Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Hobit: Neočekávaná cesta

Hobit: Neočekávaná cesta (2012)

Zásadně nejlepší film který jsem zatím viděl, překonává Společenstvo prstenu. Konečně je na všechno dostatek času, epičnost děje je dechberoucí, vizuály nepřekonatelné. Martin Freeman je tak skvělý Bilbo, že možná překonává i Gandalfa. Je trochu škoda, že někteří z trpaslíků nevyniknou, ale rozhodně na plátně není nikdo na škodu. Vložené sekvence, které v Hobitovi být původně nemají působí nenásilně, logicky a jedná se opravdu o něco, co jsem si vždy přál... Soubojové scény mají promyšlenou každou sekundu, na plátně se v akčních scénách neustále něco děje. Napínavé scény jsou napínavé a dramatické, humor sedí a je ho akorát. Nejsilnější momenty opět v dialozích. Velký návrat do Středozemě předčil všechna moje očekávání. Bez debaty skvělý film. PS: Po shlédnutí prodloužené verze nemůžu jinak než doporučit, přidané pasáže z úvodu filmu i původně chybějící písničky jsou další pohlazení po duši fanouška Středozemě.

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Pán Prstenů by se měl hodnotit jako celek všech tří filmů dohromady, a tak to učiním i já. Je v mých top filmech na prvním místě zastoupené právě Společenstvem prstenu, které je z trilogie nejvýpravnější, nejlepší a nejkouzelnější. Knize se film nikdy nemůže vyrovnat, i přesto Peter Jackson natočil důstojný film podle předlohy, naprosto věrně zachycuje atmosféru, k tomu pomáhají také unikátní digitální efekty. Scénář je sice zkratkovitý vůči knize a nepostihuje kompletní vážnost dialogů, i přesto jsou scény perektně zahrány herci, ze kterých si vyzdvihnutí zaslouží tři jména: Christopher Lee, Ian McKellen a Viggo Mortensen. Mimo geniálních exteriérů, masek a všech barevných věcí ve filmu, které každému člověku s citem pro přírodu a trochou fantazie na pohádky berou dech si zapamatujete ještě dvě věci - hudbu a kameru. Hudba je bez diskuze jednou z nejlepších která se kdy objevila na plátně u epického filmu a kamera je naprosto unikátní, i doteď si lze v některých filmech všimnout podobně natočených scén, které jsou tak charakteristické pro tento film (scéna kdy společenstvo v řadě putuje po úbočí hory je jedna z nejvíce charakteristických scén tohoto filmu, další například pád kamery z Orthanku). A teď k ději, ten je jednoduchý a předvídatelný. Problém ovšem je, že se nejedná o film ani knihu s důrazem na děj. Někteří jedinci nedokáží odhalit hluboké filozofické a etické podněty Tolkiena ani po přečtení knhy (a i ve filmu jsou velmi citlivě a nápadně zobrazeny). Je mi vždycky líto když někdo odsoudí tento film s odůvodněním, že se jedná o "patetickou zhovadilost a hru na vojáčky" protože evidentně vůbec nepochopil, jaké poslání Tolkien do knihy v roce 1955 vložil. Neznám žádné jiné dílo s vyjímkou Bible a filosofických děl řeckých klasiků, které obsahuje tolik odkazů na boj dobra se zlem, hodnotu přátelství, úcty k druhým a k přírodě, soucit, souboj s předsudky, morální smysl moci a její vliv na duši člověka a hromadu dalších otázek týkajících se humanity, etiky a morálky. Zbývá mi jen dodat že prodloužená verze je ještě mnohem lepší než verze co šla v kinech. Český dabng se u tohoto filmu opravdu nevyplatí pouštět a je dobré si před sledováním odejít na záchod a připravit si dost tekutin :) Pro mě 100%, prodloužená verze je nehodnotitelným artefaktem. PS: v žebříčku mám málo místa, takže první místo patří Pánu Prstenů jako celku, tedy všem třem filmům, i když Dvě Věžě a Návrat Krále v něm nejsou uvedeny.

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980)

Definitivně nejlepší díl Hvězdných válek. Atmosféra houstne a Luke hraje jak o život. Darth Vader vyšle do světa kultovní hlášku celé ságy, setkáte se konečně s Yodou. Geniální hudba, na svoji dobu přímo vizionářské speciální efekty. Tuhle ságu budete buď milovat a nebo nenávidět, já patřím k té první skupině, proto patří Hvězdné války do mé top 3 a mám sneakery Darth Vader Ultrastar :)

