Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Fantasy

Recenze (16)

plakát

Rychle a zběsile 8 (2017) odpad!

Stébla, jichž se chytají tápající scénáristé ve snaze umocnit přínos protagonistů "Fast 8" v záchraně světa snad již nezná mezí. CGI z plátna doslova tryská, až se člověk musí otočit, aby se nazdusil, případně nepřiotrávil dávkou četných, rádoby drsňáckých, či přehnaně dětinských hlášek, jež mohou v tomto množství s nadšením konzumovat jen ti, kteří vstupují do puberty. Porušování základních fyzikálních zákonů a ohýbání reality již pomíjím, však obecně stále chaotičtější, přehnaně snaživý, až absurdní výstup postav, a výběr vozového parku poukazuje na to, že Rychle a Zběsile rychle a zběsile ujíždí vlak. Není třeba takové laviny efektů, (povahově) přeposilovaných charakterů a "kultu rodiny", aby si člověk z kina odnesl nezapomenutelný zážitek. Zážitek si odnese, však umělý, steroidy napumpovaný a rychle odeznívající. Mnohem méně by dokázalo stvořit mnohem více.

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

Zvláštně zkonstruovaný recept kontrastních situací a akcí, jež vyústí v konzumentův údiv nad scénářem a logickým uvažováním. Zkrátka zešílím-li zlatou horečkou a 13 mých nejbližších rozum můj dáti dohromady, dní několik, nedokáže, během bitvy, o níž legendy budou vyprávěti, vědomí mé v minutě mi navrátí se, zbroj odhodím a do této vtrhnu s vřavou proti tisícům, vyhraji. Jako sousto pokrmu, vařeného Vás pozorujícím, nedočkavým a ambiciózním přítelem, se bitva pěti armád s přetvářkou nejen těžce žvýká, ale ještě hůř polyká. Legolasovo koření v řádně nepromíchaném pokrmu občas pálí, a náhodně rozeseté, "příhodné" ingredience se objevují, jak se kuchaři P. Jacksonovi zrovna hodilo je vysypat z dóziček. Přestože je pokrm vcelku jedlý, je nevyvážený a neslaný, zato dosti tučný. A zdá se, jako by byl vařen poprvé, natož po šesté.

plakát

Juno (2007) 

Silně návyková porce mírumilovného, hořko-sladkého příběhu, nabízející divákovi ostře omamný koktejl čistoty, upřímnosti a přirozenosti, podávaného prostřednictvím neuvěřitelně svádějícího a smyslného výkonu okouzlující Ellen Page.

plakát

Hercules (2014) 

Úvod filmu, překrásně balený do naivních absurdních nestvůr, povzbudivě doplnil náznak realistického osvícení scénáristy, že Herkules jest pouze, mlhou vypravěčů a svých bratrů ve zbrani, lidu utvářen jako bůh, byť jen prostým podplatitelným žoldákem; a jezdci na koních, jen osvětlením a předsudky, označováni za kentaury. Perfektní. Dalších pár minut prohlubovalo mé očekávání nějaké smysluplné gradace děje. Co následovalo byl zřejmě nějaký důsledek scénáristické únavy, jež obdařila Herkula božskými silami, nutnými k fyzické diplomacii, následované tou neúspěšnou - komunikační. Ehm vlastně... hollywoodskou. I bez nadpřirozených sil by to šlo, a dokonce snad i lépe... 30%.

plakát

Závod s časem (2013) 

Záleží jen na tom, co od filmu očekáváte. Já očekával, že při hodnocení filmu 46%, zde na ČSFD, se na trase Praha-Brno podívám na parodii Need for Speed, s pochybným obsazením a nulovou zápletkou - tudíž mé očekávání bylo velmi nízké. A jakmile si postavíte laťku příliš nízko, i slabší výsledek je pro Vás výhrou. A jakkoli jsem, jakožto technicky vzdělaný, člověk zatvrzelý odpůrce arkádového stylu NFS nebo Fast & Furious, Getaway byla zajímavější podívaná. Samozřejmě ve filmu každý najde šablonu "road movie",Shelby Mustang I. generace sice už taky není nejnovější stroj, ale (naštěstí) po něm scénáristé nechtěli víc, než sjet schodiště, a neudělali z něj nezničitelné skákající tanky, zobrazené ve výše uvedených snímcích. Selena Gomez se konečně nejeví tak otravně jako na Disney Channel, ale scénář z ní opět tvoří jen rádoby-sexy génia. Co mě ale opravdu dostalo, byla cca. 2-minutová sekvence pronásledování městem z pohledu nárazníku, žádná hudba, žádné efekty, prostě rychlost, ocel a pneumatiky - naposled snad ve Vanishing Point. Film má jistě spoustu chyb a přešlapů, ale 46%...

