Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (50)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Jeden z těch šťastných případů, kdy se pokračování podařilo dorovnat kvalitě jedničky. Opět super herci a pár luxusních scén. Mluvit ale o nejepičtějším filmu za poslední desetiletí, apod., je nonsens. A ne, pořádné burácení a z vás druhého Pána prstenů neudělá. Ale na dnešní poměry určitě vysoce nadstandardní blockbuster.

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

Po 4 letech opět v kině a hned na tzv. nejpeckovitější komiksovku nevím jaké fáze s luxusním hodnocením 88 %. Papírově prostě pecka! Nevím, jestli se za ty 4 roky něco strašně moc změnilo, ale jestli tohle je to nejlepší, co Marvel vypotil za poslední roky, tak je pro něj hodně smutná vizitka. Desítky pokusů o trapný humor, u kterého se prakticky nikdo v sále nezasmál, rádoby osudové momenty, které stejně skončí po marvelovsku, pro mě stále nesehrané postavy a jako bonus pár opravdu nechutných scén. Naštěstí to tahají nad hladinu slušné triky, tlačení na city u zvířátek, už notoricky velebená jednozáběrovka a slušná muzika, ale to je pro mě krapet málo. Pro mě zkrátka čistokrevný průměr, na který se pravděpodobně už nikdy nepodívám. Ale to hodnocení stejně pořád nepobírám :-)

plakát

Avengers: Endgame (2019) 

Důstojný zakončení téhle seriálové kapitoly. Šlo to trochu jinou cestou než jsem čekal, což bylo asi i dobře. Kdybych si zopakoval před projekcí některé dřívější filmy, tak bych si určitě některé pasáže Endgame užil určitě mnohem víc. Z předchozích filmů si pamatuju fakt jenom minimum a to jsem je viděl skoro všechny, žádný ale dvakrát.

plakát

Avengers: Infinity War (2018) 

Parádní blockbuster chytře kombinující humor, akci a emoce. Marvel zužitkovává roky příprav a má našlápnuto k velkolepému zakončení jedné ságy.

plakát

Bohemian Rhapsody (2018) 

Byl jsem na podiu s rockovou legendou ve filmu, který se legendou stane.

plakát

Predátor: Evoluce (2018) 

Žádná hitparáda. V podstatě jedna velká akce, která ale není nijak extra nápaditá a po nějaké době začne spíše nudit. Nadbytek krve a fuckování vyznívá docela nuceně a streojeně. Pokusů o humor je spousta, ale bohužel málokdy se trefí. Velmi často jdou hlášky mimo, což platí hlavně o hlavním představiteli, který má být rádobycool drsňák. Paradoxně mě nejvíc bavily hlášky mezi bláznivými vojáky, možná to celé mělo být tlačeno víc do komedie.

plakát

Ready Player One: Hra začíná (2018) 

Naspeedovaná akční podívaná pro videoherní generaci. Spielberg na stará kolena ukazuje, že stále umí natočit trikovou show, co má hlavu a patu a člověk se při ní nestihne nudit. Ve filmu je řada nelogičností, ale ty jdou počítám na vrub spíše knížky a u tohoto žánru je nemá příliš cenu řešit. Bohužel často nevychází pokusy o humor a zbytek členů klanu vychází víceméně do ztracena. Nebyl jsem geekovsky natěšený, tudíž mě ani příliš nezklamal menší počet popkulturních odkazů.

plakát

Dunkerk (2017) 

Mám rád druhou světovou, tak jsem se těšil jak malej. Viděl jsem všechny filmu o tomto tématu, tak mám možnost srovnání. Technicky opět bezchybné, zde Nolan zklamat neumí. Atmosféra na pláži je jak má být. Bohužel mě to nechytlo tolik, jak jsem si přál a řada věcí mě vytrhávala z pozornosti. Snaha o realičnost se přestává vyplácet, když máte navodit atmosféru evakuace 400 tis. vojáků a vidíte na pláži maximálně 2 prapory. Vím, že hlavní evakuace probíhala přímo z města, ale nikde to není řečeno a člověk nezíská dojem, že se dívá pouze na dílčí úsek celé operace. Evakuaci šéfuje (?) admirál s velitelským stanovištěm na mole bez vysílačky a jakéhokoli štábu. Zřejmě mu k řízení operace stačí jenom dalekohled. Obranný perimetr je dle úvodní scény asi 100 m od pláže. Stíhačky mají i s nepřesnou muškou munici na X sestřelů. Sestřelovat Štuky lze i jako větroň. Tyto věci mi celkový dojem kazily, nemohu si pomoci. Absence příběhu mě tolik netrápila, již staré válečné filmy byly často také pouze fragmenty událostí různých postav. U nich jsem však dostal také něco, do Dunkirku chybí, duši.

plakát

Logan: Wolverine (2017) 

Konečně dostal Jackman brutální nekompromisní příběh, který si zasloužil. Má to pár drobných mušek, ale kašlat na to, je to paráda. Spolu se štěkem v První třídě jednoznačně nejlepší Wolverine 😊

plakát

Rychle a zběsile 8 (2017) 

Po příznivých prvních ohlasech jsem doufal, že dostanu díl aspoň na úrovni 5. No, nestalo se tak. Chválený byl humor, nadsázka a Statham. Hlášek ve filmu je opravdu spousta. Bohužel 90 % z nich je klasicky na hranici průměr/trapnost, takže v tomto směru žádná změna. Zasmál jsem se dvakrát, což je smutná bilance. Hlavně scéna z vězení a duo Rock/ Statham si říkalo o varianci na Tango a Cash, bohužel se scénou z TaC se to nedá srovnat. Nadsázka místy vidět je, ale čekal jsem jí poooodstatně víc. U Stathama jsem 2/3 filmu přemýšlel, co všichni chválí. Nakonec to zachrání pár posledních scén, ale taky mohlo být podstatně lépe. Akce je je velmi fajn, s tím se ale při takovém rozpočtu počítá. Potěšilo také pár dějových zvratů a Charlize, která si záporačku užívá a naštěstí má dost prostoru. To, že je FF čím dál tím více debilní, to nepřekvapí. Problém je ale, že příběh je až zvrácený. Najdete situace typu, v minulém dílu jsi zabil pár mých kámošů a tunu civilistů, ale čert to vem, teď jsme nejlepší kámoši. Závěr tedy jako vždy, debilní až na půdu, ale na akci je jednou kouknout dá :-)