Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Fantasy

Recenze (333)

plakát

Bastard (2023) 

Ano, drama zvedá z průměrnějšího scénáře Mikkelsen v roli pracovitého, šikovného a schopného člověka, to souhlasím. Také hodnotím výstižné popsání reality, věrohodnou ukázku smýšlení, (ne)morálního chování některých jedinců, kteří se zuby nehty drží koryt. V tomto je název Bastard skutečně  výstižným, slovo bastard je zároveň označením pro nemanželské dítě (kterým je Kahlen), rovněž tak může být synonymem pro zrůdu (což je ono šlechtické zvrácené individum a budižkničemu ztvárněné vlastníkem oblasti Frederikem, kterému privilegia spadla sama do klína).

plakát

Oklamaný (1971) 

Oboje zpracování (toto z roku 1971 i to novější z r.2017) má něco do sebe, své klady i zápory.  SPOILERY: První jsem viděla tu od Sofie Coppoly, už před lety, takže nemám přímé srovnání. John se v podání Clinta E. chová zkratkovitě, najednou nějakou políbí, když to ani nečekám a hned se ohlíží za další, což mi nepřišlo moc prozíravé, dá se předpovídat, že si toho druhé ženy a dívky buď všimnou nebo to někomu vyzvoní a hlavně to přijde jako blesk z čistého nebe. Ten novější (v podání Colina) se spíš snaží zavděčit a přežít, než že by byl přehnaně na holky (ošklivě řečeno děvkař). Rozvážnější Colin je hlavně jejich zraněný a bezmocný zajatec a tak chce většině dát důvod si ho ve škole nechat a nevydat po ošetření jako zajatce nepřátelským vojákům, není jen milovník, je chybějící mužský element. Clint je pudovej sebejistej člověk jednající bez ohledu na možné budoucí následky. Vlastně je dobré vidět obě verze, neb v češtině jsem knižní předlohu nedohledala a jedna verze druhou doplňuje a dovysvětluje nebo se na nějakou drobnost podívá z jiné stránky a z jiného úhlu. V příběhu není vyloženě kladných postav, buď je můžu pochopit včetně pochybení a slabostí. Ty ostatní hodit rovnou k záporákům (pokrytecká, mstivá majitelka školy). Líbila se mi asi nejvíc postava služky, která hrála s otevřenými kartami a varovala ho, ať odejde včas a apelovala na jeho rozum. Přesto se nechal strhnout emocemi, touhou po pomstě a pochybnými výhodami, když měl zdánlivě chvilku navrch. Nejmrazivější je konec filmu, kdy jsou již charakterově pokřivené holky vedeny učitelkami k pěknému a pečlivému vyšívání-zašívání a bezstarostně si při "výšivce" švitoří, jako by se nic vážného nestalo a jako by byly pořád lepšími dívkami se správnými hodnotami. Jako lidstvo se svými vášněmi, sklony, slabostmi, bezohlednostmi, závislostmi, sklony ke krutosti k  méně mocným, atd. z toho nevycházíme dobře. Ať už jsme holky nebo kluci, ať žijeme ve válce nebo v míru, ať už dostaneme šanci vládnout a mít na vrch nebo ne. Silnější vyhrává. Ale ne vždy, někdy jedince umoří početné hejno malých "kobylek". Už jsem to někde psala, Bohu jsme se prostě nějak nepovedli.

plakát

Dívka, která se třpytila - Senzace (2022) (epizoda) 

Super, baví  mi to pořád čím dál víc. Předchozí epizody jsem si  dokonce dala v dlouhém čekání na další děj podruhé a jak do příběhu a jak je udělán víc vidím, všímám si zase jiných věcí. Tak zase za týden...

plakát

1883 - Spěchající mraky (2022) (epizoda) 

Špička! Po minulém dosud nejslabším díle to bylo zase plné myšlenek, nefalšovaných emocí a napětí. Velký spoiler: Čekala jsem, kdy se v seriálu znovu objeví a připomene ta bojová scéna ze začátku první epizody. Jak se v příběhu prvně objevil ten indián, říkala jsem si, že ty růžové brýle milencům nevydrží dlouho a po milostné cukrkandlové idylce těch dvou nás o to víc zasáhne drsný zvrat. A už je to tady. Teď se konečně vysvětlilo, proč k boji došlo. I když té telenovele z minulého dílu scházela uvěřitelnost, teď se mi zase špatně smiřuje s tím, že nás opravdu Beth opustí? Silný konec dílu, jinak to bohužel dopadnout nemohlo, aby kvalita zůstala zachována a poslední epizoda před námi. Doufám, že nás čeká ještě další série. I když bez Beth to už asi nebude ono. Dobrá postava a vypravěčka, která mi nejvíc bavila a táhla celej příběh. Sžila jsem se s ní a je mi jí tak líto.

plakát

1883 - Unudit ďábla (2022) (epizoda) 

Skoro každý díl mě dostane. Je to poezie! Některé epizody jsou sice méně dějové, některé výraznější, některé povedenější, každopádně mi seriál zatím jako celek sedl a veškeré nedostatky mu velkoryse odpouštím. Zdá se, že 1883 už zůstane počinem, který mi především chytnul za srdce. A já když miluji, dokážu odpustit ledaco a "když miluješ, tak není co řešit". Takže dávám s klidem 5*, neřeším mouchy... A užívám si některé dialogy.

plakát

1883 - Řeka (2021) (epizoda) 

Seriál je stále super a to i v třetí epizodě. Prozatím dávám 4,5*, zhruba kolem 90%. Je to silné, působivé a slušné. "Napadlo mě, že až potkám Boha, tak se ho zeptám na tohle: Proč udělal svět plný zázraků a pak ho naplnil nestvůrami? Proč stvořil květiny a zároveň hady, co se za nimi skrývají? Jaký smysl má tornádo? A pak mi to došlo. On ho nestvořil pro nás."

