Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (151)

plakát

Babylon (2022) 

Dlouho jsem odolával shlédnutí tohoto filmu. Všechny recenze a komentáře mě spíše odrazovaly. O to více jsem byl překvapený, jak promyšlená byla každá scéna. Samozřejmě každý zmíní vizuál, ale mnohem více mě zaujala práce kamery a střihu společně s kompozicí. Dlouhé scény z počáteční party střídající se s rychlým střihem zobrazující chaotické natáčení je naprosto geniální. K tomu úžasná hra s hudbou a zvukem, přesahující jednotlivé scény a dotvářející atmosféru celého filmu mě nenechala ani chvíli se nudit. Narovinu některé části scénáře by stály za to doladit a některé scény jdou za hranu únosnosti a humoru...i když z nějakého důvodu právě tyto scény vyvolaly v sále bouřlivý smích..., přesto považuju Babylon za jedno z největších překvapení. Odkazy na skutečné postavy nebo filmy z historie Hollywoodu jsou už jen třešničkou na dortu.

plakát

Shubh Mangal Zyada Saavdhan (2020) 

Pravděpodobně největší překvapení za posledních několik měsíců. Byla doba, kdy nebylo možné vidět v indickém ani polibek heterosexuálního páru a tady se zabývají tématem homosexuality. Je neuvěřitelný, jak moc se indický za poslední roky posunul. Ano, film má hlavně poučit diváky a ukázat jim něco, co bylo v Indii naprosto nemyslitelný, ale dělá to svižně, vtipně a uvěřitelně a dokonce se mu daří bourat tabu aniž by k tomu využíval přílišné stereotypy. Velké plus jsou herci, ať už rodiče, kteří se snaží s novou situací vypořádat nebo kluci, kteří dokázali přesvědčivě zahrát vzájemnou vášeň. Doufám, že se brzo dočkám dalších takových indických filmů.

plakát

Mortal Kombat (2021) 

Film hodnotím jako skalní fanoušek, který v dětských letech na této hře naprosto ulítával. Možná, že nejsem úplně objektivní, ale pro mě je toto nejspíše první zpracování, které opravdu vystihlo atmosféru a příběh hry, a to přesto, že si scénáristé vypomohli novou doposud zcela neznámou postavou. I když se může zdát, že se od hry tvůrci dost odpoutali, naopak je vidět láska režiséra k původním hrám. Samotný příběh ani turnaj se zde neodehrává, celý film je jakýmsi prequelem k hernímu příběhu, proto jsem i ochoten odpustit novou postavu, která nijak nezaujme, ale nijak příběhu ani neubližuje. Co je ale na Mortal Kombat tak skvělého jsou detaily a odkazy v průběhu celého filmu ať už na další postavy - Sindel, Nightwolf, Kitana, Shao Kahn, Baraka a další, nebo drsné hlášky a fatality, které k mému překvapení ve filmu celkem slušně fungují. Dokonce i bojové bohyby jednotlivých postav jsou věrni svému hernímu originálu. Výběr herců a jejich hraní, i když se může zdát chvílemi ploché, naprosto odpovídá charakteru postav, tak jak byly napsány a tak jak je už po generace všichni skalní fanoušci znají. Za mě konečně výborná volba a jen doufám, že se najde dostatečné množství fanoušků, abychom se dočkali dalších dílů. Tato verze by za to konečně stála!

plakát

Polnočná omša (1962) 

Už dlouho mě nějaký film takto neodrovnal, celou dobu je jasné, že to skončí tragédií, kterou nechci vidět, a přesto jsem se od filmu nedokázal odpoutat. Tolik emocí ve výrazích herců a skvělé kameře jsem velmi dlouho neviděl. Přes obrovskou osobní tragédii, která se na plátně odehrává, nedochází ke zbytečnému ždímání diváka a nuceném vyvolávání emocí. Film si stále zachovává přirozenost a zbytečně netlačí na pilu, jen nechává příběh smutně plynout a gradovat. Společně s Obchodem na korze patří jednoznačně k nejlepším válečným filmům.

plakát

Zbrusu Nový zákon (2015) 

S takto uvolněným a zábavným filmem jsem se už dlouho nesetkal. Po celou dobu od začátku do konce jsem se já i s celým kinem smál a užíval si perfektní nápady režiséra. Vřele doporučuji, protože u tohoto filmu se prostě nudit nemůžete.

plakát

V jeho očích (2014) 

Dlouho jsem přemýšlel, jaký komentář napsat, abych stručně a co nejlépe a nejvystižněji popsal tento film a přitom zbytečně nepopisoval děj nebo neřešil otázku sexuality, poznávání sama sebe či se nerozepisoval o dospívání mládeže, které musí být pro mladého nevidomého gaye obzvlášť těžké a nevyzněl zbytečně pateticky či nadměrně nepoučoval potenciální diváky a tak mi nezbývá než zůstat u první myšlenky, která mě po zhlédnutí filmu napadla a ta zní: " To je tak sladký" :))))

plakát

Blízko od sebe (2013) 

Nevím, jestli jsem někdy vůbec viděl ve filmu lepší a sehranější sestavu herců jako je právě tady a ten, kdo měl na starosti casting by si zasloužil už za nápad dát tyto herce dohromady "Oscara". Není to totiž jenom herecký výkon Meryl Streep a Julie Roberts, ale každý z herců předvádí úžasnou show a já jsem po celou dobu jen vrněl v křesle a užíval si film "už od té první hádky až do té poslední". Přiznám se, že pro tento typ konverzačního dramatu mám slabost, takže nedokážu hodnotit úplně objektivně, rozhodně se ale John Wells trefil do mého vkusu a i když film rozhodně nekončí šťastně, já se stejně jako Julie Roberts na konci lehce usmíval.

plakát

Barfi (2012) 

Krásný infický film, který je pro mě tak trochu překvapením. Režisér Basu se nijak netají tím, že se nechal inspirovat jednak komiky z počátku kinematografie, jako byl Charlie Chaplin a jednak filmem Amélie z Montmartru. Právě barevnost a hravost, která se objevila už v Amélii, prosakuje celým tímto filmem o nesobecké lásce na celý život. Co bych chtěl ale zdůraznit, je herecký výkon Priyanky Chopry, kterou jsem do té doby znal spíše z filmů, kde bylo její hlavní úlohou vypadat dobře. Tady ale hraje náročnou postavu autistické dívky, jejíhož ztvárnění se zhostila na výbornou a já jsem byl nucen změnit názor na tuto herečku. Doufám, že se od ní brzo dočkám dalšího takového překvapení...

plakát

Hezké vesnice hezky hoří (1996) 

Skvělý film o tom, jak může jedna nesmyslná válka deformovat myšlení lidí, kteří jsou do ni násilně vtrženi. Velmi realisticky natočený snímek, kdy se režisérovi perfektně podařilo vykreslit zoufalou atmosféru té doby. Lepa sela lepo gore je pro mě naprostým překvapením a režiséra Dragojevice si odteď budu rozhodně pamatovat.

plakát

Parade (2011) 

Moje první setkání s balkánským filmem a rozhodně doufám, že ne poslední....výborný vtipný film zobrazující balkánskou "živočišnou náturu" ...vřele doporučuji....