Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (394)

plakát

Pád domu Usherů (2023) (seriál) 

Už hodně dlouho jsem neměla chuť psát komentář. Ne pro někoho jiného než pro sebe. E.A.Poe je - byl nevídaný umělec (a nevím, kdy lépe použít přívlastek nevídaný). Samozřejmě není pro každého. On ne každý má predispozici k pochopení či ocenění jeho díla. Ale dnes mám chuť sdělit vesmíru, jak moc mě tato minisérie dostala. Ještě půlhodinu po posledních závěrečných titulcích sedím a vnímám to mrazení v zátylku. Neskutečné. Každý díl má svůj smysl. V každém díle poznáte Poea. Každý kousek zapadá přesně na místo, aby vytvořil celek. Udělejte si na to čas. Udělejte si čas na sebe a darujte si kousek uměleckého díla.

plakát

Katka (2009) 

Ze začátku jí člověk i tak ty palce drží.... Dokument je to skvělý. Třeštíková je mistr svého oboru. Dokumenty jsou těžké. Nezasahovat do událostí. Neovlivnit. Konec.

plakát

Ztraceni (2004) (seriál) 

Takže - hrdě prohlašuji, že patřím k té trošce, která viděla seriál do konce a celý. A chápu ho. Nebo alespoň chápu dostatečně na to, abych mohla říct, že vím, o čem všechno je. Musím uznat, že na vysoký počet hlavních postav je seriál povedený a najdete si cestu k mnohým z nich, což není úplně běžné... Nápad je to velmi dobrý - ne úplně originální, všichni známe Robinsona a tady je Robinsonů nad hlavu... Rozhodně perfektní podívaná pro každého, kdo má rád psychologii postav, vztahové kompilace a charakterové symfonie.

plakát

Joker (2019) 

Naprosto nekompromisní hluboce lidské drama. Joaquin Phoenis pro mne nebyl úplnou novinkou, ale musím se přiznat, že tentokrát mi pohled do jeho očí naháněl hrůzu. Scény jsou temné a plné děsů, které se skrývaly za každým úsměvem. V jednu chvíli jsem se trochu ztratila mezi realitou a fikcí. Ovšem po nějaké době mi došlo, že přesně takhle to bylo natočeno a hned, jak jsem se ze spleti fantazií vymotala, otevřel se přede mnou celý příběh a vše bylo jasné. Jako když vyjdete z tunelu a najednou vidíte celou tu krásu, kterou jste zatím prostupovali a neměli o ničem nejmenší ponětí. Joker je umělecké dílo hodno nejlepšího hodnocení, jaké mohu dát. A hudba... tak z té mi naskakovala husí kůže. Naprosto strhující! Zdá se, že Zimmerovi se zrodila nevídaná konkurence.

plakát

Saturnin (1994) 

Lehký humor v každé scéně je příčinou toho, že v člověku po jednom zhlédnutí klíčí myšlenka, že co kdyby mu náhodou něco uteklo .. klíček vyroste v potřebu se podívat znovu. A pak snad ještě jdnou za nějaký čas. A pak znovu. Vízner je charismatický a neuvěřitelně skvělý ve své roli. Synková dodá protipól a báječně podtrhne celou atmosféru. Jirotka byl génius ve svém oboru, ale musím uznat, že i obsazení vyšvihlo dílo daleko ke hvězdám.

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

HBO rok za rokem ukazuje, že má na příběhy ten správný čuch. O Černobylu bylo natočeno mnoho, nic z toho ovšem nebylo tak ... uff ... Myslím, že tentokrát se mohli celkově vykašlat i na ten "lidský příběh" smutného páru, fungovalo by to na plné pecky dalece i bez toho. Velké plus za to, že se bez okolků drží faktů, nehrají si na hrdiny a bez zbytečného obtěžování citů tvrdě naservírují rozpadající se jádro i orgány.

plakát

Avengers: Endgame (2019) 

Konec na můj vkus trochu moc sentimentální. Podívaná famózní!

plakát

Skrytá čísla (2016) 

Už dlouho jsem neviděla film, který by si zasloužil pět hvězdiček. Neuvěřitelně procítěný snímek o mezilidských vztazích v době, kdy černoši nebyli za lidi považováni. Je fajn vidět, že i národ hrdých Američanů překoná pohled do minulosti - do své minulosti. Dvě hodiny utečou jako voda, až mi přišlo líto, že příběhy končí. Ani minutku jsem se nenudila, ani minutku jsem nemyslela na nic jiného než na životy hlavních hrdinek, ani na minutku mě od filmu nic neodtrhlo. Hans Zimmer se samozřejmě opět vyznamenal. Každá ze 127 minut stojí za to a to už se mi velmi dlouho nestalo.

plakát

Avengers: Infinity War (2018) 

Kdybych věděla, jak to skončí, ani bych se na to nedívala. I když se tentokrát sešli všichni avengeři, x-meni a pak ještě pár dalších - jako že se přidá spider man jr., pár neznámých a tak .. stejně jim to nebylo k ničemu - zkuste mě přesvědčit o opaku. > Viděla jsem Avengery všechny a Infity war dacele předčí kterýkoliv díl. Endgame je sice parádní rozuzlení, ale po vizuální a ... no i morální stránce nedosahuje stejné výše.

plakát

American Horror Story (2011) (seriál) 

Musím říct, že jsem nikdy, fakt za celých těch mnoho let (a teď mě vlastně tak napadá, že je mi 33, nemá to něco společnýho s Kristem a tak? Neni to nějaký znamení?!), neviděla lepší seriál. Miluju Rayena Murpyho a kdyby přišel ke mně domů, připoutala bych ho k posteli do odhlučněné místnosti a nechala bych ho vyprávět mi další a další skvělé příběhy po zbytek jeho dní, které se v jeho hlavě líhnou jako trsy hroznů! V sériích je hodně opěvovaná Jessica Lange, ale jo, je dobrá, jen bych neřekla, že nejlepší. Ve všech sériích zcela jednoznačně vyniká Evan Peters (ani nevím, kde se ten kluk celou tu dobu schovával). Mou velkou favoritkou byla v Hotelu Lady Gaga, až mě to přimělo pustit si pár jejích písniček. Velmi obvyklé bývá vnímání herců v určitých rolích, to je seriálový fenomén. Tvůrci (a tím myslím i herce, protože oni hodně tvořili) téhle rozkošně krvavé záležitosti se ale překonali a ačkoli ve všech sériích s malou obměnou hrají ty samé tváře, úplně pokaždé je jejich postava dokonalá. Naprosto sedící. Jako by se sešli v krčmě (nebo asi drahým holywoodským baru), Ryan mezi ně hodil scénář a řekl: "Tak si vyberte koho chcete, bando." Nemá smysl pustit si jednu sérii někde od půlky a pak konstatovat, že je to blbost. Chce to začít tak, jako s milostným životem - pěkně a pomalu všechno popořadě, ale až do konce. Poslední (zatím Apokalypsa) série totiž dá všemu nový smysl, vezme diváka za ruku a provede ho podstatou celku, od zrození syna Satanova, přes vražedný Hotel a to celé v duchu Covenu...