Reklama

Reklama

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

  • USA The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (více)
Trailer 3

V dávných dobách byl vykován kouzelný prsten, který vlastnil pán Mordoru Sauron. Jeho moc začal využívat k šíření zla, ale o prsten nakonec v boji přišel, a ten na dlouhá léta zmizel. Nakonec ho našel hobit Bilbo Pytlík, který díky němu přestal stárnout. Na naléhavou žádost čaroděje Gandalfa předá prsten synovci Frodovi. Ten se svými kamarády Samem, Smíškem a Pipinem odcházejí do Hůrky a Gandalf se vydává pro radu za svým učitelem, čarodějem Sarumanem. Ten se však přidal na stranu zla a zajme ho. S pomocí tajemného hraničáře, přezdívaného Chodec, Frodo a jeho kamarádi uniknou jen o vlásek devíti černým jezdcům, kteří vyrazili z Temné věže, aby prsten našli a přinesli svému pánovi Sauronovi. Do Roklinky je svolána velká porada lidí a elfů, která rozhodne, že prsten musí být zničen. To je možné pouze tam, kde byl prsten zrozen, v ohni Hory osudu. Odvážný Frodo se nabídne, že tam prsten odnese. Nebezpečí je však příliš veliké, a tak se mu, jako jeho ochránci, postaví po bok čaroděj Gandalf, trpaslík Gimli, elf Legolas, bojovník Boromir, hobiti Sam, Smíšek a Pipin a také Chodec. Zrodí se Společenstvo Prstenu, které se vydává na nebezpečnou cestu plnou nástrah a nebezpečí. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 999)

