Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Akční

Recenze (8)

plakát

Otec Stu (2022) 

Stu je bývalý boxer bijící se i v životě do poslední kapky krve. Sebevědomý bohém a bohaprázdný týpek ve středním věku nejde pro hrubé slovo daleko. Ovšem do té doby, než potká ženu snů, navštíví "náhodně" církev a nechá se pokřtít. Bůh se jej dotýká ojedinělým způsobem a on se coby člověk s pofidérní a kriminální minulostí touží stát knězem, jímž se po mnoha vnitřních bitvách skutečně stává. To proto, že jej volá sám Bůh. Je duchovním, který zná odvrácenou stránku lidské existence hned z první ruky, takže není divu, že mu naslouchají i vězni a později za ním proudí nemálo duchovně lačnících lidí. Moc dobře ví, co je hřích a jakého léku na něj je člověku zapotřebí. Spousta sarkasmu, perfektní hudby a duchovní hlubiny celý film jen umocňuje. Už dlouho mě žádný film nedostal jako tento. Inspirováno samotným životem.

plakát

Modlitba (2018) 

Pomalu plynoucí drama, podkreslené navíc působivou hudbou, vypráví příběh o narkomanovi, který se přijíždí léčit ze závislosti na heroinu do křesťanského odvykacího centra ve francouzských horách. Cesta osobní přeměny není jednoduchá: jsou na ní absťáky, okamžiky pokušení i zoufalství, sražení se se sebou samým, budování přátelství v místní komunitě, ale i hledání lásky a víry v Boha.

plakát

Redeeming Love (2022) 

Mrazivý a doslova strhující snímek z prostředí kalifornských hor vezme diváka o více jak sto padesát let zpět do období zlaté horečky. Farmář Michael Hosea (ne nepodobný starozákonnímu proroku Ozeášovi) dostane poněkud neobvyklou odpověď na svou modlitbu - vzít si za manželku dívku z nevěstince. Tu však v tenatech drží démoni v podobě strastiplné minulosti, z níž je velmi obtížné se vymanit. Ona je tou, která byla zotročena, on tím, kdo se rozhodl zotročenou osvobodit. Film podtrhává výborný soundtrack, prokreslená psychologie postav, morální apel i biblické poselství o Boží dobrotě. Jak moc se dramatický příběh o síle vykoupení, lidské důstojnosti, za niž stojí bojovat, nezměrném odpuštění a milosrdenství podobá lásce, kterou k nám lidem chová sám Bůh!

plakát

Na prahu války (2019) 

Pomalu plynoucí existenciální drama o nezlomném sedlákovi, který odmítl postoupit své svědomí službě nacistickému Německu. Monumentální psychologická i spirituální sonda do nitra národního rakouského hrdiny asi neosloví každého, ale zůstává pravdou, že jde na dřeň všeho, co je v člověku, ať už je to drsná práce v horách, smích a radost dětí, filosofické přemítání na pozadí dechberoucích scenérií či zoufalství a naděje víry. Za mě nejlepší věc, kterou Terrence Malick natočil.

plakát

Rytíř pohárů (2015) 

Rytíř pohárů. Tak zní nedávno natočený snímek Terrence Malicka, jenž má na svědomí třeba Strom života nebo K zázraku. Režiséra je možno za jeho počiny buďto milovat, anebo nenávidět, jak už možná napovídají rozporuplná hodnocení uživatelů csfd. "Tarkovskij 21. století" nebo jen laciný a podbízející se kýč? Augustinovsko-bunyanovská výprava duší moderního člověka coby poutníka v přetechnizovaném světě je nejen kinestetickým, vizuálním a provokativně kontemplativním zážitkem, ale i nepřeberným tokem asociací, symbolů a myšlenek o existenciálním dramatu života, kde světské žádosti, mamon, hněv, prázdnota a smyslnost dávají člověku tak dlouho bloudit, dokud nenalezne z temnoty cestu ke světlu, skutečnou lásku za pozlátkem milostných vzplanutí, niternou touhu vzlétnout ve svém synovství k Otci, objevit perlu ve svém bližním...

plakát

Oddělen (2011) 

Vskutku naturalistický snímek z prostředí amerického vzdělávacího systému o apatickém žactvu, vyhořelých učitelích a o osudu člověka (v hlavní roli Adrien Brody) s těžkou minulostí, který si svým poněkud zvláštním pedagogickým a morálním přístupem získá srdce nejednoho studenta. Dokáže zároveň i mladé dívce, jež uniká z reality do sociálního podsvětí, že život je jinde a naděje existuje. "Na téhle práci je nejhorší to, že Ti nikdo nepoděkuje... - Od toho jsem tu já." Ze závěrečná scény s prázdnou třídou, kde protagonista předčítá do ticha povídku Allana Edgara Poea, mrazí v zádech...

plakát

Biblické příběhy: Pavel z Tarsu (2000) (TV film) 

Jaký div, když si Bůh dokáže použít jako nástroj pokoje někoho, u koho bychom to nejméně očekávali. Na své cestě do Damašku při pronásledování křesťanů dostane Saul znamení a oslepne. Od té chvíle započne v jeho nitru proces naprostého obrácení a znovuzrození. Později se mu otevřou oči a nechá se pokřtít. Už není Saulem, nýbrž Pavlem a jeho odhodlání nést radostnou zvěst všem lidem navzdory rozličným překážkám a utrpení je jen důkazem toho, že je jeho jednání projevem absolutní důvěry v Hospodina.

plakát

Ekki múkk (2012) (hudební videoklip) 

Na počátku tohoto hlubokého poetického snímku je jen obyčejný šnek ztracený na své cestě v tekoucím času. Začíná se rozehrávat jímavá symfonie. Pak se odněkud vynoří muž a jejich cesty se střetnou uprostřed zelenající se krajiny a ševelících stébel trávy. Temný hvozd zalitý nářkem raněného zvířete se zdá být strašlivým místem, místem krutosti. Mezitímco se při kořenech stromu osvobozená liška mění v prach, šnek se rozhodne pokračovat v cestě za nehynoucím cílem.