plakát

Země ztracených (2009) 

Pokud už jste někdy viděli film s Willem Ferrellem, víte, co očekávat. Silnou dávku Willa Ferrella - humoru (který ovšem pro některé není stravitelný, což chápu) přemrštěného, tupého, ale naopak geniálně interpretovaného prostřednictvím jeho osoby. Není to žádný jurský park, ale "na míru" ušitý oblek pro Ferrellovy grimasy. Krátký, narychlo slátaný, a na levno střižený oblek. Je to film, který si pusťte na konci týdne, když potřebujete spláchnout všechen stres a kompletně vypnout mozek, protože upřímně - dívat se na tento film s nadhledem, nebo nedej bože nesympatií s jeho osobou, nemá absolutně žádný význam... Zábava (Will Ferrell) ***** / Příběh * / Výprava ***/

plakát

Rivalové (2013) 

Ron - Howard - umí. Jak herci podobní svým historickým předlohám, tak i příběh nabízející šťavnatou směsici uspokojující téměř veškeré vrstvy diváckého spektra, dávající náhled do útrob samotného F1 sportu ze všech možných, divácky zkonzumovatelných úhlů. Pohled na Nikkiho Laudu je z jedné strany nudný a nezáživný, z druhé strany geniální a průkopnický. James Hunt, v podání Chrise Hemswortha, působí naturalisticky a zcela kontrastuje charakteru Nikiho. Dvě osobnosti, a dva absolutně odlišné přístupy k závodění - důkladnou přípravu, a dravost. Zřejmě je ale předpokládáno, že se dívák s nějakým charakterem ztotožní a získá si jeho sympatie. Jo, a můžete se na to dívat i s přítelkyní a každý si přijde na své (bez pocitu promrhaného večera u české béčkové komedie)...

plakát

Senna (2010) 

Senna, Olé Olé Olé, Senna, Senna. Pro konzumenty film, pro znalce dokument. Nebýt tohoto snímku, respektive tohoto člověka, asi bychom vysokou úmrtnost v F1 chápali jako samozřejmost. Události ve Formuli 1 byly a neustále budou nekonečnou inspirací pro scénáristy, avšak příběh Ayrtona Senny nepochybně patří mezi ty nejzajímavější a zároveň nejzáhadnější. Politika a talent, rivalství a respekt, Alain Prost a Ayrton Senna. Pozitivně oceníte i práci scénáristů, kteří nechtěli vytvořit "dokument" s tzv. mluvícími hlavami, a zároveň řešili problém nikoli jaké záběry použít, ale jaké nepoužít. Poslední opravdový hrdina modení doby - a ne, nemusíte být fanouškem motorsportu, abyste dokázali ocenit kvalitu tohoto filmu, vlastně dokumentu, teda fil... no to je jedno.

plakát

Le Mans (1971) 

Přesně ten typ filmu, na který si dnešní scénáristé netroufají. Zkrátka dnes musí film uspokojit co nejširší divácké publikum - Romantika pro ženský, auta pro chlapy. Tady to byly auta pro chlapy. Surový pohled z kapoty na okruh, týmová taktika, strategie. Steve McQueen při pohledu zpět sice připomíná dnešního Jasona Stathama, jakožto automobilového mistra světa, jen ty efekty tehdy spočívaly ve skutečném autě, skutečné rychlosti a skutečném benzínu. 85%.

plakát

Speed Racer (2008) 

Připadal jsem si jako na drogách. Obraz jako v Alence v říši divů umocněný houbičkami. Auta dosahující výkonů formule 1 ze sedmdesátých let, prohánějící se na Hot Wheels tratích v limitních rychlostech. Aha, pro děti, vše v pořádku. Avšak pokud patříte v uvědomnělejší podmnožimu fanoušků Formule 1, na film shlížíte s otevřenou pusou a kývete hlavou ze strany na stranu až do konce, jen abyste se dozvěděli jak kuriózně a nadpřirozeně Speed Racer vyhraje. Film však obsahuje některé, ale opravdu jen některé, opravdu vtipné momenty a postavy. Jako zabavení pro malé děti při Vaší oslavě narozenin s přáteli ideální...