Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (93)

plakát

První sníh (2015) (studentský film) 

Tenhle film je především nádherný. Tečka.

plakát

Rychlé šípy (1969) (seriál) 

Foglarovky by si zasloužily mnohem více zpracování na plátně! Ještě štěstí, že máme des alespoň tenhle výtečný seriál, o němž i sám Jestřáb prý o mnoho let později prohlásil, že se povedl. Jasně, je to splácanina tří knih dohromady, takže třeba Vládi Drátuše se nedočkáme ve prospěch Losnova boje o velké vontství, přesto si myslím, že děj byl promyšlen dobře a logicky a takovým způsobem, abychom nepřišli o nic z podstatných záhad. Výborné je i ztvárnění naprosté většiny rolí - Mažňák, úžasný Širokko, sympaťák Losna, roztomilý Rychlonožka, přesvědčivý Červenáček, parádně ublízaný Jindra, bystrý Jarka....a Mirek? Vždyť ani ten není tak špantý! Pozitivně hodnotím i fakt, že je seriál černobílý. Vždycky se mi třeba zdálo podivé, že by se Červenáček pohyboval po stínadlech s tou svou "maskovací" čepičkou, ale v černobílé tenhle pocit zanikne a uličky Stínadel tak ještě získají na kouzlu. A celkem dobrý se mi zdá i patřičně vyšší věk některých postav, třeba samotného Jana Tleskače. Trochu mi snad jen vadí právě určité úpravy v jeho příběhu. Jinak dávám pět, atmosféru to má!

plakát

Black Books (2000) (seriál) 

Nakonec přidávám jednu hvězdičku za celkový dojem pár týdnů po zhlédnutí. Protože u Black Books je mi více, než u jiného seriálu líto, že nemá pokračování. Na druhou stranu 3x6 se zdá být jako dobře ověřený ideál. Kdoví, co by udělalo víc. Zkrátka, po nějakém čase si uvědomuju, že někdy není třeba se za každou cenu smát od začátku do konce, že na chuti přidá trocha černého čaje nebo krabicového vína a nakonec je důležité jen to, jak moc chcete vidět další díl (a ještě jaký z toho máte dojem, protože další díl chcete vidět třeba i u telenovely). A k tomu všemu musí být hlavní postavy aspoň nějak sympatické. Aspoň trochu. A to ony jsou. Miluju Bernarda, a způsob, jakým se umí občas nadchnout a produkovat velké množství malých hlášek. Je to prostě unikát. Miluju Mannyho a upřímně doufám, že není nikdo, kdo by Mannyho nemiloval :) A taky miluju Fran...asi ne proto, že bychom se v ní jako ženy viděly, ale přiznejme si, i přes všechno, co se jí v seriálu povedlo, zůstává úžasná. A má kolikrát stejně dobrý hlášky, jako Bernard.

plakát

Hrob světlušek (1988) 

Je velmi nerozumné si pustit takovýto film a nemít po ruce balíček kapesníků. Obzvláště poté, co si podruhé pustíte úvodní scénu.

plakát

Arrietty ze světa půjčovníčků (2010) 

Všechna čest studiu Ghibli, tohle je další do sbírky skvostů. Snad každého s citem pro estetiku musí uchvátit přenádherná animace, Ta nekonečna květin, listů a stébel, na to bych se vydržela dívat tisíc let. Co se týče příběhu, můžete se rozhodnout, zda si ho prožijete spíš z pohledu vyděšených pidilidí, nebo očima kldného lidského mladíka. Opět naprosto kouzelná podívaná plná drobných příjemných překvapení a roztomilých scén. Navíc podle mě p.Miyazaki a kolegové ze studia jsou naprosto nepřekonatelní v ukončování dějů svých filmů, Arrietty budiž příkladem. Vždycky je tam něco, hořkého a něco sladkého, kus naděje a nějaké opouštění. Dávám jednoznačně za pět, protože nic podobného už nemá šanci vzniknout. :)

plakát

Cesta do fantazie (2001) 

Zhruba pět zhlédnutí filmu mi trvalo, než jsem v celé síle pochopila příběh. Tedy ono se nedá říct "pochopila", jelikož si stále u mnoha a mnoha situací nejsem úplně jistá, ale dejme tomu...nahlédla, že Spirited Away je výjimečný počin se spoustou přesahů, metafor a nádherných momentů a doporučuju mít vždy po ruce aspoň dva balíčky kapesníčků. V ději se kombinují prvky opravdu špatného snu s velmi krásnými scénami, ale i beznadějí, vězení i nekonečná svoboda, přátelství, láska, všechny lidské vlastnosti rozložené do desítek postav. A přitom po Miyazakovsku ani jeden charakter není vyloženě špatný. Najednou se přistihnete, jak i k té ježibabě Yubabě chováte určité sympatie a jak ufňukané batole zafunguje jako činitel spravedlnosti. A nakonec si říkáte, jestli to opravdu skončilo tak dobře, jak mělo. Minimálně na samém konci se nelze zbavit jisté pachuti beznaděje a marnosti. A co mi už vůbec nejde do hlavy, je postava tmavé holčičky na jedné z vlakových zastávek, kde vystupují temní "úředníci". Ale dost už kecání, myslím, že toto může být oficiálně můj nejoblíbenější film.

plakát

Stop Making Sense (1984) 

Tak tohle je výborné. Prvotřídní hudba, skvělá režie, neuvěřitelně sympatický výstup kapely a jako vrchol všeho bez pochyby geniální divadelní výstup D. Byrneho, takže by si koncert užil i hluchý. :) Paráda!

plakát

2001: Vesmírná odysea (1968) 

Pro mne krásná vizuální podívaná, až neuvěřitelná na svou dobu, ve které se mluvilo přesně tak málo jak bylo třeba. Kubrick a nekonečno- to je síla. K tomu dokonale sedící hudba a skutečně děsivý pocit...člověk sám daleko ve vesmíru...

plakát

Můj soused Totoro (1988) 

I přes uřvané holčičky, vláčný příběh a netečného Totora, nemůžu nedat dalšímu animátorskému skvostu pět hvězdiček. Někdy bych si ale přála vidět tenhle film zcela bez postav.

plakát

Laputa: Nebeský zámek (1986) 

Jaké všechny světy se nacházejí v mistrově mysli? Tohle je jeden z mých oblíbených. Leckteré zákoutí je v něm skryto, někdy i celá Laputa. Vždycky mě dostane to prolínání středověkých a nejmodernějších prvků. A aby se neřeklo, nechybí taková ta neurčitá postava Dora, jakou je Čarodějnice z Pustin či Královna v Haulovi nebo Paní Eboshi v Mononoke...A samotná Laputa se všemi jejími tajemstvími, která zmizela dřív než mohla být všechny odhalena- nádhera.