Reklama

Reklama

V Riu si musí každý policista vybrat mezi úplatky, odchodem nebo bojem. Oni si vybrali boj... Kapitán Nascimento jako velitel elitní jednotky brazilské policie, zvané BOPE, vede válku s drogovými dealery už několik let. V Rio de Janeiru je přes 700 slumů ovládaných po zuby ozbrojenými dealery. Mají HK, Uzi, AR-15, zbraně, které se v jiných zemích používají ve válkách. Tady jsou v rukách gangsterů. Jejich střela prolétne autem jako papírem. Ve městě, jako je Rio, nechodí policie do favel bránit zákon. V Riu závisí mír na rovnováze mezi gangsterskou municí a korupcí policistů. Když jde čestný policajt do favel, obvykle se něco semele. Matias a Neto byli přesně ti, kdo ještě věřili, že policie může konat správně. A právě ty potřebuje kapitán Nascimento, aby z nich mohl vychovat své nástupce. Vede tuhle krutou válku už pěkně dlouho a začíná jí mít plné zuby. A taky čeká syna... Film, zachycuje se syrovou a dynamickou otevřeností příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v riodejaneirských favelách v roce 1997 těsně před návštěvou Svatého otce z Říma. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (643)

ORIN 

všechny recenze uživatele

I když se film Tropa de Elite odehrává během roku 1997, je a bude stále vysoce aktuální. Pojednává o speciální jednotce vojenské policie BOPE (Batalhão de Operações Policiais Especiais) operující na území Ria de Janeira. Elitní formaci tvoří jen ti nejlepší z nejlepších. Jak ve filmu zazní, ani izraelská armáda nemá tak dokonale trénované vojáky, jakými jsou muži z BOPE (elitní jednotky izraelské armády přitom tvoří jedny z nejlépe a nejtvrději vycvičených útvarů na světě). Velkou část jejich činnosti tvoří zásahy v okrajových částech Ria, chudinských čtvrtích obvykle označovaných jako favela. Favely existují víceméně v každém větším brazilském městě, nicméně v Riu se nacházejí ty nejvíce "proslavené". Lidé tu živoří a přebývají v doslova tragických podmínkách, proto není divu, že tu bují kriminalita, která často přeroste až v neúnosnou mez. BOPE se snaží v rámci možností zločinecké skupiny na územích těchto ghett eliminovat. Je to ale velmi komplikovaná práce, časté spolčení zločineckých hlav s policií věc ještě více komplikuje. Každá z favel přitom ve své podstatě tvoří hierarchický stát ve státě (systém) s vlastními pravidly, do jehož struktur není jednoduché proniknout. BOPE ale stojí mimo systém, nekompromisně a bez slitování utiší každého, kdo překročí hranici zákona. Jedině tak je možné s tímto nemalým problémem bojovat. [==] Nesmírně sugestivní film, který svými dokumentárními postupy (neustále přítomný voiceover - komentář hlavní postavy kapitána Nascimenta) ještě více vtahuje do děje. Jde o velmi znepokojivou výpověď o problematice, která má obrovský přesah, protože zobrazené lze aplikovat s různými obměnami na kteroukoli zemi světa. [==] Příběh je částečně fikcí a částečně založen na událostech, které se skutečně udály. Scénář vznikl na základě knihy Elite de Tropa, která vyvolala velkou vlnu kontroverze. Film, jak jsem se dočetl, se během velmi krátké doby od uvedení stal jedním z nejpopulárnějších brazilských filmů vůbec. A na závěr menší (pseudo)myšlenka. Během snímku zazněla písnička od skupiny R.E.M., Shiny Happy People, což považuji za velmi trefný symbolismus, protože po zhlédnutí tohoto majstrštyku mě napadlo jen jediné: "Vidím, řekl slepý muž." ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tropa de Elite se může chlubit především skvělým úvodem - v pár minutách před diváky sugestivně rozprostře příběhové kulisy, načrtne místní poměry a představí postavy. Škoda že poté, co nás film vtáhne do sebe, zbývají v minutáži ještě dobré dvě hodiny a najednou už není nic moc co nabízet - stále sledujeme neutěšenou situaci v brazilských favelách a ještě neutěšenější stav místní policie, avšak ani řada dlouhých konverzačních scén již nedokáže vypovědět více, než kratičký úvod. To už si pak člověk chtě - nechtě všimne zmateného a především příběhu prostého vyprávění občas přerývaného stejně chaotickými přestřelkami, na nichž je vidět, že režisér ještě nemá řemeslo úplně v ruce. Tropa de Elite staví svůj úspěch na kontroverzním tématu a určitému pocitu autentičnosti (v okolních komentech zmiňovaná brutalita přilš nefunguje, jelikož film příliš nedovoluje vcítit se do utrpení postav), ve formálních i obsahových kvalitách však ještě má co dopilovávat. 60% ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Elite Squad chce šokovat i ohromovat, ale chybí lepší výrazové prostředky, emoce a režijní virtuozita tvůrců Města Bohů - kterému se to na první pohled tak moc podobá svojí těkavou kamerou, syrovým tónem a sekanými střihy. Bohužel, příběh je o ničem a postavy si vás nezískají ani za mák. Po hodině už vlastně jenom čekáte, kdy se tam v nařvaném a eklektickém mišmaši všichni vystřílí aby byl klid. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu je jasně vidět jak vypadá v praxi heslo "silnější pes mrdá", v podstatě dokument o bezpečnostní situaci v Riu, kterýmu jsem věřil uplně všechno, úplatný fízly, gangy, tvrdý policajty, obtížnost vymanit se z prostředí ve kterým žiju, loajalita k přísluný "smečce", chudoba, rezignaci na výhledky na lepší život, prostě všechno. Věř, že by si radši chtěl umívat hajzly na hlaváku než bejt v elitní policejní jednotce v Riu. Viděno v rámci projektu Challange tour 2015 jako film číslo 17. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„V Riu si musí každý policajt vybrat. Buď začne být nečestný a mlčí, nebo se zúčastní boje. Matias a Neto se ten večer rozhodli jít do války.“ Naturalistické (ještě větší autenticitu místy navozuje ruční kamera), napínavé, bez iluzí, nadějí a zbytečných emocí. Prohnilé a zkorumpované město, lidé, poměry a do toho profesionální jednotka (postupující „ne tak úplně“ dle předpisů), která denně nasazuje životy, aby se…vlastně nic nezměnilo. Jde ale o čest, že…anebo ne? Přenášení mrtvých těl do jiného okrsku bylo vrcholem kruté ironie, ovšem nejpůsobivější částí filmu byl jednoznačně výcvik (zvlášť oběd byl velmi „chutný“). Přesto se nemůžu ubránit dojmu, že by snímek potřeboval trochu prostříhat, ať už jde o opakovanou pasáž či scény z právnické školy/spolku (kratší stopáží by se mohlo docílit ještě větší údernosti; nebo když už 2 hodiny, tak přidat právě u výše zmíněné tréninkové části, kterou bych i snesl delší). Jinak velká spokojenost (potěší i kvalitně natočené přestřelky a akční scény), hodnotím silnými 4*. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Hlavní postava Roberta Nascimenta (Wagner) byla pojmenována podle zločince Sandra Nascimenta, který byl zastřelen policií 12. 6. 2000 po únosu autobusu, o němž pojednává dokument Ônibus 174 (2002). Inspirací pro postavu byl skutečný příslušník jednotky BOPE a spoluautor knižní předlohy Rodrigo Pimentel, který se objevil v malé roli v pokračování filmu Elitní jednotka 2: Vnitřní nepřítel (2010). (Caaslav)
  • Ve filmu odehrávajícím se v roce 1997 se v jedné scéně objeví Volkswagen Golf čtvrté generace, ten se ale začal vyrábět až roku 1998. (WillyMarks)

Související novinky

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

15.04.2013

Brazilec José Padilha, který se proslavil dvěma díly nekompromisního nářezu Elitní jednotka, pořád bojuje s remakem RoboCopa. A přestože ho tato zkušenost před několika měsíci přiměla prohlásit, že… (více)

RoboFassbender?

RoboFassbender?

26.09.2011

Není vyloučeno, že Michael Fassbender si po roli androida v Prometheovi Ridleyho Scotta střihne další sci-fi roli. Dokonce jednu z nejikoničtějších vůbec. Brazilský režisér José Padilha, kterého… (více)

A remake RoboCopa vám přináší...

A remake RoboCopa vám přináší...

13.03.2011

Darren Aronofsky? Kdepak, ten od projektu dávno odstoupil kvůli odkladům, způsobeným finančními problémy studia MGM. To se mezitím otřáslo z nejhoršího a rozběhlo jak práce na Hobitovi a třiadvacátém… (více)

Reklama

Reklama