Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krimi
  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor

Oblíbené filmy (10)

La La Land

La La Land (2016)

Jako vždy se pokusím bez spoileru. Rok začíná i z filmového hlediska velmi pěkné... :-) První film a už uvažuji o tom, že půjdu do kina dvakrát... (hudební rozbor). Už překvapivé antre v dopravní kongesci naznačuje zajímavý směr, kterým se bude snímek ubírat... A to směrem, který je mi vlastní, dokonalé spojení obrazu s hudbou. Už za hudbu a myšlenky s ni spojené...(modernizace, rozpor, zda je důležitější co muzikant rád hraje a co drtivá většina chce slyšet atp.) bych dal 5 hvězd, protože mám i vlastní zkušenosti, ale zde toho najdeme víc. Z počátku se film jevil jako pohádka, navíc velmi vtipná, postupnými kroky se ale do fáze reality, čímž u mě stoupá. Film je v podstatě o složitosti naplňování životních snů, pokud jsou sny náročnější, k jejich splnění vede i trpká cesta a na ní i řada obětí... Konec chválím, emocionální :-) Stejně tak písnička na posledním konkurzu... Chválím i stylové zasazeni co se týče kostýmu, v neposlední řadě musím pochválit sympaticky a uveritelne hrající ústřední dvojici...Doporučuji a děkuji za csfd projekci... :-)

Malý princ

Malý princ (2015)

Problémem není dospívání, ale zapomínání, tak na to mysleme. :-) Za mě krásný počin, z hlediska scénáře, animace (a zde si tvůrce pohráli i v rozdělení jednotlivých scén), principů, i emocionálního vyznění. Jisté odchýlení od předlohy tu je, protože je zde snaha tvůrců příběh více zasadit do dnešní uspěchané doby plné rádoby užitečných činností a plánů, ale myslím, že to na kvalitě snímku vůbec neubralo, naopak nosná myšlenka podle mě snad ani nemohla být předána lépe, film vám může v jistých směrech hodně pomoci :-) Hudební soundtrack, který ani nemá žádné výrazné Main theme, ale výborně doplňuje obraz a příběh, zařazuji mezi své nejoblíbenější soundtracky vůbec, zejména nadějeplný "Escape," nebo krásnosmutné "Growing up..." Rozhodně doporučuji, jasných 5 :-)

Kingsman: Tajná služba

Kingsman: Tajná služba (2014)

Předně => čas vyrazit do kin :-) Troufnu si snímek označit jako jeden z nejnápaditějších v poslední době. Nechci příliš spoilerovat, takže to shrnu stručně a jasně... Režie => Matthew Vaughn má svůj černohumorný a drsný styl, ovšem s patřičnou dávkou nadsázky, je to prostě originální přístup, který by asi u většiny režisérů nefungoval, ale Matthew to má pod kontrolou. Chválím rovněž výběr herců, všichni do svých rolí perfektně sedli, zejména záporák v podání S. L. Jacksona zůstane nezapomenutelný, stejně tak jako jeho přízvuk... Chválím hudbu, a to jak originální soundtrack Henryho Jackmana, tak kompletní hudební dramaturgii filmu, pan režisér má pro hudbu cit a když zní hudba propůjčená, vždycky se do dané scény hodí, obzvláště neuvěřitelná je pak scéna s ohňostrojem... Jediné, co by některým jedincům mohlo vadit, je explicitně podané násilí, film těží spíše z jedné z myšlenek Kódu enigmy, že násilí člověka (diváka) uspokojuje, a tak se ho ve filmu vyskytuje opravdu hodně a je třeba k němu přistupovat s patřičnou dávkou nadsázky. Vtipné, drsné, plné nápadů, doporučuji a jasných 5, film chci určitě vidět znovu :-)

Zlodějka knih

Zlodějka knih (2013)

