase tak zajímavé nejsou. Twist s Palpatinem je snad to nejslabší, čím se Lucas snažil diváky překvapit. Anakin mění názory až příliš naivně a hlavní hvězdou je tak jeho učitel. Navíc digitální bordel nemá takové kouzlo jako měly před lety ručně vyrobené kulisy a modely vesmírných subjektů. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nechám se opít rohlíkem u alespoň jednoho ze tří filmů. Jakmile ale někdo otevře pusu, začínají se mi drát do očí krvavé slzy, jak je to politování hodné, a motivace postav jsou směšné. Za řeči o epickém vyvrcholení ságy a nějakých temných emocích bych lidem ubližoval, je to pořád pastelková debilita odtržená od jakkoliv uvěřitelných emocí, jen tentokrát není používána žlutá pastelka jako v jedničce ani růžová jako ve dvojce, ale tmavě modrá. Ke konci, kdy se to dvacet minut mydlí za doprovodu epické hudby v naprosto nesmyslné choreografii, už ale můj mozek začal kolabovat, tak jsem si to alespoň trochu mohl užít. 2 a 1/2 ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne nejlepší z těch nových dílů a podle mě se to může celkem v pohodě srovnávat i s tou straší trilogií. Celej film je dělanej tak, aby objasnil všechno co bylo ve starých star wars a aby tenhle díl navázal na epizodu 4 a to se povedlo dokonale, i když bych uvítal některý scény trochu víc rozvést, jako třeba Anakinův přechod k temné straně síly , který byl podle mýho názoru jeden z hlavních bodů celýho filmu a i když ho tam chvili přemlouval palpatin, tak konečné rozhodnutí bylo ultra rychlý a takový málo uvěřitelný, ale jinak to vypadá skvěle, když už je na temný straně síly a můžu říct, že Hyden Christiansen byl od tý chvíle fakt úžasnej, celej příběh je taky v pohodě, ale asi nejpovedenější část filmu je konečná půlhodinka, která je fakt ve velkým stylu, jsou tam super souboje Anakina s Obi-wanem a Darth Sidiouse s Jodou, je sice jasný jak to dopadne, ale je to fakt perfektně udělaný a ve velkým tempu se super hudbou, takže tam neni ani chvilka na vydechnutí a hlavně to mě donutilo dát 5*, i když celej film nebyl vždy úplně dokonalej ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Je konec jednoho velkého snu, který jeden člověk přetvořil v nádhernou sérii filmů, které znamenají kultovní záležitost. Skončila doba Hvězdných válek... Co bude dál? Doufám, že se brzy objeví fenomén podobných rozměrů, ale nikdy to již nebudou TY úžasné a krásné Hvězdné války. Třetí (seštý) díl zakončuje nekonečný cyklus, kde bojuje dobro a zlo, a to v nejlepším možném balení, které servíruje Geroge Lucas. Bavte se a uvědomte si, že je to naposledy... A long time ago, in galaxy far far away... ()

Galerie (212)

Zajímavosti (148)

  • Když přijde Yoda za Darthem Sidiousem (Ian McDiarmid), odhodí jej Sidious pomocí blesků a Yoda zůstane ležet na zemi. V dalším záběru však leží jinde. (Atrekan)
  • V roce 2012 byl snímek s výdělkem 848 754 768 amerických dolarů 29. nejvýdělečnějším filmem v historii. (chelseaman22)

Související novinky

Obi-Wan seriál nabírá obsazení

Obi-Wan seriál nabírá obsazení

29.03.2021

Produkce na seriálovém Obi-Wanovi bude již brzy zahájena a společnost Lucasfilm tak před malou chvílí oznámila kompletní obsazení. Vedle již potvrzených Ewana McGregora a Haydena Christensena se tak… (více)

Fanoušci se dožadují nové verze Pomsty Sithů

Fanoušci se dožadují nové verze Pomsty Sithů

29.05.2020

Báli jsme se toho, a už je to tady. Jen co HBO Max svolila, aby režisér Zack Snyder dokončil Ligu spravedlnosti ke své spokojenosti, požadují nyní fanoušci řadu dalších děl, které napoprvé podle nich… (více)

Obi-Wan našel scenáristu a režisérku

Obi-Wan našel scenáristu a režisérku

29.09.2019

Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy již delší dobu slibovala, že do světa Star Wars hodlá brzy přivést více ženských autorek. Na filmové frontě se jí to zatím tolik nedaří, vzhledem ke změně strategie… (více)

Star Wars v televizi?

Star Wars v televizi?

07.08.2016

Kdo by zapomněl na Star Wars: Underworld? Ještě než George Lucas prodal Lucasfilm, objednal si 50 scénářů k epickému seriálu, který měl navázat na Epizodu III. Projekt se nikdy nerozjel a nakonec se… (více)

Reklama

Reklama