Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Dokumentární

Oblíbené seriály (9)

Červený trpaslík

Červený trpaslík (1988)

Pro mě naprosto nepřekonatelná ukázka fantastického britského sitcomu, kterým dodnes doslova žiji. Pokud shlédnete celý seriál tolikrát, že už to nespočítáte ani na prstech obou rukou, nemůžete dát méně než plný počet hvězdiček. Jen těžko vyjádřitelné pouhými slovy. A teď hurá zpátky do vesmíru, pařba a flink chtěj celýho člověka!

Jistě, pane ministře

Jistě, pane ministře (1980)

Naprosto dokonalé spojení zákulisí politické scény a suchého britského humoru, díky kterému je tento seriál určitě právem označován jako "povinná četba" pro všechny studenty politologie a určitě nejen pro ně. Seriál nám totiž umožňuje odlehčenou formou náhled do politických procesů a obecně principů fungování politiky, které jsou stále aktuální bez ohledu na dobu nebo místo, kdy se odehrávají. Navíc se zde krásně ukazuje, že dobře napsanému sitcomu stačí k úspěchu dialogy dvou hlavních postav, v tomto případě ministra Jima Hackera a Sira Humphreyho jako tajemníka "jeho" ministerstva. Každý, kdo viděl, ale ví, "čí" vlastně to "malé" ministerstvo je. K tomu dodejte trefné poznámky ministrova osobního tajemníka Bernarda a máte recept na skutečný klenot klasického britského sitcomu.

Jistě, pane premiére

Jistě, pane premiére (1986)

I když o několik let starší a už v kanceláři předsedy vlády, jsou pořád všichni tři hlavní hrdinové ve skvělé formě. Sir Humphrey se stále snaží svou "kreativní netečností" zajistit přetrvání toho, co udělalo Británii Británií, Jim Hacker i přes získané politické zkušenosti stále nedokáže prosadit svůj Velký plán a Bernard? Opět blábolí. Koneckonců, je to jeho práce... Zkrátka opět perla mezi sitcomy, kterou už třeba jen kvůli epizodě Klíč rozhodně stojí za to vidět.

Ajťáci

Ajťáci (2006)

I když zdaleka ne všechny díly drží kvalitu stejně vysoko, dá se to určitě odpustit, protože Ajťáci jsou zkrátka jedinečný sitcom ze světa, kterému prostě a jednoduše rozumí jen úzká skupina lidí, kteří v oblasti IT ovládají více než "...sending emails, receiving emails, deleting emails, clicking, double clicking...". I díky poslední 4. sérii, která podle mého názoru nakonec posunula seriál zpátky ke kořenům nejkvalitnější první série, dávám 4*.

Haló, haló!

Haló, haló! (1982)

Skvělý britský sitcom (nejen) o francouzském odboji během druhé světové války, který hodně staví na povedených hláškách (které jednoznačně táhne kupředu "polucista" Crabtree) a převlecích. Tvůrci si během 85 dílů stihli udělat legraci prakticky ze všech účastníků bojů ve Francii v letech 1940 - 1944. Můžete zde tak potkat "disciplinované" vojáky německého Wehrmachtu, kteří myslí hlavně na to, jak se co nejlépe zabezpečit na dobu po válce, "vřelé" důstojníky Gestapa, kteří jsou "mistry" v oboru sledování a výslechů, agenty britské tajné služby, kteří mluví plynatou francouzštinou, frakce francouzského odboje, v němž jen stěží najdete někoho jiného, než samé baby (doslova), francouzské civilisty, kteří to obratně hrají na obě strany, nebo "statečné" válečníky Mussoliniho italské armády. A přestože se sice "neřežete smíchy" od začátku do konce každého dílu, tento mix opravdu funguje, a to skoro až do konce seriálu. Minimálně poslední sérii už je přesto vidět, že tvůrcům pomalu ale jistě došly nápady, takže se začínají až příliš opakovat. A vzhledem k tomu, že seriál nekončí pátou, ale až devátou sérií, musím objektivně s hodnocením o jednu hvězdičku slevit.

Futurama

Futurama (1999)

Skvělý seriál, který pro mě sice nedosahuje úrovně výjimečnosti britských sitcomů, nicméně co se týká zábavnosti, tam jednoznačně tento koncept funguje. Už samotný pilotní díl mě zaujal natolik, že jsem prostě nemohl jinak, než se podívat na všechny další díly, co existovaly. A vzhledem k tomu, že i tyto ostatní díly zůstávaly pořád stejně na nastavené úrovni, musím říct, že dneska už Futurama patří mezi mé nejoblíbenější seriály. Naštěstí to vypadá, že jen tak neskončí, takže se máme ještě na co těšit. Jen tak dál.

Monty Pythonův létající cirkus

Monty Pythonův létající cirkus (1969)

Dead Parrot, Spam, Upper Class Twit of the Year, How Not to Be Seen, Lumberjack Song, Hungarian Phrasebook a další skeče prakticky mluví samy za sebe. I když je to tak trochu styl humoru, na který si musíte zpočátku chvíli zvykat a zdaleka ne všichni ho pochopí, jde určitě o klenot britského humoru, který nemá obdoby.

Taková normální rodinka

Taková normální rodinka (1971)

Doporučuji každému, kdo by chtěl vidět, jak se má dělat pravý sitcom v českém prostředí. Fan Vavřincová to dokázala s jednou rodinkou, jedním pokojem (pokud nepočítáme kuchyni) a spoustou trefných a vtipných dialogů, které dokáží nezapomenutelným způsobem dokonale pobavit i bez použití vulgarismů, bohužel tak běžných v současné televizní "zábavné" tvorbě.

Black Books

Black Books (2000)

Miluji britský sitcom a britský styl humoru obecně díky jeho důrazu na sarkasmus, ironii, černý humor a hlavně na dialogy mezi malým počtem jasně definovaných postav. Black Books na tomto schématu přesně staví a nutno říct, že se jim to daří opravdu dobře. I když oficiálně by měl být hlavní postavou Bernard, mně osobně se zdál Manny svou rolí mnohem lepší a taky díky jemu a tomu perfektnímu konci dávám 4*.