Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

The Dark Knight je opravdu unikátní, výjimečný, bezpochyby dokonalý a po mém asi patnáctém zhlédnutí stále uchvacující film, který pro mne zůstane filmem životním. Když Christopher Nolan převzal štafetu Schumacherem téměř zničené legendy DC Comics, ve Warner Bros. nejspíše ani nevěděli, co se značkou Batman Nolan způsobí. V roce 2005 si v Batman Begins postavil základ, ze kterého v TDK vytěžil naprosté maximum. S větším rozpočtem rozpoutal thriller, kde se akce rozjede v první minutě a dá vydechnout až se závěrečnými titulky. Děj jede bez kompromisů, bez hluchých míst, s omračující Zimmerovou hudbou, kultovním hereckým vystoupením Heatha Ledgera, s výbornými bonmoty, skvělými příběhy (We burned the forest down.) a hlavně podle scénáře bratrů Nolanových, který je na komerční blockbuster prostě neuvěřitelně vychytralý. Co dodat na konec? Snad jenom nejoblíbenější scény: vyslýchání Jokera na policejní stanici (s naprosto geniální hudbou), Jokerovo sezení s mafiány (And I thought my jokes were bad.) a odchod Jokera z nemocnice. Když nad tím teď uvažuju, nemá cenu vyzdvihovat nějaké scény před ostatními, protože v TDK prostě není jediný slabší moment, který by mi dovolil se od filmu odtrhnout. Životní film!

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Co pro mě znamená The Shawshank Redemption? Filmové dílo, díky němuž jsem začal sledovat daleko více filmů, je to jeden z důvodů proč jsem na csfd.cz a taky je to hlavně film, který definuje filmovou dokonalost a ten závěr... přesně sem patří 6*.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Nedokážu si to vysvětlit, ale jiné výborné filmy charakterizují slova jako dokonalý, perfektní nebo třeba fantastický. Když ale člověk vysloví slovo KULT, tak se mi vybaví dva pojmy, a to sice Star Wars, ale především Pulp Fiction. Kultovní film se vším všudy: kultovní scény, hlášky, postavy, prostě všechno. A hlavně s filmem přišel ten nejoriginálnější režisér celého Hollywoodu.

Interstellar

Interstellar (2014)

Fenomenální, brilantní a neuvěřitelně strhující sci-fi paráda. Nolan to opět dokázal a tímto dílem redefinoval vesmírný žánr jako takový. Triky jsou parádní a zcela pohlcující, ale v žádném případě film není zaplácaný scénami ze zeleného plátna a efekty jsou použity přesně tam, kde mají být a náležitě si je užijete (takový Jackson a jeho Hobit by se mohli učit). Osobu, kterou bych chtěl především vyzdvihnout, je Hans Zimmer. Někteří lidé ho považovali za vyšťaveného nebo ohraného, jenže to co tady předvádí už přesahuje veškeré hranice geniality a vzpomínky na průlety červími dírami za omračujícího doprovodu varhan mi vyvolávají neskutečnou husinu. Příběh je výtečný a já si každou minutu a každý zvrat náležitě užíval. Překvapivě hodně se zde hraje na emoce a na lásku, která přesahuje dimenze času a prostoru, přičemž ono to s tou tísnivou atmosférou okolo dokonale fungovalo a emoce se ve mně mísily ještě dlouho po závěrečných titulcích. McConaughey, Hathaway, Chastain, prostě všichni naprosto skvělí a překvapivě i Damon v netradiční roli výborný. První projekce v kině byla skvělým mixem emocí a omračujících triků, ale při každém dalším zhlédnutí se musím přiznat k tomu, že málokterý film má na mě tak drtivý emocionální dopad a díky kterému mám až naivně optimistický pohled na naše lidstvo. Na lidstvo, jenž se dokáže obětovat, které se nikdy nevzdává, bojuje za každou cenu a v konečné fázi vyhraje.

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

Hodný, zlý a ošklivý je nejenom dokonalým vyústěním dolarové trilogie, ale taky je to absolutní skvost filmové historie a každý aspekt tohoto epického filmu je naprosto fenomenální, přičemž každé jeho zhlédnutí je pro mě stejně jedinečným zážitkem, jako bylo úplně to první a proti tvrzení, že se jedná možná o nejlepší film všech dob, nemůže nikdo říct ani slovo.