plakát

1883 - Útes za námi (2021) (epizoda) 

"Co začalo jako cesta vpřed, se změnilo na úprk. Do neznáma. Couvali jsme do propasti. Tolik se starali o hříchy, co nás pronásledovaly, že jsme se neobtěžovali zaobírat tím, kam vlastně kráčíme. A za námi byl útes." Pro mě zatím super. Zajímavé je, že se koukáme na stejné, přitom každý vidí jinak a něco jiného. Přikláním se k názoru "big.nine.cf", pozvolné tempo není na škodu. Nesouhlasím naopak s názorem jiného uživatele, pro kterého to je jenom naháněčka zvířat, údajně stupidní dialogy, k unudění a jenom dvakrát se tam vystřelí (ano, tak to poslední je neoddiskutovatelná pravda. Jenom dvakrát se tam vystřelí). :)

plakát

1883 - 1883 (2021) (epizoda) 

"Když jsem se dívala na tuto zemi, viděla jsem jen svobodu, která se nám nabízela. Netušila jsem nic o hrůzách, které se skrývaly v jejím stínu." Začátek se s ničím nemaže, začíná pořádnou působivou akcí, kdy indiáni skalpují přistěhovalce a dívka s šípem v těle, zbavená naivních iluzí o snech a novejch příležitostech, v sebeobraně střílí své útočníky. Pak se western. příběh vrací na začátek, příjezd na divoký západ a příprava na cestu. Příběh má pomalejší tempo, má záběry na krásnou přírodu, interesantní, poetické a vnitřní monology jedné z hlavních postav. Pro ostřílené milovníky westernů možná málo akce, přestřelek nebo pocit, že taková paráda to zase není. Já se nechávala unášet skrytým kouzlem tohoto dobrodružného příběhu, který je srozumitelný, ale ne naivní. drsných a nemilosrdných scén je tam poměrně dost, ale není to asi seriál, který potěší úplně každého, zato se u něho dá zastavit a mírně rozjímat o čemkoli, třeba o životě, když mu chcete naslouchat a hodí se do vašeho momentálního nastavení. :) Na první pohled nenápadný, neokázalej počin, který mi zaujal. Ne na 100%, má své slabiny, přesto si umím představit, že se k němu ještě vrátím (zatím hodnoceno po třech dílech). Těším se na další!

plakát

Sanditon - Epizoda 2 (2019) (epizoda) 

Příběhových linek je zde více. Mě osobně nejvíce zaujala ta vztahová s Charlotte a Sidney Parkerem. Dívka využije nejednu příležitost, aby se dostala do jeho blízkosti, má tendenci muži vysvětlovat svoje postoje a zpětně uvádět to o čem diskutovali na plese na správnou míru, omlouvat se mu, až se mu téměř vnucuje, ale Sidney rázně tvrdí, že dívčiny názory ho vůbec nezajímají. Je to více ze života než okamžité splynutí dvou duší. Jak říkám, postav a drobných příhod je zde více, ale tahle linka se mi zdála ze všeho nejzajímavější. Nepochybuji o tom, že v rámci romantického žánru Sidney svůj názor na slečnu přehodnotí a dodatečně objeví její kvality, ale podle mého názoru to bude jen ke škodě věci. :) V seriálu hraje rovněž černoška, jak je již v současných filmech zvykem, zde však má její etnický původ kupodivu i důvod a zajímavé opodstatnění a příběh o dívce z jiné kultury seriál vhodně ozvláštňuje. Jen mohla být postava milejší, ač má k tomu své důvody, za celou epizodu řekla snad jedinou příjemnou či neutrální větu, je spíše arogantní, hádavá, tvrdohlavá a poměrně nesympatická.

plakát

The Twilight Zone (1959) (seriál) 

Musím opakovat názory některých uživatelů, protože jsou pro toto dílo opravdu zásadní a dost podstatné. Z tohoto 60 let "starého" TV skvostu se dodnes čerpají nápady pro různá díla a The Twilight Zone je dosud přiznaným či nepřiznaným vzorem pro mnoho filmových tvůrců. Černobílý kultovní seriál má i slabší epizody, ale jak už tu též někdo řekl, ty kvalitní silně zastíní ty méně povedené. Neznám tak přesně dějiny kinematografie a nevím, jaké epizody byly skutečně inovativní či zda se některé nápady již někde dříve neobjevily v jiném filmu. Jako celek je to ovšem nevšední přehlídka různých nápadů a žánrů, viz výše uvedené sci-fi, drama, horor, psychologický thriller, mysteriózní či fantasy. Příběhy jsou vyšperkované vymazlenými zvraty, často dobrými pointami a nějakým tím morálním či jiným poselstvím, nad kterým můžeme dumat a příběh svébytně chápat, domýšlet si ho, spekulovat o něm či se jen nechat unášet viděným. Zóna soumraku je zvláštní svět, do něhož postava vstupuje ať chce nebo nechce a my jako diváci jsme též jeho malou součástí. Do oblíbených děl si seriál dávám kvůli těm povedenějším příhodám, které jsou vážně inovativní a ve své vynalézavosti nepřekonatelné. Mohou vznikat remaky, předělávky, vylepšeniny, ale zásadní originál, který všechny další pokusy rozjel, zůstane jen jeden. Dávám si seriál do oblíbených kolem jeho narozenin, blíží se den jeho šedesátin :) a já mu přeji, aby žil ještě hodně, hodně dlouho, aby na něho diváci nezapomněli, odpustili mu případný zub času, který má navíc své kouzlo a aby se stal v kinematografii nesmrtelným. Sláva Serlingovi, který má vytvoření seriálu na svědomí! :)