golfista 

všechny recenze uživatele

Jako člověk nedotčený literární předlohou ani "Tolkienománií" (pokud odmyslím dlouhodobé zpracovávání potencionálního diváka médii), musím říct, že jsem viděl výborně natočený film se zajímavým příběhem, ale nadšení se napoprvé nedostavilo. Je určitě vysoko nad průměrem, ale pocit známý z jiných výborných filmů, které mě po skončení nechávají zaraženého do sedadla, se nedostavil ...... Po třetím (tentokrát v prodloužené verzi) shlédnutí musím hvězdičku přidat. Je to fakt vyjímečný film..... Čtvrtá a další projekce mi potvrzují, že oskary ověnčený měl být tenhle a ne poslední díl .... Když si chci z nostalgie připomenout "Pána prstenů", pak sáhnu výhradně po "Společenstvu". ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu, to je jméno filmu, ze kterého jsem měl obrovský respekt. Dokonce jsem chvíli váhal, zda na něj mám či nemám jít do kina, nakonec jsem se tam vydal, ale přistupoval jsem k dílu značně skepticky, neboť kniha je - a o tom mě teď přesvědčil i pan Jackson - nezfilmovatelná. Pán prstenů je knižní trilogie na níž jsem byl odchován, Tolkien vůbec je v mém okolí nesmírně váženým mužem, a tak se ani nedivým, že jsem místo Karkulky poslouchal Hobita aneb cestu tam a zase zpátky... Rozhodně si však nestěžuji, ba právě naopak, jsem za to nesmírně rád, neboť kdo ví, zda by se mi mistr někdy dostal do cesty, ale teď k filmu. Kdybych měl předlohu a snímek srovnat, nejspíše bych musel Jacksonovo dílo značně zchodit, neboť se jedná o jeden z těch lepších příkladů jak by se k Pánu prstenů přistupovat nemělo. Ono je vůbec dost těžké určit jak by měl film podle této kultovní knihy vypadat, aby byla spokojenost na všech stranách. Na druhou stranu si ale myslím, že Jackson a jeho kolektiv se s příběhem vypořádali nadmíru slušně, sice vyloučili veliké množství situací a změnili množství nemenší, udělali tak jen ku prospěchu filmu, který by se s celkovým vyzněním nemohl vyrovnat. To ale rozhodně vůbec nic nemění na faktu, že Tolkien by se v hrobě obracel, neboť je to jediný člověk, který ví co každá maličká scéna a symbol v knize znamenají. Tolkien vůbec budil zdání že Středozemi sám navštívil a přináší nám příběh z její mytologie, proto se ani není čemu divit, že by nesnesl pohled na film, který některé části příběhu převrací vzhůru nohama, ale budiž, žádný fanoušek jistě nevěřil tomu, že uvidí to co chce vidět, ale tak nějak podvědomě doufal, že to nejdůležitější - podstata příběhu a hlavní dějová linka - zůstane zachováno, a tak se i stalo. Neboť je Jackson sám velikým Tolkienovým fanouškem, cítil co je nutné zachovat a bez čeho se obejdeme a vystihl to vcelku slušně - i když ztráta Toma Bombadila nebo závěrečné scény z Kraje (ne, ta se mi v knize opravdu moc nelíbila, ale potěšil tam Sarumanův konec) přece jen zamrzí. Možná se někteří z vás diví, proč se tu zaobírám zrovna touto látkou, rád vám odpovím - vše ostatní tu totiž již bylo řečeno... Kdybych pak měl celý snímek shrnout, prozkoumat jeho klady a zápory, musím jej ohodnotit 100%, neboť i když se mi nelíbí režie v některých částech, ze které je neuvěřitelně cítit filmovost musím ocenit práci celého tvůrčího týmu, ať je to třeba pan Shore nebo architekti, kteří postavili slušný kraj. Též se mi líbilo Sauronovo oko, Glum a Prstenové přízraky - tedy dokonalá práce studia Weta... Jediné u čeho jsem opravdu zamáčkl slzu v oku, je ztráta knižní ducha... ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Nech len prídu. Zistia, že v Morii ešte jeden trpaslík žije.“ Keď to šlo do kín, bol som tým ako posadnutý a to paradoxne napriek tomu, že knižky som čítal až potom. Keď nastala dlhé mesiace očakávaná hodina H a ja som vyrazil do kina, celé tri hodiny som sa v sále triasol ako kebyže mám zimnicu a s otvorenými ústami som hltal každú scénu, každú postavu. Tucet pasáží ma dostali do nemého úžasu a mohol som ich vidieť desaťkrát, dvadsaťkrát, tridsaťkrát (diabolské prenasledovanie v Morii alebo tragické finále s Boromirovým rohom, zúfalo sa nesúcim naprieč lesmi). K tomu dokonalá hudba a presný kasting, aký sa vidí len málokedy. S odstupom rokov to samozrejme jemne zostarlo, niektoré triky sú slabšie, niektoré veci horšie, občas to menej odsýpa atď. Ale stále je to film, aký tu dovtedy ešte nebol. V neposlednom rade nechýba silné (a nečakane nepatetické) posolstvo o láske, priateľstve, odvahe, zbabelosti a slabosti (ktoré k odvahe patria viac, než by sa mohlo zdať). Niečo takéto vidí filmový fanúšik trikrát za život. Kino Považan NMnV 2002 ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Libozvučný hlas Cate Blanchetové otvírá nejlepší a nejskvělejší fantasy dobrodružství v historii kinematografie. Peter Jackson převypravuje knižní předlohu J.R.R.Tolkiena stylem výjimečným a po právu si došel pro 11 Oscarů. V prvním z plánované trilogie nás Jackson seznamuje s Prstenem moci, po němž pátrá pekelný pán Sauron, doprovázený nemrtvými Nazghuly a armádou skřetích kreatur, aby si podrobil veškerý žijící lid. Co uhodí do očí jako první, je ohromná výprava: masky skřetů, kulisy staveb či detailní propracování lokací zdejší Středozemě působí jednoduše dokonale a navíc je většinou "obhlédne" výborná kamera, za jejíž akrobatickou dráhu letu by se nemusela stydět ani legendární letka Rudých šípů. Jackson skvěle míchá psychologii postav s dialogy a hutnou atmosférou různých scén, která natolik vtáhne do děje, že skoro slyšíte dusot Aragornových a Legolasových nohou za sebou... nikdy nesklouzne ke klišovitosti, bitva dvou mocných čarodějů (Gandalf, Saruman - v tváří v tvář i na dálku) je prostě fantastická a svým způsobem jedinečná a navíc je zde (i když zatím jen v omezené míře) použita technika motion capturingu při tvorbě postavy Gluma. Seznam slavných hereckých jmen, které zde figurují, by se určitě nevešel na formát A4 a zajímavostí je, že všichni do jednoho podali velmi dobrý výkon. Jakože ke Gimlimu patří sekyra, tak ke Společenstvu prstenu patří špičková instrumentální hudba, která umocňuje filmový prožitek. A pro co Jacksona obdivuji nejvíc, je kouzlo jeho filmů: i při druhém, třetím a dalším shlédnutí jsem stále k obrazovce jako přikovaný, jsem prostě částí bojů o Středozem... není jiná možnost, než 100% hodnocení, protože tenhle film mi přinesl krásný filmový zážitek. 93 miliónů dolarů(rozpočet)/871 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Pro někoho (např. skalní příznivce knižní předlohy) může být zklamáním, že Pán prstenů se příliš nezaobírá fantasy prvky a zákonitostmi samotného světa, který všechny ty hobity, elfy a orky zplodil. Pán prstenů je pojat jako klasický velkofilm, kdy vypráví o jednom konkrétním dobrodružství, jedné cestě, ve světě plném možností, přičemž ona robustnost a enormní rozmanitost světa vyplývá z vyprávění jaksi "mimochodem". Má to jednu nesmírnou výhodu a to, že s tak bohatým a propracovaným dějovým podhoubím může jedna výprava trvat i 11 hodin (v případě tří po sobě jdoucích prodloužených verzí) a publikum se stále nebude cítit znuděno, manipulováno, ošáleno opakujícími se principy, či přesyceno. Jackson si toho byl vědom, a tak stejně jako dobrý spisovatel dává čtenáři prostor pro představivost, i on díky přeskakování mezi jednotlivými liniemi dává diváku prostor pro vstřebávání odboček, pozadí postav, některých menších osudů i samotné krajiny - tedy všech nedílných částí tohoto krásného fantasy světa, aby dotvořil mozaiku, jenž dělá Pána Prstenů epickým a úžasným filmem ještě víc, než samotná cesta za zničením prestenu. Pokračování -> ()

