Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (93)

plakát

Arrietty ze světa půjčovníčků (2010) 

Všechna čest studiu Ghibli, tohle je další do sbírky skvostů. Snad každého s citem pro estetiku musí uchvátit přenádherná animace, Ta nekonečna květin, listů a stébel, na to bych se vydržela dívat tisíc let. Co se týče příběhu, můžete se rozhodnout, zda si ho prožijete spíš z pohledu vyděšených pidilidí, nebo očima kldného lidského mladíka. Opět naprosto kouzelná podívaná plná drobných příjemných překvapení a roztomilých scén. Navíc podle mě p.Miyazaki a kolegové ze studia jsou naprosto nepřekonatelní v ukončování dějů svých filmů, Arrietty budiž příkladem. Vždycky je tam něco, hořkého a něco sladkého, kus naděje a nějaké opouštění. Dávám jednoznačně za pět, protože nic podobného už nemá šanci vzniknout. :)

plakát

Cesta do fantazie (2001) 

Zhruba pět zhlédnutí filmu mi trvalo, než jsem v celé síle pochopila příběh. Tedy ono se nedá říct "pochopila", jelikož si stále u mnoha a mnoha situací nejsem úplně jistá, ale dejme tomu...nahlédla, že Spirited Away je výjimečný počin se spoustou přesahů, metafor a nádherných momentů a doporučuju mít vždy po ruce aspoň dva balíčky kapesníčků. V ději se kombinují prvky opravdu špatného snu s velmi krásnými scénami, ale i beznadějí, vězení i nekonečná svoboda, přátelství, láska, všechny lidské vlastnosti rozložené do desítek postav. A přitom po Miyazakovsku ani jeden charakter není vyloženě špatný. Najednou se přistihnete, jak i k té ježibabě Yubabě chováte určité sympatie a jak ufňukané batole zafunguje jako činitel spravedlnosti. A nakonec si říkáte, jestli to opravdu skončilo tak dobře, jak mělo. Minimálně na samém konci se nelze zbavit jisté pachuti beznaděje a marnosti. A co mi už vůbec nejde do hlavy, je postava tmavé holčičky na jedné z vlakových zastávek, kde vystupují temní "úředníci". Ale dost už kecání, myslím, že toto může být oficiálně můj nejoblíbenější film.

plakát

Tommy (1975) 

Dnešního diváka jistě může zaskočit vizuální stránka filmu (patrně typický obraz a ulítlé efekty začátku 80.let), pro mě osobně pozoruhodné výjevy. Něco na té atmosféře je hrozivě skličující a znepokojivé, snad trochu jako The Wall. Po prvním shlédnutí jistě nechápu vše, co by se pochopit dalo, zároveň si říkám, zda někdy budu s to si Tommyho pustit znovu. Jinak parádní obsazení a taky samozřejmě skvělá a legendární hudba (jen oproti originálu působí daleko, daleko méně výrazně a méně silně.) Příběh sám o sobě by byl dost na houbelec.

plakát

Stop Making Sense (1984) 

Tak tohle je výborné. Prvotřídní hudba, skvělá režie, neuvěřitelně sympatický výstup kapely a jako vrchol všeho bez pochyby geniální divadelní výstup D. Byrneho, takže by si koncert užil i hluchý. :) Paráda!

plakát

Sametoví vrazi (2005) 

Snad jediný film, při jehož sledování jsem do slova a do písmene trpěla, hlavně v první polovině. Snímek působil extrémně rušivě, těžko se mi vlastně hledá důvod k této byť jediné hvězdičce. Nesedlo mi nepříjemné prostředí, ve kterém se Vrazi natáčeli, celá vizuální stránka; ani ukřičené dialogy, ani děj. A teď si představte, že vám tento film pustí v autobuse, kde nešťastnou náhodou sedíte jako jediná žena - běloška mezi třicítkou Romů z východního Slovenska - a čeká vás dvouhodinová cesta z Prahy do Brna, zatímco se venku pomalu stmívá. Řidič autobusu pro jistotu hlásí, že se v autobuse poslední dobou množí krádeže peněženek a že si máme dávat pozor...Ještě štěstí, že mí spolucestující nejevili zájem o kulturu. Jednu hvězdičku dávám za to, že kdybych Sametové vrahy viděla v klidu doma, možná na nich něco pozitivního objevím.

plakát

Svěrací kazajka (2005) 

Velmi pěkný snímek s velmi dobrým obsazením. A navíc, kdo z nás nemá rád takové ty filmy, kde přibližně od poloviny začne všechno zapadat pěkně do sebe? Snad jen konec malinko zamrzel...Když já si strašně moc přála, aby nebyl "happy end". :)

plakát

Báječná show (2002) 

Vcelku zajímavá podívaná, ovšem velmi nevyrovnaná co do děje i audiovizuálního působení na člověka. Svým dětem do 13 let bych ji asi ani nepouštěla, aby neměly divoké sny. Ve filmu se objevily opravdu surrealistické chvilky (nádherná scéna kopce v dešti v příběhu o volovi a žábě, která se tam zjevila jako blesk z čistého nebe, umírající cikáda...) a také chvilky, kdy člověk nevěděl jestli se smát, nebo brečet. Samotné animace bych přirovnala k obrazům L.Freuda: změť tolik různých barev a tvarů, až to nepůsobí vždycky dobře pro oči. Tři hvězdičky ale dávám :)

plakát

2001: Vesmírná odysea (1968) 

Pro mne krásná vizuální podívaná, až neuvěřitelná na svou dobu, ve které se mluvilo přesně tak málo jak bylo třeba. Kubrick a nekonečno- to je síla. K tomu dokonale sedící hudba a skutečně děsivý pocit...člověk sám daleko ve vesmíru...

plakát

Veronika se rozhodla zemřít (2009) 

Na to, jak je předloha občas hloupě napsaná, smekám před filmaři a hlavně scénáristy. Jen jedno jim neodpustím: udělat z Igora Alexe.

plakát

Atlas mraků (2012) 

Někdy tak předvídatelný děj, že si na konci toho všeho řeknete: "O čem to vlastně bylo? Co se to tam dělo?", protože totálně nechápete. Pozoruhodné.