Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (307)

plakát

Sedmá pečeť (1957) 

Slovy Rimmera: "Existencialisty tady nemáme v lásce. A vůbec, nestojíme o to, aby nám tu filosofové honili vodu v černých rolácích a blbli lidem hlavu teoriemi o bezúspěšnosti bytí a absurdnostmi kosmu!" A já se pod to můžu jen podepsat. Jen díky za to, že to trvalo jen 96 minut, i když pocitový čas byl dvojnásobný...

plakát

Její milionář (1937) 

Jako by snad Easy Living odkazoval typem humoru na rané němé grotesky, protože spousta vtipných situací nestojí na konverzaci, nýbrž na obrazu. Jak píše Iq Tiqe film se nijak nevymyká komediím 30. let, ale potěší a na celých 88 minut dokáže vykouzlit úsměv na tváři. Skoro se až nemůžu zbavit dojmu, že si V. Slavínský vypůjčil kostru příběhu pro "svou" Přítelkyni pana ministra, která je o tři roky mladší. (Adina Mandlová se typově od Jean Arthurové taky moc neliší).

plakát

Čínský syndrom (1979) 

Dlouho mi nedocházelo, za co byl vlastně Jack Lemmon nominován na Oscara, dokud nepřišla skvělá scéna, kdy přebírá vládu na elektrárnou a zvláště, když se snaží vysvětlit, k čemu vlastně došlo, a co se snaží vedení utajit. Záběry z velína a následná snaha ututlat a pohřbít fakta v závěru, kdy za pravdu bojuje jen televizní reportérka si budu z filmu pamatovat nejjasněji.

plakát

Veselá tlačenice (1943) 

Paradoxně (lehounce) slabší než budoucí remake s Cary Grantem, ale i tak naprosto úžasná komedie, které vévodí Jean Arthur v roli spořádané a velmi, velmi prakticky založené ženy, která udělá osudovou chybu, když si nechá do bytu nastěhovat pana Dinglea, "Full steam ahead!". To vede k sérii geniálně vypointovaný scének odehrávajících se víceméně na rozloze jednoho bytu. Rozhodně nadprůmerná komedie 40. let, zvláště po scénáristické stránce!!

plakát

Verdikt (1982) 

Boj za spravedlnost s mizernými kartami se někdy může vyhrát!

plakát

Jen andělé mají křídla (1939) 

Kdy jindy, než v pátek třináctého hodnotit příběh malého jihoamerického letiště, kde je štěstí a neštěstí vysokou kartou, která je neustále ve hře. Jen sekundy a jedno špatné rozhodnutí vás dělí od smrti, po které si na vás vzpomenou jenom tehdy, až si budou rozebírat vaše věci. Howard Hawks nám ukazuje život tvrdých chlapů, kde má život cenu jen převážené pošty. Každopádně (mile) překvapila role Cary Granta, který poprvé není prvoplánovým lamačem dívčích srdcí, a který hraje svou roli velmi uvěřitelně. Jen mi chvilku trvalo, než jsem se přenes přes jeho zářivě bílé kalhoty a vůbec vzhled jako s šestákových westernů. Na druhou stranu jsem byl překvapen, jak dramaticky dokáže film působit i po sedmdesáti letech. Když to všechno sečtu, vychází mi slušných 80%.

plakát

Vždyť jsme jen jednou na světě (1938) 

Frank Capra po stoprvní, ale když to pořád funguje... Jeden z mále lidí, komu odpustím ta věčná témata o sociálních propastech. Obzvlášť pokud v tom hraje Jean Arthur! :D

plakát

Ztřeštěná (1938) 

Ryzí zástupce screball komedie 30. a 40. let. Barbara je krásná (jako vždy), Henry nemotorný ňouma, příběh nabírá na obrátkách a i pointa je poměrně promyšlená, takže kolem a kolem film splňuje všechno, co jsem od něj očekával. Jako sedmý hodnotící a druhý komentátor můžu s klidným srdcem dát 4 hvězdy.