Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (10)

plakát

Všechno, všude, najednou (2022) 

Jen díky Jamie Lee a Michelle neskončilo moje hodnocení v odpadu. Jinak totálně promrhaný dvě hodiny.

plakát

Něžné milosti (1983) 

Líbí se mi atmosféra amerického venkova osmdesátých let, lidé jsou slušní, je cítit vzájemná úcta a respekt. Líbí se mi herecké výkony Roberta Duvalla i Tess Harper. Líbí se mi příběh filmu i jeho podobnost s Crazy Heart, který jsem viděl předtím, takže tak trochu deja vu v obráceném gardu. Jsem rád, že jsem na tenhle film po letech narazil.

plakát

Láska na kari (2014) 

Docela by mě zajímalo, kteří experti vymyšlí české názvy. Nemůžu si pomoci, ale Láska na kari mi připadá lehce dementní. Francouzskou kuchyni mám rád a obdivuji, indickou miluji. Obého se mi, alespoň vizuálně, dostalo vrchovatě. K tomu šťavnatý venkovský trh a krásná okolní krajina. Výborná Helen Mirren a stejně tak výborný Om Puri v rolích majitelů soupeřících restaurací u jejichž vzájemných drobných naschválů jsem se hodně bavil. Prostě pohodový příběh s předpokládaným i uvěřitelným šťastným koncem, s dobře namíchanou dávkou humoru, s trochou romantiky a spoustou dobrého jídla.

plakát

Crazy Heart (2009) 

Já, odkojenej Stounama, Floydama, Purplama, atd., snad začnu poslouchat country. Skvěle zahraná postava téměř zkrachovalého písničkáře Jeffovi dokonale sedla a Oscara si určitě zaslouží. A dal bych ho i Maggie.

plakát

Fontána pro Zuzanu (1985) 

Snaha o generační výpověd s mnoha hluchými místy. 3* za Evu Vejmělkovou a hlavně za hudbu Vašo Patejdla.

plakát

Divoká stvoření jižních krajin (2012) 

Pro mě je to poem o dětské duši. Jak je citlivá a zranitelná, zároveň zarputilá a odvážná. Kde jinde než v dětské mysli se přirozeně prolíná realita s fikcí a fantazie nemá hranice. Schopnost, kterou v dospělosti většina z nás bohužel ztrácí. Když chybí matka, musí převzít výchovu otec s poněkud drsnějšími metodami, přesto milován. Je to i o způsobu života pro mnohé nepochopitelném i neuchopitelném, ve špíně a nepořádku, ale i v souznění a podřízení se přírodě. Určitě film, který stojí za shlédnutí a zamyšlení.

plakát

Vesmírní kovbojové (2000) 

Já ty dědky miluju! Film o čtyřech bývalých vojenských zkušebních pilotech, z kterých se mají stát nejstarší kosmonauti s celkovým věkem ke třem stovkám. Tomu se dá uvěřit jedině v Americe a proč ne, když Delta Airlines může zaměstnávat sedmdesátileté stevardky. Snímek, kde mi nechybí humor, ale i akce a napětí. A jako ve správném hollywoodském filmu na závěr i trochu smutku a dojetí.

plakát

Dobrý ročník (2006) 

Vím, mnohokrát obehraná písnička. Ale odolejte vůni Provence, vůni dobrého vína a jídla, doutníků a vůni krásné ženy v podání Marion Cotillard. K tomu skvělá kamera, která by okamžitě mohla dělat reklamu cestovním kancelářím. Nádherný kontrast mezi barevně teplými tóny jižní Francie a studenou modří deštivého Londýna. Russell Crowe překvapil v poloze kde bych to nečekal, snad ještě víc se mi líbil Albert Finney včetně nezapomenutelných hlášek a mouder. Snímek který potěší, pohladí na duši, zlepší náladu a ke kterému se určitě budu občas vracet. Bohužel český dabing v některých scénách hlavní dvojice značně přehrává a zkresluje dialogy, doporučuji originální znění nebo titulky. EDIT: Dnes (22.3.2015) v TV s novým dabingem a musím konstatovat, že novější verze je o třídu lepší.

plakát

Duna (1984) 

Davida Lynche uznávám a obdivuju, ale tohle se mu hrubě nepovedlo. Kdo říká, že Duna nejde zfilmovat? To se o Pánu prstenů říkalo taky. Možná že na vznik filmu bylo příliš brzo. S dnešními trikovými a počítačovými možnostmi je to jiné. Ale i když odhlédnu od tragických trikových scén, které bych řadil ještě o 20 let zpátky, připadá mi film zmatený a chaotický. Kdo nečetl knihu se může v ději lehce ztrácet a kdo ji naopak četl jen tiše žasne. Lynch tak trochu exhibuje, jenže většinou na zcela nesprávných místech, klade důraz na nepodstatné a některé podstatné dějové zvraty z knihy přehlíží nebo zmiňuje jen okrajově. Nadšeným fanouškům Franka Herberta bych film rozhodně nedoporučoval, mohli by z něj dostat kopřivku nebo něco horšího.

plakát

Poločas štěstí (1984) 

Přiznávám, jsem Žižkovák, ale tady bych dal 5* i kdybych byl nedejbože z Vinohrad nebo z Čiernej pri Čope. A nejenom z nostalgie za mizejícími částmi mé rodné čtvrti, ale i za skvostný výkon Josefa Vinkláře, kterému neméně zdatně sekuduje Jiří Adamíra, Hana Maciuchová v nezvyklé roli servírky a mnoho dalších. Je to vlastně obyčejný film o obyčejných lidských starostech a malých všedních radostech. Ale dýchnou na vás lidskost, přátelství, rodina a ještě něco navíc. Nádherný a bohužel mizející starý Žižkov. Díky pane Brynychu.