Spider-Man: Napříč paralelními světy

Spider-Man: Napříč paralelními světy (2023)

Dokonalost! Originalitou, propracovaností, nápaditostí a opět naprosto božským vizuálem je druhý Spider-Man světelnými roky vzdálen veškeré konkurenci a ještě zvýrazňuje všechna pozitiva prvního dílu. Toto je skutečně animovaná první liga. Famózní snímek v každém detailu.

Sociální síť

Sociální síť (2010)

Nejinspirativnější film naší generace! A já musím poděkovat Fincherovi, že dokázal natočit luxusní filmový pomník člověku, který naše životy definitivně přenesl na síť. Zuckerbergovo uvažování je stejně cool jako hudební doprovod Trenta Reznora a role "přesně na míru" už nikdy nikomu nebude tak dobře sedět jako tady Eisenbergovi při jeho one man show.

Počátek

Počátek (2010)

Inception je pro mě osobně ten nejdokonalejší filmový zážitek, který vám kinematografie může nabídnout. Nolan totiž dokázal něco, co se doposud nikdy nikomu nepodařilo a to sice že můžeme vidět něco, co si nedokážeme ani představit, leda ve snu a vlastně ani tam ne. Pokud se totiž jedná o jiné sci-fi nebo fantasy, tak pokud si přečteme například knihu, či jiné zprostředkování daného příběhu, vždycky si dokážeme alespoň částečně dané prostředí a atmosféru vykreslit. Pokud se vám ale někdo snaží vysvětlit Inception - tedy o čem to vlastně je, tak je prakticky nemožné popsat svět, ve kterém nefungují věci tak, jak by normálně měly fungovat. Nikdo vám nepopíše, že usnete a v tom snu usnete a v tom snu usnete... To je prostě nepopsatelné, to se musí vidět. A právě v tuto chvíli přichází na scénu Nolan, který vše výše zmíněné dokáže převést na filmové plátno v tak neuvěřitelně stravitelné formě, že si můžete vychutnávat ty největší filmové lahůdky, co kdy byly natočeny. Jenomže pouze na dokonalou vizualizaci a brilantní soundtrack Zimmera(!!!) Nolan nehraje. Ke všemu přidává příběh, ve kterém by se jiný režisér do hodiny zamotal a divák ještě dříve. Výprava, která je jednoduše velkolepá a využitá do detailu. A herecké esa, kde každý hraje jako o život a hlavně DiCaprio zde jednoznačně kraluje. Je to film, kde vám těch dvě a půl hodiny přijde zatraceně málo, protože vy nemáte dost a užíváte si každou sekundu. Film, o kterém jste ani nesnili, ale Christopher Nolan dokázal ze snu udělat skutečnost. Film, který vás donutí přemýšlet, ať už si o něm myslíte co cokoliv. Inception je zkrátka filmová revoluce!

Grandhotel Budapešť

Grandhotel Budapešť (2014)

Je to praštěné, ujeté, bláznivé, prostě divné, ALE má to svoje kouzlo, film se celou dobu řítí neuvěřitelným tempem kupředu, většina scén je zahrána naprosto brilantně a neuvěřitelně vtipně (za všechno hovoří konverzace ve zpovědnici: Those fuckers!) a celý soundtrack je prostě geniální a naprosto skvěle vystihuje a doplňuje rychlost celého vyprávění. Po zhlédnutí to ve mně nějaký blahodárný pocit nezanechalo, ovšem po pár dnech se mi to rozleželo v hlavě a když nad tím tak přemýšlím, tak Grandhotel Budapešť v podstatě neměl jedinou chybu a....ano, už teď se těším na další projekce.

Strážci - Watchmen

Strážci - Watchmen (2009)

"Kdo střeží ty, kdož střeží nás?" 3 a půl hodiny naprostého blaha. Brilantní, vynikající, dokonalý, jeden z nejlepších filmů, jaký jsem měl doposud možnost zhlédnout. V tom filmu je prostě vše, co jsem chtěl v jednom jediném snímku vidět. Komiks jsem nečetl, ale pokud je ještě lepší, než tento dokonalý film, utíkám si ho koupit. (A po přečtení komiksu mi už jednoduše docházejí superlativy. Příběh s naprosto neuvěřitelným přesahem a opodstatněnou sebekritikou lidstva jako takového, jehož každá dějová linka má své vlastní poslání a ve výsledku je stejně úžasná a v mnoha případech až děsivá.)