Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (336)

plakát

Quantum of Solace (2008) 

Nejlepší Bond věrně vystihující ducha předlohy a vysmívající se všem svým předchůcům. Chladnokrevný zabiják. Vrah s nezlomným egem a absencí svědomí. Je mu úplně jedno v čem jezdí, co má na sobě, z čeho pálí a koho musí zabít, aby dosáhnul svého. Jde proti všem, bez skrupulí a bez slitování. Respektuje ostatní dravce, ale nebojí se nikoho, ani smrti. Dokonale vystihnutý flemingův charakter Jamese Bonda. Na rozdíl od rozjížděcího Casina Royale, je v plném nasazení v první linii po celou dobu filmu. Akce je hezky realisticky a věrohodně natočená, už od úvodní honičky. A na rozdíl od Temného rytíře, tento film přesně ví jak a kdy má skončit. Dokonalá dokonalost. A píseň z dílny Jacka Whitea je taky nejlepší!

plakát

Tenkrát byl Bůh příliš vysoko (2008) (TV film) 

Jímavě natočené dílo, poutavě vyprávěné a politicky nekorektní. Všichni na ně radši zapoměli i "pantatíček" Masaryk. O bolševicích a zrodu komunismu vypráví velmi poutavě. Každý kdo podporuje, schvaluje či sympatizuje s komunismem by se měl podívat jak tato nenávistná ideologie začínala. Smrt bolševikům!

plakát

Elitní jednotka (2007) 

Nekompromisně jeden z nejrealističtěji a nejautentičtěji natočených filmů, co se týká chování a jednání postav v bojovém stresu. Konečně scénář absolutně nezatížen žádnými ohledy na diváka, či kritiku. Hlavní hrdina jedná bezohledně a vše podřizuje účelu. Svému boji a své misi, jejíž cílem je najít a vychovat svého nástupce. Nechápu jakoukoli výtku proti jeho jednání. Plně jsem mu fandil a to i při těch nejotrlejších scénách. Válka je válka. Pokud se někomu nelíbí, může si dokola pouštět rádoby politicky nekorektní filmy z Hollywoodu, pokud mu ovšem nebudou po takovém zážitku připadat naivně úsměvné.

plakát

Temný rytíř (2008) 

Velká epická propracovanaá sága s brilantními hereckými výkony v podání světové galerky a korunované životním výkonem Heatha Ledgera v roli manipulátora, krále vtipu a hybatele osudu Jokera, jehož nazírání světa je komplexní studií vyjímečné mysli a zářivého talentu. Christian Bale je Batmanem více a radši, než Brucem Waynem a usazuje se v poloze hrdě Millerovské. Tvrdý nekompromisní strážce a bojovník. Nolan prokázal vyjímečný cit pro práci se zvuky a hudbou a budováním atmosféry. Akce je realistická a přehledná. Scénář geniální. Přál bych si každý rok vidět jeden takovýhle film.

plakát

Pravidla lži (2006) 

Jeden z nejlepsich a nejdotazenejsich ceskych filmu a filmu o abstinenci vubec, ktery si smele muze stoupnout po bok dilum jako Dobri holubi se vraceji. Neskutecne herecke vykony, zejmena panu Langmajera-stylovy sociopat a zralok, ktery ovsem ukaze i zranitelne misto, jedna z jeho nejlepsich roli, Budare-herecky chameleon, prave jeho postava pusobi fyzickym herectvim nejautenticteji vzhledem k prostredi komunity, Chmely-nikdy bych do nej nerekl, ze bude takhle presvedcivy ve vyobrazeni problemoveho ale hodneho Toma, Novotneho-ktery mi po Tmavomodrem svete potvrdil svoji hereckou vyjimecnost, Stranskeho-jehoz byvaly fetak Zdenek je neustutupny a chladny jako skalpel, Svehlika-jez nas necha do posledni chvile na pochybach co si o nem myslet a Dulavy s Cisarem a zenskemu zbytku komunity, kteri kazdy odvadi poctivy kus prace a dotvareji atmosferu pro ustredni zapletku a nikdo z hercu a herecek neni nezajimavy a vsichni nas presvedcuji, ze za sebou maji bolestivy a zajimavy pribeh. Gratuluji Robertu Sedlackovi a dekuji mu za odvahu a um s jakymi se dokazal vyporadat s tematem a vubec stylem vypraveni, ktereho se v ceskych filmech nevyuziva. Tvurcum se zkratka povedl stoprocentni film.

plakát

Černá kniha (2006) 

