Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (1 611)

plakát

Metoda Markovič: Hojer (2024) (seriál) 

V oblacích kouře z cigaret se událo hodně silného. Tvůrci si toho naložili, ale přiblížení realitě zvládli dle mého mínění světově. PS Zde hejtovaná určitá pomalost děje je odměřená precizně - byly to přece úmorné dva roky. Klobouček za Petra Uhlíka a Petra Lněničku, Který je pro mě překvapením roku.

plakát

Amy (2015) 

Poněkud tendenční dokument, skladbou nepřímo odsuzující bulvární upíry a evidentního hajzlíka, kterého Amy bezmezně milovala a pro něj i kvůli němu vlastně složila ty nejúžasnější skladby. Také nezapomínejme na tatínka - hamižného impresária. Nicméně, jen to zatím nejlepší dokument o Amy Winehouse, Užasná, nadčasová skladatelka a naprosto jedinečná zpěvačka s božským talentem, nadpozemským zpěvem a duší, která pamatuje věky. Zároveň, ale i stále křehká holka, která příživníky a příšerný tlak „slávy“ prostě neměla šanci zvládnout. A zpívat bolestné příběhy pořád znovu a znovu, na stále stadiónovatějších koncertech, kdy posluchači vlastně ani nechtějí nové věci... Její osud v mnohém připomíná Kurta Cobaina.    PS Dokument překvapuje vynikajícím zvukem a střihem. Velice potěšilo, že se Asif Kapadia zcela vyvaroval „mluvících hlav“ a celý film postavil na autentických záběrech, komentářích blízkých osob a skvělé hudbě.

plakát

Kobra (1986) 

Je to prostě žánr, a řežba dle osmdesátek (!). Jistě, petrolíni ze zkříženými sekyrami (The Wall hadra) a Stallone v tak tmavých brýlích, že mu v akci chybí jen Dlouhý a Široký. To ale vůbec nevadí. Sly si napsal "drsného Harryho" podle Ramba, a po těch letech, kdy jsem to viděl jako kluk, a později, a teď, tak si říkám, že možná příště změním na plnou palbu :) ....PS a ty hlášky: "Odpálím bombu" - "Jo, Já tady nenakupuju". "Není to dobrý pro tvý zdraví" - "Co?" - "Já". A ta hlavní, která spojuje s Přáním smrti: "Ty jsi nemoc. A já jsem lék". ....PPS tak jo - pět ;)

plakát

Comeback - Série 2 (2010) (série) 

Občas už to trošku drhlo, ale Strakonický Bubák, Křik kormorána, Cesta do Vtelna, jsou znovu napěchovány chytrým humorem v dialozích, ale i detailech scény i různých odkazech. Nicméně, 51. dílem skončili asi tak akorát včas. PS Následující Baldýnského seriál o kosmonautech už střídal výborná a slabší místa. Každopádně, v rámci českých komediálních seriálů posledních desetiletí - Nejvíc. Takže dávám plnou palbu :)

plakát

Comeback (2008) (seriál) 

2008: Je poznat, že ty chytré vtípky vymýšleli Baldýnský a podobní exoti :-). Nikdy bych nevěřil, že na "český sitcom"! budu každý týden čekat. Je to naše rodinná pohodovka, spolu s The BBT a Friends. PS ("ale pak Brychta nazpíval Barák na odstřel a křeslo ho odvrhlo.") ...PS 2024 - Žádná změna: Comeback je pro naši rodinu jediný český seriál, která dáváme opakovaně společně.

plakát

Ozark - Season 3 (2020) (série) 

Že by tak skvěle rozjetý epos začal sklouzávat k do rutiny. a některé postavy prostě už jen tak zůstanou mimo? Rozhodně Ne!  Jasně, Po Breaking Bad, Better Call Saul, a Dextrovi je laťka vysoko..., Ale v Ozarku se klubko vztahů a průserů stále víc zamotává a utahuje. Je to až fascinující, jak se utahují šrouby. ...až najednou  přijde konec další hodinové epizody, a necháš dojet další skvělou věc ze soundtracku. Bratrova psychika, to je fakt síla. V různé míře má mnoho z nás občas trochu nerovnováhu v elekro-chemii mozku, ale zde je těžká bipolarita strašidelně uvěřitelná. poslední díl je tak silný, že graduje a vlastně i shrnuje příznačný motiv Ozarku, kdy hodně špatné věci se mohou stát i pro slušnou rodinu prostou rutinou.

plakát

Kluci nepláčou (1999) 

Když jsem film poprvé viděl, neměl jsem ponětí o nějaké Hilary Swank. Byla tak přesvědčivá, že jsem chvíli nepochyboval, že Teenu Brandonovou hraje mladý herec... Velký Respekt. V dalších rolích jen potvrdila, že může být kým chce.

plakát

Himbové, ztraceni v čase (2015) (TV film) 

Vynikající dokument! Skvěle natočeno, jako by mezi Himby ani nikdo s kamerou nebyl. Nechápu. Navíc, kařdý záběr je promyšlený a hodnotný. Jeden z nejlepších záznamů mizejících civilizací, co jsem měl kdy možnost vidět. PS i záběry z výšky, zřejmě z dronu, jsou přesně nasměrovány a ani se nezachvějí. Velká poklona kameramanovi a celému štábu. Ukázali život těch lidí pevného řádu a tisíciletých rituálů bez tanečků a jako-lovů pro turisty, a bez účasti autora před kamerou. Prostě, jak jsem předeslal: nikdo z kmene kameru nesleduje. Dokumentární zážitek roku!

plakát

Inspektor George Gently (2007) (seriál) 

Překvapení. Po náhodném shlédnutí několika epizod konstatuji, že to jsou plnohodnotné dlouhé detektivky. Navíc, v titulku je jmenován pouze Inspektor George Gently, ale on jeho mladý (dle mé ženy nesnesitelný) kolega má asi docela zajímavý "charakterově-morálně-volní" vývoj. Skvělý střih, kamera i atmosféra šedesátých let. Jdu hledat první sérii, protože na EpicDrama to je jaksi na přeskáčku. PS a ještě mi Gentlyho pohled někoho připomínal, jo, kudrnáče z Profesionálů... ;-) ...2024: Opravdu si užívám vztah maigretovsky pevného Gentlyho s trochu hejskovitým a všemožnými předsudky ovlivněným Bacchusem.