No kde začít?... Tak asi především v podstatě věci, že je dobře, že se podobné filmy točí, neboť nám velmi nenásilným způsobem připomínají základní principy, na které občas (až často) zapomínáme. Film má velmi dobrý scénář vyprávěný netradičním zainteresovaným vypravěčem, vykreslení jednotlivých charakterů - od hlavní hrdinky, rodiče počínaje, po uprchlíka a blond kamaráda konče, super soundtrack, John Williams moc věděl, proč zrovna k tomuto snímku osobně chtěl skládat hudbu a nepochybil... (pro fajnšmekry jel podobnou orchestraci jako v Angelas Ashes) Dominantní je ale především myšlenka a zobrazení (ne)rozumu, (ne)důvěry a (ne)lidskosti. Konec je velmi silný a povedený, oddělal mě. Doporučuji jít do kina, nevím, jestli se najde letos ještě podobný snímek, který by tento v myšlenkovosti a dopadu předčil... :-)

Mise

Mise (1986)

Jeden z TOP filmů s úžasným příběhem, který má hluboký smysl a pointu, zároveň můžeme sledovat nádherné záběry přírody a ještě k tomu posloucháme jednu z nejlepších orchestrálních kompozic všech dob (Ennio Morricone). Tolik ve stručnosti k tomuto dílku, které byste si rozhodně neměli nechat ujít. Konec velmi realistický a každá myšlenka pravdivá. Takový je svět...Takový jsme si ho udělali my... :)

Čas probuzení

Čas probuzení (1990)

Výborný LIDSKÝ film. Scéna, kdy se dr. Sayerovi povede poprvé "probudit" pacienta je opravdu dojemná. o to krutější je ale pozdější realita. Film je založen na hereckém koncertu R. de Nira, který ztvárňuje postavu pacienta pro mě až neuvěřitelně věrně a R. Williamse, jehož postava je snad ještě zajímavější, přestože je srdcem botanik, postupně se z něj stává jedna z nejlidštějších bytostí a doktor, který by možná mohla být vzorem pro doktory vůbec :) Hudba Randyho Newmana perfektně dotváří emoce, tam kde je to třeba. Závěr geniální, myšlenka hluboká. Opravdu občas na ty nejzákladnější věci zapomínáme. :-)

Ať vejde ten pravý

Ať vejde ten pravý (2010)

Pro mě remake ještě lepší než originál (i když ten je taky za 5 hvězd) , ano asi jsem trochu proamerický, a to především kvůli hudbě, tenhle film ale neměl chybu. Postupně budující se atmosféra. Každá schůzka Owena a Abby prostě perfektně filmařsky zvládnutá. Scénář vesměs kopíruje originál, ale zde se mi víc líbí hlavní dvě dětské role (a proto je mám v oblíbených). Konečně po dlouhé době horor, po kterém se člověku nezvedá žaludek, ale je tvořen napětím. Navíc je film podán tak, že v něm neexistuje postava, která by byla vysloveně kladná nebo vysloveně záporná a jste občas nuceni s Abby soucítit, stejně jako Owen. Hudebně minimalisticky dokonalé, především Parting sorrows, Giacchino se vyznamenal a je nezbytnou součástí příběhu :)

Nic nás nerozdělí

Nic nás nerozdělí (2012)

