Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (6)

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Nevím proč, ale u sledování tohoto filmu jsem vždy naměkko. Prostý, lidský příběh. Ale oni všichni tito " šťastní " lidé vnímají svět přímo a krásně. Dětská naivita prosáklá filmem upoutá každého napříč věkem a kamarádství tu získává patinu vzpomínky na plyšákové dětství. Autoři nenásilně diváka připoutávají ke křeslu a jeden z mála filmů, kdy i závěrečné titulky jsou sledovány a duše stále krouží na osnově melodií Silvestriho. Věrnost a samozřejmost s jakou Gump prochází světem je dechberoucí.

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Monumentální dílo, které v samém jádru zla odhalí srdce plné lidskosti. Netuším nakolik je historický podtext pravdivý, v podstatě o to ani nejde. Film ukazuje ve svých dlouhých citových ( někdy až příliš) pasážích prostotu lidskosti, skutečné světlo pro odsouzené k smrti, je tichý, pomalý, ale právě to není na úkor spádovosti. Těžce se hledají slova pro charakterizování tohoto skvostu, těžko se popisují pocity, které film vyvolává a nenajde se snad nikdo, se kterým by film nepohnul, kterého by nechal chladným. A ta hudba! Perla. Absence barev je tu velkým přínosem a člověka tak děj vtahuje více do nitra pocitů. Film doslova koupe v zoufalství, děsu, procházíte Danteho Peklem, abyste dosáhli Očistce vědomí, že díky za záchranu těch, co šlo. Víra v člověčenství díky tomu neztrácí na síle.

Iluzionista

Iluzionista (2010)

Dokonalé. Opět pan Chomet ukazuje vztyčený prostředník svým konzervativním přístupem k digitálním technologiím, které mu slouží výhradně jen jako pomocné a celý film důsledně tvoří klasickou výtvarnou technikou. Pastva pro oko.

Velká ryba

Velká ryba (2003)

E.Bloom byl mistrným tkáčem iluzí, kolem svého života rozprostřel závoje smyšlenek, zkreslení, rozházel přibarvení, miloval lidi a příběhy tak milovaly jeho. Temná zákoutí se tajemně vytrácela, příběhy se rozplétaly a na konci došlo k pochopení. Hravé jako dětství, plné tajemství, touhy, pohádek a přitom tak troufale bezpečné. Děkuji.