Galerie (156)

Zajímavosti (409)

  • Ako dieťa si John Rhys-Davies (Gimli) odsekol špičku prsta pri nehode na poli a tak nosil špeciálnu protézu. Počas natáčania sa rozhodol vystreliť si z režiséra Petera Jacksona - odrezal si špičku protézy, naplnil ju falošnou krvou a prišiel za Jacksonom so slovami: "Boss, I had an accident." (prekl. - Šéfe, mal som nehodu). (Ingtar2)
  • Zvuky používané při davových scénách natáčel Peter Jackson často při zápasech All Blacks (Novozélandská ragbyová reprezentace). Snímal např. přestávkový šum hovořících diváků, jindy je zase vyzval ke spolupráci a celý stadion pak dupal jako při pochodování velké armády. (Pepinec)

Související novinky

Nový Pán prstenů na cestě?

Nový Pán prstenů na cestě?

24.02.2023

Poté, co se koncem minulého roku podařilo švédské korporaci Embracer pořídit veškerá zbývající práva na značku Pána prstenů (seriálová koupil předtím za nemalé peníze Amazon), uzavřela nyní studia… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

20.10.2022

Někdo by měl nejspíš říct studiu Warner Bros., že NFT nebyly populární už loni, natož letos, a že celá kryptokomunita pomalu ale jistě umírá. Společnost totiž čerstvě oznámila, že hodlá prodávat… (více)

Reklama

Reklama