Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Recenze (428)

plakát

A Better Place (1997) 

Hodně drsný film z produkce View Askew, ale tématem a atmosférou úplně jinde než filmy Askewniverse. A Better Place je o katastrofální ztrátě sebekontroly po elitářském vyčlenění jedince z kolektivu, ke kterému se tímto dále rozvíjí pohrdání, odpor a nezájem. A když se někdo do jeho života snaži napojit a pomoci, může se situace jen zhoršit, protože se na tohoto vstřícníka z abstitence přátelství příliš zafixuje, nedovolí mu povídat si s nikým jiným a vír se prohlubuje dál a dál.

plakát

Aeon Flux (2005) 

Chtěl jsem se podívat, jak vypadá novodobá "velmi špatná akční sci-fi", rozhodoval jsem se mezi Ultraviolet/Aeon Flux, jelikož Jovovich nemusím, volba byla jasná. Ale "bohužel" jsem se propadáku nedočkal. Film vyzní jako natáhnutá, a také asi proto jedna z horších, epizod seriálu Alias. Příběh, i když už docela ohraný, není špatný, bohužel ho sráží obrovské množství absurdních kravin. Jeden příklad za všechny: Cílem mise je nejbezpečnější budova ve městě, palác, který chrání pouze dvě neschopné stráže se střelnými zbraňemi, ale když po nich Aeon jde, radši se s ní začnou prát. Okolo paláce jsou čtyři vysoké nehlídané věže, jak dělané pro ostřelovače, kteří tak můžou páchat atentáty, jak se jim zlíbí. Aeon Flux vyzní opravdu jak solidní počítačová hra, město má docela pěknou architekturu a speciální efekty jsou také fajn. Střílející stromy jsou super praštěnej nápad a Theron tam vypadá dobře. Kovové kuličky jsem ovšem taky nepochopil ;) 3* s odřenýma ušima.

plakát

Agentky D.E.B.S. (2004) 

Nojo, dopadlo to, jak se dalo obávat. Záběry na střílející, kopací, schovávající se, pistole nabíjející agentky v rozleskakávčských uniformách natočené ve slowmotionu mohou být vtipné, když je to celé přitažené za vlasy. Jenže tak půlhodiny, maximálně 40 minut. Pak už jaksi začnou docházet nápady, jak to za vlasy přitahovat, a D.E.B.S. se začnou propadat do pekel. A poslední třetina je, jak už je tak pitomých filmů zvykem, zcela nekoukatelná. Ale i tak s víc než 1* zaslouží, ze začátku to byla docela zábava a klípek na I Promised Myself je super. A kdybych si měl mezi lesbickými hovadinami vybrat mezi L Word a DEBS, tak roztleskávačky jsou i tak jasným vítězem. Teď si ovšem vzpomínám, že jsem na ně koukal v 38°C horečce, po jeho skončení šel spát a o agentkách se mi hned začalo zdát. Bohužel ne nic eroticky přijemného, ale byl to sen, ve kterém se odehrával asi děj druhého dílu, který byl narván dementními snovými zvraty víc než Basic, a já se z něj nemohl probudit. Vlastně ten film dost nesnáším.

plakát

A Gun for Jennifer (1997) 

Fakt hodně výborně vostré, s oblomným nádechem takového toho profesionální amatérismu. Perfektní atmosféra odvrácené strany New Yorku, kde nikdo neřeší nějakou tu mrtvolku chvilku se válící na schůdkách k domu. Kde není zrovna záhodno chodit sama do zasviněných uliček. A proto si hlavní postavy vytvoří ženský gang, který pomocí bouchaček dává pozor na pořádek a likviduje násilnické kriminálníky. Ovšem Gun for Jennifer rozhodně není čistě feministickým kusem, už jen protože jejich rozhodnutí vzít právo do svých rukou zrovna neoslavuje, ale hlavně protože z těchto holek také nedělá žádné andílky. Jejich výběr chlapů na odstřel totiž není zrovna spravedlivý. Když je k nadrženosti vybízejí samy, a to sice tím že samy tancují u tyče. S pořádnější postprodukcí by se z této oslavy a pocty drive-in éře, která předběhla Grindhouse o 11 let, mohla stát nekompromisní kultovka.

plakát

Alias (2001) (seriál) 