Neamerický obraz katastrofy a funguje velmi dobře! Tsunami do filmu vlétne hned po 15 minutách, divák je v šoku, ještě se ani neseznámil s hlavními postavami a už je tu pohroma. Vlna je navíc natočena velmi autenticky, prakticky bez hudby, naopak s perfektními zvuky, to dodává na realitě, stejně tak jako první obraz na Naomi Watts po zkáze, kdy není schopná dělat nic jiného, než držet se stromu a křičet, v druhém obrazu, kdy zjišťuje, že není sama, se intuitivně vrhá za svým synem Lucasem do nebezpečí a ošklivě se několikrát poraní. Přichází na scénu hluboké smyčce F. Velazquéze a další vlna, Matka i Lucas přežijí, ale jejich boj o život bude pokračovat. Líbí se mi, že s filmu čiší realita - ano můžou se objevit připomínky, že pátrání otce ve tmě v troskách je naprosto nelogické, neboť to těžko může úspěšně dopadnout, ale člověk v takových situacích jedná nelogicky, ale s nejlepšími možnými úmysly. Dále se mi líbí, že žádná scéna ve filmu nebyla zbytečná... Motiv plechovky Coca coly - kdy rodiče nejprve výchovně omezují a v nouzi je právě plechovka Coly tím pitím... Průjezd autem do nemocnice. Lucasovo hledání ztracených příbuzných, kdy i jeden úspěch ze sta pohladí na duši. Mobilní telefon k (ne)půjčení a ukázka povahy člověka, realistické zavolání Bryanovi. Emocionálně podané shledání sourozenců, závěrečná scéna v letadle, kdy je uzavřeno nejprve téma Daniela, poté sledujeme rozlet, postupně střih na každého člena rodiny a pak onen smutný výhled z letadla. Casting se ohromně povedl. Naomi a Ewan hrát umí, ale nejlepší výkon zde předvádí podle mě Tom Holland v roli Lucase. Fernando Velázquez vytvořil pro film nádherné téma, které několikrát zopakuje a tím přispěje k celkovému emocionálnímu prožitku. U filmu jsem brečel, to je velké plus, protože se mi to často nestává. Film je podán velmi syrově, a proto nás nutí zamyslet se, že pokud podobnou katastrofu sami nezažijeme, pořád se máme dobře a nemáme si moc na co stěžovat. Jasných 5 hvězd a doporučuji všem :-)

Bídníci

Bídníci (2012)

Ve svém žánru dokonalé, vysoce emocionální dílo, autentický zpěv, perfektní novotvar co se natáčení hudby týče. Jedná se o muzikál, takže se téměř po celou dobu díla zpívá... (Je zajímavé, kolik diskutérů to tady překvapuje)... Z hlediska děje se film posouvá celkem pozvolným tempem, důraz je kladen na zpěv, herectví a z nich plynoucí emoce. Zasloužený oscar pro A. Hathaway, rozhodně nejlepší výkon ve filmu, ale ostatní herci nezaostávají. Je moc dobře, že občas zvyknou takto netradiční projekty se známými tvářemi, o to víc mě mrzí, že někteří uživatelé netradiční schéma okamžitě odsuzují. Nejlepší momenty: I dreamed my dream, One day more, scéna s orchestrální hudbou, kdy Javert předává tomu malému klukovi odznak (opravdu málokdy jsem měl tak blízko k slzám) a závěr, se kterým jsem naprosto spokojen a působí majestátně a epicky a zároveň emocionálně dojede celý snímek :)

Temný rytíř povstal

Temný rytíř povstal (2012)

Ano i mě fenomén kolem Temného rytíře docela pohltil a k završení trilogie opravdu nemám jedinou výtku. Myslím si, že režisérova vize vyvrcholení série je více než jasná. Příběh je logicky koncipován, scénář je dle mého názoru velmi kvalitní, někdo může namítnout, že konec je opět docela dost "americký," dle mého názoru ale velmi vkusný, neboť scéna kdy všichni začnou tleskat po výbuchu bomby mimo dosah města, působí dost paradoxně a vyvolává pocit k zamyšlení. Zatímco v Gothamu platí, že temný rytíř, mlčenlivý strážce a bdělý ochránce je hrdina, kterého město zasluhuje, ale není hrdinou, kterého město potřebuje, v realitě zůstává temný rytíř hrdinou, kterého bychom setsakramentsky potřebovali, ale kterého si asi fakt svým jednáním nezasluhujeme. A proto není divu, že nás jeho příběh tak upoutal. Mohl bych chválit akci, výpravu, kostýmy a jiné filmové aspekty, ale nebudu. Pochválím detailní a psychologicky propracovaný příběh Bruce Waynea, protože ten pro mě byl na celé trilogii to hlavní. A samozřejmě přidávám pochvalu J. N. Howardovi a Hansi Zimmerovi za nezaměnitelný hudební motiv, Zimmerovi pak ještě speciálně za hudbu k závěrečné scéně - The rise.