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Pulp Fiction, velmi legendární film, který na první pohled vypadá velmi jednoduše a ve skutečnosti je v něm skryto velké filmové umění. Geniální zobrazení paradoxů morálky a filosofie trestu, odplaty a msty, která se prolíná všemi Tarantinovými filmy je skvěle vystižena i v tomto snímku. Film je vybudován na imitaci scén z jiných filmů - prostředí, hudba i dialogy již často někde byly, jen použité zcela jiným způsobem. Tarantino si hraje s časovou posloupností a teorií tří jednot, předkládá nám jednoduchý ústřední motiv, který je časově rozsekán, podáván ze tří úhlů pohledu a zajímavě zamíchán tak, aby přesměroval divákovu pozornost z děje na postavy. Právě perfektně zahrané postavy poháněné skrytými motivy jsou ústředním motivem Tarantinových filmů. Tarantino nezobrazuje ani zdaleka vše a ve velké míře nechává svobodu divákově fantazii a myšlenkám. Je už jen na divákovi, jestli přistoupí na hru Quentina Tarantina a pokusí se rozklíčovat motivaci postav, jejich úděl, rozplete časové události a srovná je chronologicky a nakonec se zamyslí nad tím, jakým způsobem by daný film vyzněl, kdyby byl natočen konvenčními metodami. Pokud na tuto hru přistoupíte, tak nemůžete dát nic jiného než 100%. Pokud chcete jen líně koukat na film a nemyslet, nemá význam si cokoliv od Taranatina pouštět.

Kmotr

Kmotr (1972)

Tak jednak se jedná o pořádný epos, podobně jako Pán Prstenů, Hvězdné války a jiná velkolepá díla, i tohle je velmi výpravný film. Ukazuje nám místo Nového Zélandu prostředí jedné mafiánské rodiny, pomalu rozplétá rodiné vztahy, nechává Al Pacina uzrát a postavy umírat. Všechno v tomto filmu je perfektně promyšlené, každý detail má svůj smysl a díky tomu scény působí neskutečně reálným dojmem. Samotný děj je velmi jednoduchý, ale jako u každého správného dramatu není ústředním motivem. Tady hraje prim psychologie postav. Marlon Brando a Al Pacino rozehrávají neskutečnou hru a já jim žeru každé slovo, každé gesto. Film vám i přes svůj monstrózní rozsah uteče jako voda a jsem si jistý, že si na konci budete připadat jako byste jej prožili. F.F. Coppola se vytáhl na nejvyšší laťku a ta již nemůže být překonána, protože dodnes tento film funguje jako vzor. Legenda filmové historie. Bohužel vzhledem k požadavkům mas dnešní doby silně pochybuji, že ještě něco takového v rámci dramat někdy vznikne.

Pro pár dolarů navíc

Pro pár dolarů navíc (1965)

"Máš nějaký problémy? - Ne, ani ne. Bál jsem se, že neumim počítat, ale už je to dobrý." Pecka jak z broskve. Všichni tři hlavní herci hrajou skvěle, geniální režie i kamera a do toho prvotřídní hudba. O kilometr výš než suprový předchozí film "Pro hrst dolarů" a pro mě i zábavnější než třetí díl - Hodný, zlý a ošklivý. Opravdu perfektní western.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Tohle je opravdu velmi legendární film a hodně mě se*e, že byl zastíněn takovou hovadinou jakou je Forrest Gump. Ale zpátky k tomuto snímku, o kterém již bylo hodně napsáno. Má skvělou pointu, hlubokou myšlenku, která brnká na struny divákům, vyjímečně laděnou hudbu a hlavně neskutečně lidsky zahrané postavy. A dle mého názoru každý koho tento film nudil nebo se mu nelíbil je hlupák. POZOR SPOILERY To co mě opravdu dostalo je následující: vyprávění Freemana v pozadí filmu (on je opravdu charismatický a umí upoutat pozornost), scéna s asfaltováním střechy, scéna z vězeňského biografu, scéna Brooks was here, scéna kdy si všichni myslíme že se Andy oběsil a v neposlední řade srdcervoucí závěr filmu.

Mlčení jehňátek

Mlčení jehňátek (1991)

Můj milovaný film s Jodie a Anthonym. Nutnost vidět, jednoznačný prototyp kriminálního thrilleru. Film nemá chyby, má neskutečné charisma a v mé poličce slávy má definitivně místo na výsluní zasloužené. Dovolím si říci, že je film podle mne lepší než Sedm, což by mohl skončit kamenováním :) Nemá sice lepší děj, ale má mnohem lepší postavy. Moc víc se toho říci nedá, snad jen to, že se Clarice zařadila na pozici mých oblíbených FBI agentek po bok Sculyové a na druhou stranu Hannibal Canibal Lecter na pozici nejoblíbenějšího záporáka. Pokračování jsou jednoznačně slabší nicmén s vyjímkou Hannibal - Zrození i tak stojí za to vidět.100%

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Legenda sci-fi hororu. A krutě parádní. I po těch letech naše malé uslintané obludky neztratili vůbec nic ze svého kouzla. Všechno působí mrazivě reálně (snad až na ty počítače), takže si vlastně ani nedokážu představit jak by se to dalo natočit po vizuální stránce s dnešními efekty líp. Sigourney hraje báječně, navíc není žádná kočka, takže vás nic během filmu neruší :) Hudba a celkově atmosféra jako řemen, všechno perfektní. Ani sem napětím nedutal a místama sem fandil i vetřelci, jak si ho oblíbíte :).