HODNOCENÍ POUZE PRVNÍCH TŘÍ SÉRIÍ! První řada je velmi povedený rozjezd, druhá to pomalu vylepšuje a první půlka třetí sezóny je excelentní, drůhá půlka "padá" opět na super úroveň druhé řady. Díly Phase One z S2 a Full Disclosure z S3 považuji za jedny z nejlepších epizod všech seriálů, co jsem měl možnost vidět. Teď mám rozkoukanou čtvrtou řadu a absolutně nechápu, co s tím tvůrci provedli (asi to bez J.J. Abramse, který se přesunul spíše k Lostu, nejde, dokonce sám řekl, že S4 Aliasu se moc nepovedla :)). Kdybych ji měl hodnotit samostatně, tak jí dám tak 2*, a to za ně může být ještě ráda. Není v ní žádná hlavní dějová linka, není zde žádný hlavní záporák, všichni jsou epizodní a na konci je Sydney dostane, scénáře jsou něco na způsob céčkových akčních sci-fi seriálů, která Nova dává ve tři ráno. Bohužel na mě působí seriálové prokletí a kvůli zalíbení k předchozím řadám jí stejně asi pomalu dokoukám. Potom tedy upravím i tento komentář. Update (8.7.2006) - Jak jsem očekával, kvalita rozporuplné čtvrté řady se postupně zvyšovala, finále bylo sice docela fajn, ale mezi ostatními je jasně nejhorší. Počkám si až vyjde na dvd S5, bohužel už jí moc nevěřím, vědět jak to celé dopadne ale chci. Kvůli 4. sezóně snižuji hodnocení na 4*.

plakát

Alla ricerca del piacere (1972) 

Perfektní giallo odehrávající se zejména v obrovském zámkovém domě poblíž močálů nedaleko od Benátek. Krásné ženy obou nejčastějších vlasových barev. Blondýna jdoucí si tvrdě za svým vytyčeným cílem najít vraha své kamarádky, tajemná černovláska, která se netají lesbickými sklony. Dobrotivý manžel černovlásky podezřelý z vraždy. Dění v domě neustále okukující majordomus a mentálně postižený rybář žíjící v chajdě uprostřed rákosí. A okouzlující, oblbující atmosféra vše zabaluje do krásného napínavého zážitku, kdy divák neví stále neví na čem je. Stejně jako okouzlující pisatelka. Viva Barbara Bouchet.

plakát

Alpha Dog (2006) 

Jsou dva typy filmů, které to s f-word tak trochu přehání. V tom horším případě je vidět, jak byl napsán scénář, a pak tam bylo fuck dopisováno (Crank). Alpha Dog spadá bezproblémově do druhé škatulky (Running Scared) s definicí opačnou. Jo, fakt se tu fuckuje v každé větě aspoň jednou (FPM - 3,11 podle wiki) a to ještě samými teenagery, jenže vy jim to prostě věříte a po chvíli se naladíte na stejnou notu. A to sice, že byste si taky nejradši vyjeli na nějakou takovou party jízdu (když už byste si nechtěli zničit život, tak aspoň přes Total Recall). Celý tenhle trip je podporován fakt výtečnými herci. Emile Hirsch opět dokazuje, jak patři mezi současnou špičku mladých herců. Justin Timberlake, který se tak trochu svezl s vlnou, a nejradši by to vše vrátil, je taky skvělej. (A měl by to použít i na tu hudbu, co tvoří, ale to je jiná kapitola. :) Atd. atd., tenhle film stojí opravdu pevně na hercích, díky kterým si tuhle výpravu do špinavě zbohatlého amerického předměstí užijete.

plakát

Amélie z Montmartru (2001) 

Vynikající dvouhodinová reklama na Francii, francouzštinu, Paříž, Francouzky, ale v první řadě na lidskou dobrotu, sice až někdy naivitu, ale ani ta není na škodu, na radování se z maličkostí, na náš krásně barevný svět. Všech šest minipříběhů je super, jsou výborně propojené a všechny mají moc pěkné rozuzlení. Každý si zde určitě najde svou nejlepší scénu, mě se nejvíce líbila ta, kde Amélie popisuje, co by se mohlo Ninovi stát, že dnes nepřišel :) Jeden z filmů, na který dokoukáte a musíte se ještě pár desítek minut stále usmívat. Vedle skvělých dějových "meziher", které jsou výborně režisérsky zvládnuté a do filmu neočekávaně velmi dobře pasují a samozřejmě všech herců bych rád vyzdvihl zvuk, který mi přišel křišťalově čistý, ale zase ne přehnaně, jako je to u některých amerických filmů, prostě akorát, aby to uchu lahodilo.

plakát

Amer (2009) 

Dovolím si říct, že Amer je Blade Runner mezi auteurskými horory. Je to doopravdy jeden nádherný záběr za druhým, ať už z hlediska barevné palety nebo úhlu, který zobrazuje chtěné mnohem vychytaněji nebo lekavěji. Navíc je to obrovsky napínavé, při první a třetí pasáži jsem se neopovažoval ani pohnout, aby mi neutekl nějaký zvuk prostředí, jejichž použití se někdy spíše blíže hudebnímu doprovodu. A když si k tomu přidáte, že je film skoro němý (přemýšlel jsem, jestli hlavní hrdinka němá není), tak musím tohle dílo doporučit s plnou parou. Naštěstí to vůbec není film s dlouhými statickými zaběry a podobně -- právě naopak.

plakát

Andělé silnic (1974) 

Poměrně velká nuda i venkovské mafii vlastnící hodinový motel a o snaze dobití tohoto území mafií městskou. Za vypíchnutí stojí zcela mimózně vloženou písnička o zpívajícím kamionu doprostřed filmu.