Nejlepsi film Paula Verhoevena a nejlepsi film co jsem letos (2007) videl. Genialni vykon Carice Van Houten je neco nezapomenutelneho, pro svoji zenskou prirozenost a pomstychtivou silu. Reziser dokazal pouzit svoje oblibene namety, nasili a erotiku, v dostatecne verohodnem prostredi a podobne jako Michalek v Je treba zabit Sekala vytvoril zavery, ze nikdo neni cernobily a v kazdem z nas se skryva zlo i dobro, jen maskovane za ruzne vlastnosti. Nevytvari zadne lacine moralni zavery a sablony (jako to vidime v drtive vetsine filmu z obdobi WWII) a nevytvari dokonce ani slozite a propracovane moralni sablony odsuzujici celkove boj ci valku (jak umi treba Spielberg v Schindlerove seznamu ci Mnichovu), protoze je mu jasne, ze valka je jenom prostredek zla, ktere je v lidech ovsem zakoreneno neustale a ze rozdil mezi hrdinstvim a gaunerstvim je jenom pomyslna hranice zjednodusujicich vypravenek pro deti.

plakát

Wimbledon (2004) 

Absolutni spicka v ramci romantickych komedii s prichuti tak mileho humoru a presnou porci milostnych scen, ktere jsou dvojici Bettany Dunstova skvele zahrane, vzajemna chemie funguje na jednicku, a pri tom ne zbytecne preslazene. Vrchol zanru.

plakát

Stalker (1979) 

Neprilis zabavny film, velmi odlisny od obvykleho zpusobu vypraveni, ktery vsak skryva myslenkovou hloubku a umoznuje divakovi, ktery pristoupi na reziserova pravidla, premyslet o potrebe viry, konani dobra, smyslu lidskeho utpeni a vytrvalosti k ziti. Vyuziva k tomu prostredi Zony a jejich odlisnosti od normalniho sediveho sveta, ktere poznavame prostrednictvim pruvodce Stalkera a jeho dvou klientu spisovatele a vedce. Cely film je radou dialogu, prostridanych pomalymi scenami, nepostradajicimi vsak napeti, ci jistou tryzen, ktere ovsem zustavaji pouze v rovine pocitu postav a nikdy nezahledneme ani kousek akce, ci potvrzeni zvlastnosti Zony, snad jen jeji barevnost je vyjimkou. Nejvyraznejsi cast filmu je konec u nehoz nam reziser poskytne na chvili pocit jiste nadeje v uzdraveni Stalkerovy dcery, aby nas v zapeti nachytal a nechal postavu Stalkera jeste vetsimu zoufalstvi. My se vsak v poslednim zaberu dozvime, ze vse je trosku jinak a Zona dokaze proniknout i do skutecneho sveta prave krz Stalkerovu dceru. Reziser nam predklada natolik nejednoznacny film, u nehoz nam jeho interpretace povi vice o nas samych, nez o myslence filmu, coz je skutek hodny obdivu. A coz je duvod, proc je Stalker i pres divackou narocnost dokonalym umeleckym filmovym dilem. Protoze nam rekne neco o nas samych.

plakát

Maltézský sokol (1941) 

Slozity a velmi narocny snimek, ktery ovsem odmeni pozorneho divaka genialni postavou Sama Spadea, kterou zahral Humphrey Bogart, jez je schopen podvadet, lhat, krast a mlatit lidi, byt mlacen a pri tom vsem se dokonale orientovat v situaci a vzdy si zajistit vyhodu sam pro sebe. Vyuziva zeny, muze, spolupracovniky, milenky, policii i nepratele k objasneni vrazdy kolegy, kteremu sice spal se zenou a nemel o nem vysoke mineni, ale kvuli svym zasadam si jde za svym a neustane, dokud nebude odkryta pravda a pri tomto hledani pohrda vsim ostatnim, vcetne milionoveho predmetu, ktery to vse zpusobil. Spade je dokonaly hrdina, verny svemu presvedceni a nevzdavajici se za jakoukoli cenu, nehledici na sebe ani na sve okoli. Humphrey Bogart mu dodal tolik muznosti a arogantni elegance, kterou mu az na par vyjimek od tech dob, mohou vsichni herci jen zavidet.

plakát

Poslední mohykán (1947) 

Genialni nadcasovy film, postaveny na hereckem umeni Jaroslava Marvana a na jeho vyborne napsane postave rodineho tyrana, kteremu je nastaveno zrdcadlo. Nestarnouci dilo.